Δέσποινα Κιλτσοπούλου

Το Citycampus διάβασε με πολύ ενδιαφέρον το βραβευμένο δοκίμιο της Δέσποινας Κιλτσοπούλου για το ρόλο των social media στην Ευρωπϊκή Ένωση. Μας συνάντησε και μας παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης!

Καλησπέρα και θερμά συγχαρητήρια! Πες μας για το διαγωνισμό που συμμετείχες.

Παράλληλα με τις σπουδές μου στη δημοσιογραφία που ξεκίνησα φέτος, παρακολούθησα κάποια σεμινάρια που διοργάνωνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να εγκαινιαστεί ένας νέος χώρος, το Στέκι της Ευρώπης, όπου οι νέοι μπορούν να ενημερώνονται για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συζητάνε για διάφορα project. Διοργάνωσε 5 σεμινάρια με διαφορετικές θεματικές και στο κάθε σεμινάριο υπήρξε και ένας διαγωνισμός. Εγώ παρακολούθησα το σεμινάριο με θέμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε διαγωνίστηκα σε αυτό το θέμα. Το άρθρο διακρίθηκε, γιατί προσπάθησα όλα όσα είχα μάθει να τα δώσω σε ένα κείμενο με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται.

Το έπαθλο ποιο ήταν;

Οι πέντε νικητές κερδίσαμε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες που θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27 και 28 Μαΐου. Χαίρομαι πάρα πολύ που έχω τη δυνατότητα να πάω σε αυτό το ταξίδι στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και να δω «από μέσα» κάποια πράγματα πώς έχουν. Θα ενημερωθούμε για ευρωπαϊκά θέματα εν γένει, τα πιο επίκαιρα, τα πιο ουσιώδη, τα πιο σημαντικά. Όπως καταλαβαίνεις, το έπαθλο ήταν μεγάλο κίνητρο!

Με τι έχεις ασχοληθεί;

Σπούδασα Βιολογία στη Θεσσαλονίκη, δύσκολη και ενδιαφέρουσα σχολή. Πέρα από αυτό όμως ασχολούμαι 7 χρόνια με εθελοντικές δράσεις και εθελοντική προσφορά. Πρόσφατα έγινα και εκπαιδεύτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΑΡΣΙΣ. Οπότε μέσα από αυτές τις δράσεις ένιωσα την ανάγκη να επικοινωνήσω με τον κόσμο, για το πόσο σημαντική είναι η κοινωνική αλληλεγγύη. Και αυτό ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο για τη δημοσιογραφία. Και έτσι κατέληξα στη δημοσιογραφία. Σπουδάζω το πρωί και τα απογεύματα κάνω την πρακτική μου στο Vice. (http://www.vice.com/gr) Είναι ένα διεθνές ΜΜΕ που υπάρχει και στην Ελλάδα. Έχω και μια εκπομπή με τίτλο: «Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία», στα πλαίσια της πρακτικής μου στη σχολή. Θεματική της εκπομπής είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλές φορές παρουσιάζω και ένα αφιέρωμα σε κάποιο αγωνιστή, πχ στην εκπομπή για τη μετανάστευση έκανα αφιέρωμα στον Martin Luther King.

Πού μπορεί να σε «συναντήσει» κανείς;

Η εκπομπή μου ονομάζεται «Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία» και μπορεί να την βρει κανείς εδώ:

https://www.facebook.com/pages/%CE%95%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CE%A0%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%AF%CE%B1/1556426524605157

Είναι web radio. Κάθε Τρίτη στις 19.00 είναι οι εκπομπές. Είναι live και κάποιες τις ανεβάζω στο youtube, όπως για τους μετανάστες και γα τα δικαιώματα των γυναικών.

Τελειώνοντας τη σχολή της δημοσιογραφίας ποια είναι τα σχέδιά σου; Φαντάζομαι ο δρόμος είναι προς την ενεργό δημοσιογραφία ξεκάθαρα.

Θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ ως δημοσιογράφος με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανέφερες την κρίση που μαστίζει τη χώρα και που της δίνουν και πολλούς επιθετικούς προσδιορισμούς (οικονομική, κοινωνική, ανθρωπιστική). Πόσο σε έχει επηρεάσει μέχρι τώρα; Θα σε βρήκε το 2010 φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο.

Με βρήκε τριτοετή φοιτήτρια, εκεί που τελείωνα! Μου έκοψε τα φτερά όσον αφορά τη Βιολογία. Σκέφτηκα ότι στα 23 θα με βοηθήσει ο μπαμπάς και η μαμά, στα 24 και στα 25 το ίδιο, αλλά για πόσο; Οπότε την μελέτη του εγκεφάλου που ήταν το μεγάλο μου όνειρο την έχω αναβάλει προς το παρόν.

