summer camp

Εναλλακτικό καλοκαίρι ως συνοδός σε κατασκήνωση ΑΜΕΑ

της Έλλης Πασολλάρη

Το καλοκαίρι αναζητάμε συνήθως ηρεμία, ξεκούραση, ένα μικρό διάλειμμα από την καθημερινή ρουτίνα που μας έχει κουράσει. Η συχνότερη λύση είναι οι διακοπές σε ένα νησί της Ελλάδος, καθώς, δεν μπορείς να πεις, έχουμε πολλά. Κι έρχομαι τώρα εγώ να σου προτείνω κάτι διαφορετικό αλλά εξίσου καλό: να συμμετάσχεις ως συνοδός σε κατασκήνωση ΑΜΕΑ. Και, επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής, θα σου πω ότι ναι, θα κουραστείς, και ναι, ίσως φτάσεις στα όρια σου. Αλλά (και το αλλά είναι μεγάλο και με θαυμαστικό) τα θετικά στοιχεία που θα αποκομίσεις από αυτήν την εμπειρία είναι τόσο σημαντικά που τα υπόλοιπα θα ξεπεραστούν πολύ γρήγορα.

Τι πρέπει να γνωρίζεις

Το εναλλακτικό αυτό καλοκαίρι απευθύνεται σε άτομα που έχουν την όρεξη για κάτι διαφορετικό και φυσικά έχουν την όρεξη να προσφέρουν λίγες μέρες ξεγνοιασιάς και διασκέδασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι ημέρες που διαρκεί η κατασκήνωση ΑΜΕΑ μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περίοδο, αλλά συνήθως είναι γύρω στις 10 με 15 ημέρες. Τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να βάλεις στις βαλίτσες σου κατά την γνώμη μου είναι αγάπη, υπομονή και μπόλικη ενέργεια.

Και επειδή είναι δύσκολο να σου περιγράψω αυτή την όμορφη εμπειρία γιατί ο καθένας τη ζει διαφορετικά θα σου πω κάποια σημαντικά πράγματα που θα προσφέρεις εσύ ως συνοδός και κάποια πράγματα που θα σου προσφέρει εσένα αυτή η κατασκήνωση.

Τι θα προσφέρεις στην κατασκήνωση 

Αρχικά, το σημαντικότερο από όλα, θα προσφέρεις δέκα ημέρες απόλυτης διασκέδασης σε ένα ή περισσότερα άτομα με ειδικές ανάγκες που ίσως δεν έχουν αυτήν την ευκαιρία συχνά. Και όταν λέω διασκέδαση εννοώ πολύ χορό και τραγούδια καθώς και διάφορες δραστηριότητες που προσφέρουν πολύ γέλιο. Θα έρθεις σε επαφή με τόσες πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες καθημερινά που θα χάσεις το μέτρημα, θα πάρεις ένα στοιχείο από τον καθένα και θα δώσεις κάτι από σένα. Οι άνθρωποι αυτοί θα σου προσφέρουν ποικίλα συναισθήματα, από έντονη συγκίνηση μέχρι ασταμάτητο γέλιο. Πέρα από αυτό θα δώσεις και λίγες μέρες ξεκούρασης στους γονείς των παιδιών, οι οποίοι δίνουν όλη τους την ενέργεια τον υπόλοιπο χρόνο.

Τι θα αποκομίσεις από αυτή την εμπειρία

Φυσικά θα περάσεις κι εσύ ο ίδιος όμορφα, γιατί θα γνωρίσεις τόσους ανθρώπους που μοιράζονται τα ενδιαφέροντά σου. Θα βρεθείς σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, γιατί με έναν μαγικό τρόπο θα ξεχάσεις ό,τι σε προβληματίζει από τονέξω κόσμο, θα χαλαρώσεις μακριά από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Παράλληλα θα απολαύσεις τις διακοπές σου, καθώς καθημερινά μπορείς να πηγαίνεις για μπάνιο στην θάλασσα. Επιπλέον, θα αξιοποιείς τις εξόδους που σου προσφέρονται για να απολαμβάνεις τον καφέ σου με καλή παρέα. Θα υπάρχει χρόνος για σένα και τους υπόλοιπους συνοδούς ώστε να γνωριστείτε καλύτερα, να συζητήσετε, να παίξετε διάφορα παιχνίδια, να ξεκουραστείτε.

Και στο τέλος, όταν η καινούρια αυτή εμπειρία θα τελειώσει, θα καταλάβεις ότι έχεις βγει διαφορετικός. Έχεις ανακαλύψει καινούρια πράγματα για τον εαυτό σου, μέσα από την καθημερινή τριβή με άλλους και την δουλειά που έριξες. Γιατί ας μην γελιόμαστε, είναι μεγάλη ευθύνη αυτή που θα αναλάβεις, αν πάρεις απόφαση να ακολουθήσεις αυτό το είδος διακοπών. Δίνοντας, όμως, το εκατό τοις εκατό του εαυτού σου, πολλή αγάπη, κατανόηση και φροντίδα, θα καταφέρεις να αντεπεξέλθεις και να περάσεις όμορφα. Γιατί πίστεψέ με, όσοι πάνε δεν θέλουν να φύγουν

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!