Σταγόνες πάνω σε καυτές πέτρες

Της Έλενας Σκούφου

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Σουλεϊμάν, Δανάη Παπουτσή, Νατάσα Παπανδρέου

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Πανάδης

Το αυτοβιογραφικό έργο του Reiner Werner Fassbinder, ανεβαίνει στη σκηνή του “Baumstrausse”, του ιδιαίτερα διαμορφωμένου, πρώην βιομηχανικού χώρου στο Βοτανικό, από τη θεατρική ομάδα «δρόμος με δέντρα».

Πρόκειται για μια παράσταση με στοιχεία «μαύρου χιούμορ», τραγικότητας και δραματικότητας. Η θεματική του έργου κινείται στους άξονες του προσωπικού και κοινωνικού γίγνεσθαι. Πιο συγκεκριμένα, παρακολουθούμε τη γνωριμία και μετ’ έπειτα τη σχέση και συμβίωση δύο ανδρών με ηλικιακό χάσμα. Βιώνουμε μαζί με τους ήρωες την καθημερινότητά τους και τη συναισθηματική απόσταση που δημιουργείται μεταξύ τους, όσο περνά ο καιρός. Και καθώς οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις αυξάνονται, εμφανίζονται δύο γυναίκες από το παρελθόν των δύο ανδρών, που θα ταράξουν ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση. Η κάθε μία θυμάται τη συμπόρευση με τον σύντροφό της για διαφορετικούς λόγους. Η πρώτη, δυστυχισμένη από την τωρινή της ζωή, αναπολεί τις πρώτες μέρες της σχέσης της, προσπαθώντας να τις βιώσει ξανά, ακόμη και ταπεινώνοντας τον ίδιο της τον εαυτό. Η δεύτερη, βρισκόμενη σε συναισθηματικό αδιέξοδο, επιχειρεί όπως-όπως να γαντζωθεί από τη μίζερη, προηγούμενή της σχέση, μήπως αυτή τη φορά, τα πράγματα έρθουν λίγο καλύτερα.

Αφού οι δύο άνδρες χωρίζουν και οι δύο γυναίκες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, οι ήρωες βρίσκονται στο ίδιο σπίτι και το αναπάντεχο της υπόθεσης έρχεται όταν η μία γυναίκα γοητεύεται και σμίγει με τον ώριμο σύντροφο του πρώην της. Ενθουσιασμένη από τη σιγουριά και τον αισθησιασμό που αποπνέει, είναι πρόθυμη να εκπληρώσει κάθε του επιθυμία. Εκείνος εκμεταλλευόμενος για ακόμη μια φορά τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν, θέλει να χρησιμοποιήσει με δόλιο τρόπο τη νεαρή κοπέλα, προκειμένου να κερδίσει χρήματα. Η πρώην γυναίκα του δέχεται τη νέα ερωμένη του και συνεχίζει να τον ακολουθεί πιστά, αφού δε μπορεί να ζήσει μακριά του. Ο πρώην σύντροφός του ωστόσο, δεν αντέχει τη παράλογη αυτή κατάσταση και δίνει ένα τέλος…

Το συναισθηματικό αυτό δράμα του Γερμανού συγγραφέα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απεικόνιση της κοινωνίας. Είναι ο μικρόκοσμός της, που αποτελείται από τον δυνατό και τον αδύναμο, από τον ισχυρό και τον ασθενή, από τον δυνάστη και τον απλό λαό. Πρόκειται για τη γοητεία που αποπνέει η εξουσία. Τα όμορφα πράγματα που υπόσχεται, προκειμένου να πάρει με το μέρος της τον λαό, μαγεύοντάς τον με μεγάλα λόγια, μετατρέποντάς τον σε μια άβουλη μάζα, που ακολουθεί πιστά τον ηγέτη.

Ο προσηλυτισμός ασκείται με αργά και στρατηγικά βήματα. Δίνεται η εντύπωση πως ο κάθε άνθρωπος είναι κύριος του εαυτού του, πως δεν επηρεάζεται από τις συνθήκες και πως αποφασίζει εκούσια και συνειδητά να υπηρετήσει την εξουσία. Όμως δεν είναι έτσι!

Όπως στις σχέσεις που βλέπουμε στη παράσταση, έτσι και στη κοινωνία, υπάρχει μια ιεράρχηση και κατηγοριοποίηση των ανθρώπων. Παρατηρώντας τους χαρακτήρες του έργου αντιλαμβανόμαστε πως ο καθένας τους ανήκει σε μια «κατηγορία», από αυτές που έχει θέσει η κοινωνία. Ο ομοφυλόφιλος, ο αμφιφυλόφιλος, ο διεμφυλικός άνθρωπος, η ευκολόπιστη γυναίκα, «το θύμα», όπως συχνά χαρακτηρίζεται και πάνω από όλους, ο επικεφαλής, ο εξουσιαστής, «ο αρχηγός» της υπόθεσης. Δεν πρόκειται για ανθρώπους, αλλά για κατηγορίες.

Μέσα από όλα αυτά, βλέπουμε να σχηματίζεται μπροστά μας μια κοινωνική πυραμίδα, που στη βάση της βρίσκεται ο εξουσιαζόμενος και στη κορυφή της ο εξουσιαστής. Βλέπουμε την αιώνια σύγκρουση των διαβαθμίσεων της πυραμίδας, βλέπουμε τη νίκη του δυνατού, που πάντα παίρνει αυτό που θέλει. Συνειδητοποιούμε πως ακόμα και οι ανθρώπινες σχέσεις κάθε είδους, δεν πηγάζουν από την αγάπη και την ανιδιοτέλεια, αλλά έχουν ως θεμέλιο το συμφέρον. Τι θα απομυζήσει ο ένας από τον άλλον, ποιος θα βγει από πάνω, ποιος θα έχει δίκιο, ποιος θα ζημιωθεί λιγότερο…

«Οι σταγόνες πάνω σε καυτές πέτρες», είναι η αποτύπωση της διάβρωσης της αγάπης από το συμφέρον, της καταστροφής των συναισθημάτων από τη καταχρηστική συμπεριφορά, της επικράτησης της διχόνοιας, του βιασμού της ψυχής, του απέραντου κενού…

 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!