Κωνσταντίνος Βασιλακάκος φωτογράφος citycampus

Συνέντευξη με το Φωτογράφο Κωνσταντίνο Βασιλακάκο

της Κατερίνας Μαρίντσιου

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακάκος είναι ένας καταξιωμένος φωτογράφος, ο οποίος εγκατέλειψε τον αστικό τρόπο ζωής και ζει σήμερα σε ένα ορεινό χωριό με 14 κατοίκους. Πάντοτε ευδιάθετος και ακομπλεξάριστος, παραχώρησε στο citycampus.gr συνέντευξη προκειμένου να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Κωνσταντίνε, είσαι ένας νέος, ανερχόμενος ταλαντούχος φωτογράφος. Αρχικά, θέλω να μου πεις τι σημαίνει η φωτογραφία για σένα.

Η φωτογραφία για μένα είναι κάτι πολυδιάστατο. Είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου, είναι εγώ. Κάποιες φορές είναι η αποτύπωση ενός τοπίου, ένα ταξίδι που θα πάω. Είναι μία ποίηση, κυρίως όταν τραβάω τα αστεράκια που λατρεύω.

Από πότε άρχισες να ασχολείσαι πιο εντατικά με τη φωτογραφία;

Από το Δεκέμβριο του 2012 ξεκίνησα να ασχολούμαι περισσότερο με τη φωτογραφία, όταν πήρα την πρώτη μου DSLR κάμερα, και σιγά σιγά προσπαθώ να το κάνω επάγγελμα μου. Δε ζω δηλαδή μόνο από αυτό, ζω κάνοντας συνδυαστικά και άλλες εργασίες.

νυχτεριν΄ή φωτογραφία Βασιλακάκος citycampusΑσχολείσαι κυρίως με τη νυχτερινή φωτογράφιση, σωστά; Τι σε κέρδισε σε αυτήν;

Στις τάξεις του Λυκείου, επηρεασμένος από τις πολεμικές τέχνες, μου άρεσε να γράφω διηγήματα με έναν πολεμιστή μέσα στη νύχτα. Επειδή μου άρεσε και η φωτογραφία και έμαθα ότι μπορώ να φωτογραφίζω τα αστέρια, άρχισα να ασχολούμαι με αυτά. Είναι απόκοσμα μαγικό να τραβάς τη φωτογραφία, να περιμένεις μισό λεπτό και να αποτυπώνεται μπροστά σου ό,τι τράβηξες…

Θεωρείς ότι ο τρόπος ζωής, αλλά και η ψυχολογία του φωτογράφου επηρεάζουν το έργο του;

Η τέχνη βασίζεται στη ψυχολογία. Για παράδειγμα, αν είμαι σε κατάθλιψη θα φωτογραφίσω αφηρημένα πράγματα. Όταν βλέπω τους συγχωριανούς μου να φεύγουν από το χωριό για να πάνε στα χειμαδιά, οι φωτογραφίες μου είναι στενάχωρες. Η φωτογραφία είναι μία διέξοδος. Μέσα από αυτήν αποτυπώνω τη διάθεση μου.

Η απόφαση σου να μείνεις στο Πετρίλο, τον τόπο καταγωγής σου, ήταν εύκολη;

Ήταν όνειρό μου να έρθω να ζήσω στο χωριό, αλλά ήταν επίπονο τον πρώτο καιρό. Παρά την οικονομική υποστήριξη από τους γονείς μου, ήταν αρνητικοί ως προς αυτή μου την απόφαση. Το έχουν δεχτεί, αλλά υπάρχει μια… γκρίνια. Έπειτα, μου έχει ασκηθεί κριτική από τον καθένα για τη ζωή μου, και ιδίως από τους χωριανούς μου. Όλα αυτά δεν βοηθούσαν ψυχολογικά. Υπήρχαν και λειτουργικές δυσκολίες, όπως το να μάθω να κόβω τα ξύλα και γενικά τις προετοιμασίες που πρέπει να κάνουμε για το χειμώνα εδώ πάνω.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Θέλω να αρχίσω να πραγματοποιώ εκθέσεις φωτογραφίας για τις κορυφές και τα ταξίδια μου, να κάνω πλάνα και ταινιούλες time – lapse παρουσιάζοντας τη ζωή στο χωριό. Πιο άμεσα, έχω σκοπό να ασχοληθώ με το δεύτερο κανάλι μου στο Υoutube, και να πάω σε αποστολές στα βουνά του εξωτερικού.

Πως μπορεί κάποιος να γνωρίσει καλύτερα τη δουλειά σου;

Μέσα από τα social media: Facebook, Instagram, Youtube. Θέλω ο κόσμος να νιώσει τη δουλειά μου, όχι μόνο να τη γνωρίσει.

Βρείτε επίσης τον Κωνσταντίνο στο δεύτερο λογαριασμό του στο Instagram, στο Twitter και δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες του!

Μεγαλόχαρη Βασιλακάκος citycampus


Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!