Συνέντευξη με τη Μαρία Δήμα στο TEDxAUEB

Του Ιωάννη Αναστασίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου το πέμπτο TEDxAUEB στον πολυχώρο Τεχνόπολις στο Γκάζι. Το Citycampus.gr παρευρέθηκε και συνομίλησε με τη Μαρία Δήμα, sponsorship director του TEDxAUEB.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Κατ’ αρχάς το TEDx ξεκίνησε το 1984 από την Καλιφόρνια. Τα αρχικά σημαίνουν Technology, Entertainment, Design και ήταν ουσιαστικά με αυτή τη μορφή ομιλίες που πειστρέφονταν γύρω από αυτά τα θέματα. Αυτό άρχισε να παίρνει μεγάλη έκτασηκαι να θέλουν και άλλες χώρες και οργανισμοί να διοργανώσουν events.

Το TEDxAUEB ξεκίνησε το 2013, όταν ένας φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε μια αίτηση και πήρε την άδεια γι’ αυτή τη διοργάνωση. Συνεπώς, από μια αίτηση κι ένα όραμα που είχε ένα παιδί και τη σωστή υποστήριξη, έγινε η πρώτη ομάδα, μικρότερη σε μέγεθος από τα 27 (!) άτομα που απαρτίζεται σήμερα.

Αρχές Σεπτέμβρη ανοίγουν οι αιτήσεις για το TEDx, εγώ είχα μια εικόνα, ήταν μια φίλη μου την προηγούμενη χρονιά, είχα δει ότι περνάνε ωραία, δούλευαν λίγο φαινόταν, δεν ήξερα τότε (γέλια), κάνω λοιπόν την αίτηση, με περνάνε από συνέντευξη, μετά από μια εβδομάδα μου ανακοινώνουν ότι έγιναν δεκτή και τελικά κλήθηκα να συνεργαστώ με τρείς ανθρώπους άμεσα και με άλλους 26 να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μια φορά την εβδομάδα που ήταν τα meetings και να κάνουμε κάτι όμορφο, να είμαστε λίγο καλύτεροι.

Το «καλύτεροι» πως το ορίζετε;

Το καλύτερο σημαίνει να διορθώσεις τις αστοχίες που μπορεί να είχες και να πάς ένα βήμα παραπέρα. Να ακουστείς, να εμπνεύσεις, να δημιουργήσεις, να φέρεις περισσότερο κόσμο να προβληματιστεί και να φύγει με κάτι από σένα. Εξάλλου, το moto του TEDx είναι οι ιδέες που αξίζουν πρέπει να διαδίδονται. Αυτός είναι ο βασικός στόχος.

Τα 5 χρόνια δράσης του TEDxAUEB, έχετε πετύχει αυτούς τους στόχους;

Σίγουρα, θα σου πω ναι, γιατί κάθε TEDx ξεκινάει με μια άδεια για 100 άτομα να μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, ενώ το TEDxAUEB είχε καταφέρει να πάρει την άδεια unlimited, να μπορούν να έρχονται δηλαδή πάνω από 100 άτομα. Αυτό δείχνει ότι έρχονται άτομα και ότι κάτι κάνεις, κάτι γίνεται με σένα και έρχονται να σε δουν. Σίγουρα κάνεις λάθη, σίγουρα θα έχεις πράγματα που πρέπει να βελτιώσεις, αλλά όταν βλέπεις ότι ξεκινάς το 2013 και σιγά σιγά υπάρχει ενδιαφέρον ατόμων να μπουν στην οργανωτική (από 17 αιτήσεις, δεκτές γίνονται οι 27) ή γίναμε sold out στα εισιτήρια, για μένα αυτό είναι επιτυχία. Και βέβαια, η διάθεση για συνεργασία και από μεριά των εθελοντών, οι οποίοι ήταν εκπληκτικοί και από μεριά χορηγών και από τον κόσμο που θέλει να έρθει κοντά σου.

Τι θα έλεγες ότι είναι αυτό που ξεχωρίζει την εκδήλωση και ποιος ο αντίκτυπός της στην κοινωνία;

Το TEDxAUEB φέρνει μπροστά τους οραματιστές της εποχής μας, ανθρώπους που έχουν να πουν κάτι το διαφορετικό, να σε εμπνεύσουν, να σου πουν «ήμουν κι εγώ στη θέση σου, κι εσύ προσπάθησε» όχι όμως «εγώ είμαι σωστός». Θα έρθεις να ακούσεις πράγματα τα οποία θέλουμε να πιστεύουμε οτι θα σε πάνε ένα βήμα παραπέρα σαν άνθρωπο καθώς θίγονται θέματα για οικονομία, επιχειρηματικότητα, κοινωνία και τέχνη τα οποία δεν έχεις ενδεχομένως καν σκεφτεί. Βέβαια, με διάφορα παιχνίδια, escape room και καλλιτεχνείες την ημέρα της εκδήλωσης, εστιάζουμε στην συνολική εμπειρία που θα λάβει κανείς.

Οι ομιλίες του TEDx διαπνέονται από μηνύματα αισιοδοξίας, ελπίδας και δημιουργικότητας. Αντανακλάται αυτό στους φοιτητές σήμερα;

Τώρα θα σου μιλήσω λίγο από προσωπική άποψη, από αυτό που βλέπω και νιώθω από τις παρέες μου. Οι νέοι πάντα θα είναι αισιόδοξοι και πάντα θα προσπαθούν. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια αρχίζουμε να στρεφόμαστε πιο πολύ σε πράγματα ουσίας. Προβληματιζόμαστε πως κάτι πρέπει να κάνουμε, κάτι πρέπει να αλλάξει, τι θα κάνω εγώ μόνος μου, να μπω σε μια εθελοντική ομάδα (κάτι που παλαιότερα δεν υπήρχε τόσο πολύ). Να πάω να ψάξω, να ακούσω, να δω, να διαβάσω.

Ποιοι οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια;

Αυτό που εισπράττουμε είναι, πως φέτος πήγε πάρα πολύ καλά το event και έχει ανέβει αρκετά το επίπεδο της διοργάνωσης και θα θέλαμε να συνεχίσουμε σε αυτό το βαθμό. Βέβαια, να συνεχίσουμε να εμπνέουμε περισσότερους ανθρώπους, να έρθουν ακόμα περισσότεροι φοιτητές και εμείς να έχουμε τη δυνατότητα να τους στηρίξουμε και να υπάρχουν άτομα με πάθος και πίστη στις ιδέες του TEDx ώστε να το δουλέψουν και να το συνεχίσουν, που πιστεύω πως υπάρχουν.

Ένα τελικό μήνυμα στους προσκεκλημένους ίσως με τρεις ή τέσσερις λέξεις;

Προβληματίστηκα, εμπνεύστηκα, διαφώνησα/ συμφώνησα (δεν έχει σημασία) και είμαι αισιόδοξος.

Κλείσαμε τη συνέντευξη ανανεώνοντας το ραντεβού μας για το επόμενο TEDxAUEB. Και είναι γεγονός πως εκδηλώσεις όπως το TEDx δηλώνουν όχι μόνο ύπαρξη έντονης δραστηριοποίησης των νέων ατόμων, αλλά και αλλαγή πλεύσης στο επαγγελματικό γίγνεσθαι. Ίσως ο φόβος της κρίσης όχι μόνο δε «φύλαξε τα έρημα» αλλά ώθησε στη χάραξη νέων μονοπατιών και δρόμων οι οποίοι οδηγούν στην έξοδο από την αναποτελεσματικότητα και ανεβάζουν επίπεδο στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!