Η κρίση, λοιπόν, σου άλλαξε επαγγελματικό προσανατολισμό, από τη Βιολογία σε έστρεψε στη δημοσιογραφία.

Προσπαθώ να ανοίξω κάποιες διεξόδους με πράγματα που αγαπώ.

Στο δοκίμιό σου που βραβεύθηκε, διαβάζει κανείς στη 2η ή 3η παράγραφο: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμπλέκουν τους χρήστες στην πολιτική ζωή της κοινωνίας». Θα ήθελα να μας πεις περισσότερα για αυτό. Στην ίδια παράγραφο δίνεις παραδείγματα από την προεκλογική εκστρατεία προέδρων χωρών. Το ερώτημα που πολλοί θέτουν είναι το εξής: Είναι τελικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά το facebook βοηθητικά προς τη Δημοκρατία; Μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία για τη Δημοκρατία ή μήπως κάνουν τον κόσμο παθητικό δέκτη σε έναν καναπέ μπροστά από μια οθόνη και τον αποτρέπουν από τον δρόμο, τη διαδήλωση και την κάλπη; Γιατί με την εμφάνιση του facebook άρχισε και η μεγάλη αποχή του κόσμου από τις εκλογές. Είναι συγκυρία;

Θεωρώ ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν πολλές δυνατότητες. Είναι ένα μέσο, το πώς θα χρησιμοποιηθεί έχει να κάνει με εμάς. Είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Η κοινωνία έχει και το καλό και το κακό. Και στην πολιτική, ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Αλλιώς ήταν στην Αμερική, αλλιώς ήταν στην Αγγλία, αλλιώς θα είναι στην Ελλάδα.

Εντύπωση μου έκανε και η αρχή του άρθρου σου, ο παραλληλισμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τη φωτιά.

Η εισαγωγή του άρθρου λέει ότι όπως η φωτιά ένωσε κάποτε τους ανθρώπους, έτσι και τώρα τους ενώνουν τα social media. Δεν είναι απλά ένα συμπέρασμα που το έβγαλα για το άρθρο. Στη διπλωματική που έκανα στη Σχολή μου στη Βιολογία μελέτησα την πολιτισμική εξέλιξη των ανθρώπων και ποιοι σταθμοί μας οδήγησαν στο να είμαστε αυτό που είμαστε. Ένας από τους βασικότερους σταθμούς ήταν φωτιά. Θεωρώ ότι και η εμφάνιση των social media θα αποτελέσει σταθμό στην πολιτισμική εξέλιξη του ανθρώπου. Για αυτό έκανα τον παραλληλισμό στην αρχή. Στα Social Media βλέπω όλα τα χαρακτηριστικά που είδα και σε όλους τους άλλους σταθμούς. Πχ. η φωτιά ένωσε τους ανθρώπους και τους προστάτεψε από τα άγρια ζώα. Μπορούσε όμως και να τους κάψει. Μπορούν τα social media να μας ενώσουν και να μας οδηγήσουν στο να κάνουμε πράξεις αλληλεγγύης, παράλληλα όμως και να μας κλείσουν στα σπίτια μας και στον καναπέ μας, όπως είπες και πριν και να είμαστε μπροστά από μια εικόνα και να μην κάνουμε τίποτα. Να είμαστε αδρανείς. Αυτός είναι ο παραλληλισμός!

Ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα κουβέντα!

Και εγώ ευχαριστώ!

Ακούστε εκπομπές της Δέσποινας Κιλτσοπούλου από το κανάλι της στο Youtube:

https://www.youtube.com/channel/UCUfCoUBSt1CPiDCDq2j8xfQ

Διαβάστε το βραβευμένο δοκίμιο της Δέσποινας Κιλτσοπούλου:

http://www.europeforall.gr/sites/default/files/5.%20Despoina%20Kiltsopoulou.pdf

Διαβάστε, επίσης, άρθρο της Δέσποινας Κιλτσοπούλου για τον αυτισμό:

https://www.vice.com/gr/read/autismos-kai-ekpaideusi

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον διαχειριστή και αρχισυντάκτη του Citycampus.gr Κωνσταντίνο Πολέμη στα γραφεία του Citycampus στην Αθήνα.

Η συνέντευξη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του citycampus.gr. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ολόκληρης ή τμήματος χωρίς τη συναίνεση του citycampus.gr.

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr