Στρατός: Μια νέα περιπέτεια

του Νίκου Στυλιανού

Όπως κάθε ενήλικας Έλληνας πολίτης, έτσι και εγώ αποφάσισα φέτος να ολοκληρώσω τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις. Θυμάμαι ακόμα τη μέρα πριν φύγω από το σπίτι για να παρουσιαστώ στην Μυτιλήνη. Ένα έντονο συναίσθημα άγχους και στεναχώριας με διακατείχε. Δύο περίπου μήνες μετά τα συναισθήματα αυτά έχουν κάνει φτερά. Είμαι πλέον στη θέση να ισχυριστώ πως οι φημολογίες γύρω από το στρατό, αποτελούν έναν μύθο. Μια “ράδιο αρβύλα”.

Η ζωή στο στρατό

Σίγουρα η θητεία στο στρατό δεν είναι από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες στη ζωή ενός νέου, είναι, όμως, μια ευκαιρία να γνωρίσεις διαφορετικούς ανθρώπους. Ανθρώπους από κάθε μέρος της Ελλάδας, με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Με διαφορετική νοοτροπία και λογική. Με λίγα λόγια, ο στρατός είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας έξω από αυτόν, με υποχρεώσεις αλλά και με πολλές στιγμές γέλιου και ευχαρίστησης. Άλλωστε, η ίδια η ζωή ποτέ δεν είναι μόνο ευχάριστη αλλά δύσκολη και απαιτητική.

Το προφίλ του στρατιώτη

Ο στρατός απαιτεί να σέβεσαι τους ανωτέρους σου και να εκτελείς τις διαταγές τους. Εφόσον τηρείς αυτές τις δύο βασικές δεσμεύσεις σου, δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα στη θητεία σου εκεί. Οι διαταγές αυτές, μπορεί πολλές φορές να ακούγονται ανώφελες και δίχως ιδιαίτερο νόημα, όμως, κατά πλειονότητα δεν είναι ούτε παράλογες, ούτε προσβάλλουν τη προσωπικότητά σου. Επομένως, εάν δείξεις υπομονή και προθυμία, τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά για εσένα.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τον στρατό

Όντας ο ίδιος στρατιώτης, θεωρώ πως η κατάλληλη ηλικία για να ολοκληρώσει κανείς τη θητεία του στο στρατό είναι το διάστημα μεταξύ 18 και 20 ετών. Ο στρατός θυμίζει αρκετά το σχολείο σε απαιτήσεις και νοοτροπία, οπότε, οι ηλικίες αυτές μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε αυτά τα δεδομένα. Επειδή ο ελεύθερος χρόνος στο στρατό είναι απεριόριστος, θα ήταν σκόπιμο για έναν πιθανό υποψήφιο να βρει μια ασχολία που τον ευχαριστεί, ώστε να περνάει το χρόνο του. Η ανάγνωση ενός βιβλίου αποτελεί μια πολύ καλή λύση κατά την άποψή μου.

Διώξε το φόβο

Κλείνοντας το κείμενο αυτό θα ήθελα να δώσω μια βασική συμβουλή σε κάθε υποψήφιο νέο στρατιώτη. Μην ακούς τί σου λένε. Διώξε το φόβο και το άγχος. Όταν πλέον θα έχεις τελειώσει τη θητεία σου, θα έχεις πολλές όμορφες αναμνήσεις από εκεί. Κοίτα να προσαρμοστείς νωρίς στο νέο κλίμα και όλα θα κυλήσουν ομαλά!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!