Σπουδές στο εξωτερικό: 10 συχνές απορίες

Της Νεφέλης Στεφοπούλου

Εάν διαβάζεις αυτό το άρθρο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σκέφτεσαι να σπουδάσεις στο εξωτερικό. Συγχαρητήρια! Παίρνοντας αυτή την απόφαση θα συνειδητοποιήσεις πόσο μπορεί να αλλάξει η ζωή σου και οι εμπειρίες σου όσον αφορά την ακαδημαϊκή σου καριέρα. Η όλη διαδικασία μπορεί να σου φαίνεται αγχωτική, γι’ αυτό και παρακάτω μπορείς να διαβάσεις τις πιο συχνές απορίες –και τις απαντήσεις τους φυσικά- που μπορεί να έχει κάποιος που σκέφτεται να σπουδάσει σε άλλη χώρα.

Γιατί να σπουδάσω στο εξωτερικό;

σπουδές στο εξωτερικόΗ ερώτηση που πρέπει καλύτερα να κάνουμε είναι: «γιατί όχι;». Υπάρχουν, πραγματικά, πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε κάποιος να σπουδάσει στο εξωτερικό! Αρχικά, όταν σπουδάζεις στο εξωτερικό έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να «ζήσεις» ουσιαστικά μία νέα κουλτούρα και να μάθεις τα πάντα γι’αυτή, να κάνεις φιλίες με άτομα από όλο τον κόσμο και φυσικά να εξασκήσεις μία ξένη γλώσσα. Επιπλέον, οι αξέχαστες εμπειρίες που θα αποκτήσεις θα σε κάνουν σίγουρα πιο ανοιχτόμυαλο, θα έχεις μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον κόσμο, θα αυξήσεις σίγουρα την ωριμότητα, την ανεκτικότητα και την ανεξαρτησία σου και θα έχεις και καλύτερες προοπτικές για τη μελλοντική σου δουλειά!

Πού στον κόσμο πρέπει να σπουδάσω;

Το να διαλέξεις σε ποιο μέρος του κόσμου θα σπουδάσεις δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Εκτός από τα προσωπικά σου ενδιαφέροντα θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου και το κόστος ζωής (έξοδα για το πανεπιστήμιο αλλά και για την καθημερινότητά σου), τις προοπτικές που θα έχεις μετά την αποφοίτησή σου και γενικότερα την ασφάλεια και την ευημερία σου. Επίσης, πρέπει να σκεφτείς τι είδους ζωή θέλεις να κάνεις κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. Θες να ζήσεις σε μία μεγαλούπολη ή σε μία μικρή πανεπιστημιακή πόλη; Θες οπωσδήποτε να έχεις πρόσβαση σε πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα ή σε αθλητικές εγκαταστάσεις; Όποιες και να είναι οι προτιμήσεις σου, καλό θα ήταν να τις ταιριάξεις με την πόλη στην οποία θα μετακομίσεις. Αυτό θα σε κάνει να λατρέψεις την εμπειρία σου στο εξωτερικό ακόμη περισσότερο!

Πότε πρέπει να αρχίσω να σχεδιάζω τις σπουδές μου;

Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο! Εάν αρχίσεις νωρίς θα έχεις χρόνο να ψάξεις σε βάθος και να βρεις ένα πρόγραμμα που σου ταιριάζει απόλυτα. Επιπρόσθετα, θα έχεις χρόνο να ανακαλύψεις τι είδους εμπειρίες αναζητάς όσον αφορά την τοποθεσία, το κόστος και τη διάρκεια. Το καλύτερο είναι να αρχίσεις τα πλάνα σου ένα χρόνο νωρίτερα και σίγουρα όχι λιγότερο από ένα εξάμηνο πριν θελήσεις να φύγεις!

Δε γνωρίζω δεύτερη ξένη γλώσσα. Θα αποτελέσει πρόβλημα;

Κανένα πρόβλημα. Μπορείς να σπουδάσεις στο εξωτερικό εάν γνωρίζεις μόνο αγγλικά και δε θα περιοριστείς μονάχα σε χώρες όπως η Αγγλία ή η Αυστραλία. Υπάρχουν προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα σε όλο τον κόσμο.

Είναι ακριβές οι σπουδές στο εξωτερικό;

Οι σπουδές στο εξωτερικό μπορεί να φανούν αρκετά οικονομικές! Το συνολικό κόστος εξαρτάται, φυσικά, από πολλούς παράγοντες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται: ο προορισμός της επιλογής σας (κόστος ζωής), η διάρκεια του προγράμματος σπουδών, τα προσωπικά έξοδα και τα έξοδα για το πρόγραμμα της επιλογής σου.

Για πόσο καιρό μπορώ να σπουδάσω στο εξωτερικό;

Υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να ανταποκριθούν στο χρόνο που διαθέτεις και στο χρηματικό σου προϋπολογισμό. Προγράμματα υπάρχουν, τυπικά, για το καλοκαίρι, για ένα εξάμηνο και για ολόκληρες ακαδημαϊκές σπουδές. Εάν βέβαια δε διαθέτεις το χρόνο ή και τα χρήματα ώστε να μπορέσεις να λείψεις για πολλούς μήνες, τότε μία λύση είναι τα προγράμματα μικρής διάρκειας, τα οποία κρατάνε μονάχα μερικές εβδομάδες.

Τι επιλογές έχω όσον αφορά τη στέγαση;

Αναμφίβολα, υπάρχουν ποικίλες επιλογές από τις οποίες μπορείςσπουδές στο εξωτερικό να διαλέξεις: φοιτητικές εστίες, κοιτώνες αλλά και διαμονή σε ντόπιες οικογένειες. Το κάθε ένα από αυτά αντικατοπτρίζει το επίπεδο της διείσδυσης στην κουλτούρα που επιθυμεί να κάνει κάποιος και το ποσό της ανεξαρτησίας που διαθέτει κανείς. Θυμήσου να ελέγξεις εις βάθος όλες σου τις επιλογές, ώστε να ανακαλύψεις τι είναι το καλύτερο για εσένα!

Μπορώ να αποκτήσω οικονομική βοήθεια για να σπουδάσω στο εξωτερικό;

Παρ’ όλο που πολλοί διεθνείς φοιτητές μπορεί να βρουν δυσκολία στο να πάρουν κάποιο φοιτητικό επίδομα για τις σπουδές τους στο εξωτερικό, υπάρχουν ποικίλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να λάβει οικονομική βοήθεια. Κάτι πολύ κοινό για τους φοιτητές στο εξωτερικό είναι οι υποτροφίες. Το πανεπιστήμιο που τελικά θα επιλέξεις είναι, ίσως, το καλύτερο μέρος για να πάρεις πληροφορίες για τις προϋποθέσεις που πρέπει να διαθέτει κάποιος ώστε να λάβει κάποια υποτροφία. Πρέπει να τονιστεί, πάντως, πως σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού το να πάρει κανείς υποτροφία είναι μια αρκετά ανταγωνιστική υπόθεση.

Πρέπει να κάνω αίτηση για φοιτητική VISA;

Αυτή η ερώτηση είναι αναμφίβολα κοινή για όσους θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά δε χρειάζονται όλοι οι φοιτητές Visa. Εάν για παράδειγμα κάποιος φοιτητής από χώρα της Ευρώπης θελήσει να σπουδάσει σε μία άλλη χώρα της Ευρώπης δε χρειάζεται Visa. Όμως, εάν κάποιος θελήσει να σπουδάσει εκτός Ευρώπης το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστεί.

Τι είδους προκλήσεις θα αντιμετωπίσω;

Πολλοί νέοι, που αποφασίζουν να μετακομίσουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν υποφέρουν από μοναξιά ή και από την έλλειψη του οικογενειακού και οικείου περιβάλλοντος και τη διαφορά στη γλώσσα. Θυμήσου να δεις αυτές τις προκλήσεις μονάχα ως ευκαιρίες αυτοβελτίωσης!

Δείτε εδώ πλήρεις οδηγούς για σπουδές και  μεταπτυχιακά στο εξωτερικό.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!