σχολή ναυτικών δοκίμων

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: Σπουδές στην Ελλάδα

της Μυρτώς Μιχαηλίδου

Αντικείμενο Σπουδών

Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ.), η οποία ανήκει στο 2ο επιστημονικό πεδίο (17.262 μόρια), είναι Ανώτατο Στρατιωτικό Ίδρυμα (Α.Σ.Ε.Ι.), το οποίο οργανώνεται και λειτουργεί αυτοδύναμα, σύμφωνα με τον οργανισμό του. Σκοπός της σχολής είναι να παρέχει στο Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) αξιωματικούς εφοδιασμένους  με την κατάλληλη αγωγή και τις απαραίτητες γνώσεις για την κάλυψη των αναγκών του, καθώς και να προάγει και να ενθαρρύνει την έρευνα για την Ναυτική Επιστήμη. Επιπλέον, η σχολή αναλαμβάνει την συνεχή εκπαίδευσή τους με βάση τις απαιτήσεις του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.). Τέλος, εκπαιδεύει τους Δόκιμους Σημαιοφόρους Λιμενικούς.

σχολή ναυτικών δοκίμων

Πρόγραμμα Σπουδών

Η φοίτηση στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων τέσσερα χρόνια, στα οποία παρέχεται ακαδημαϊκή, στρατιωτική και ναυτική εκπαίδευση, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση χωρίζεται σε επτά διαφορετικούς τομείς. Επιπλέον, υπάρχουν δύο προσομοιωτές ναυτιλίας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση όλων των τάξεων των Δοκίμων. Μια άλλη ιδιαιτερότητα της σχολής είναι τα σεμινάρια και μαθήματα περί Ηγεσίας, που αποσκοπούν στην εξοικείωση των Δοκίμων που θα διοικήσουν το Πολεμικό Ναυτικό. Τέλος, μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης αποτελούν οι παρελάσεις, οι συμμετοχές σε αγήματα, διμοιρίες επιδείξεων  και ασκήσεις ενόπλου και αόπλου.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας των αποφοίτων στο Πολεμικό Ναυτικό, η εκπαίδευση είναι συνεχής. Στους βαθμούς του Ανθυποπλοιάρχου, του Υποπλοιάρχου και του Πλωτάρχη, οι ενδιαφερόμενοι απόφοιτοι μπορούν να φοιτήσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Κάποια από αυτά είναι το Naval Postgraduate School στην Καλιφόρνια, Cranfield University στη Μ. Βρετανία, Harvard University Massachusetts Institute of Technology (MIT) στη Βοστώνη ΗΠΑ. Κάποια ελληνικά πανεπιστήμια είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα οποία προσφέρουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στους τομείς της Μηχανολογίας Όπλων, των Ηλεκτρονικών, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, της Ναυπηγίας, της Εφαρμοσμένης Φυσικής, της Επιχειρησιακής Έρευνας, της Διοικητικής κτλ.

Εργασιακές Ευκαιρίες

Οι Ναυτικοί Δόκιμοι αποφοιτούν από τη σχολή με το βαθμό του Σημαιοφόρου, και δεν επιτρέπεται να παραιτηθούν από τις τάξεις του Π.Ν. αν δεν περάσουν οκτώ χρόνια από την αποφοίτηση τους. Στην αρχή γίνεται η τοποθέτησή τους σε πλοία του Στόλου, όπου υπηρετούν ως μάχιμοι ή μηχανικοί Αξιωματικοί, και διαρκεί τρία χρόνια. Επίσης έχουν την δυνατότητα να τοποθετηθούν σε θέσεις στο εξωτερικό. Μετά από τρία χρόνια στο βαθμό του Σημαιοφόρου, προάγονται στο βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου και παρακολουθούν το Σχολείο Αξιωματικών Επιστασιών Πλοίων. Μετά την αποχώρησή τους από το Πολεμικό Ναυτικό, μπορούν να δουλέψουν ως Πλοίαρχοι ή Μηχανικοί στο Εμπορικό Ναυτικό.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!