Πού να σπουδάσεις στο εξωτερικό στα αγγλικά

της Μαρίας Κοτρώτσιου

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να φύγουν για σπουδές στο εξωτερικό. Η νούμερο ένα επιλογή φυσικά στην γλώσσα σπουδών είναι τα Αγγλικά γι’αυτό όλο και περισσότερα πανεπιστήμια επιλέγουν να εντάξουν στο πρόγραμμα σπουδών τους, μεταπτυχιακά αλλά και προπτυχιακά προγράμματα εξ’ολοκλήρου στα Αγγλικά. Η πρώτη επιλογή στο μυαλό των σπουδαστών είναι οι χώρες στις οποίες ομιλούμενη γλώσσα είναι η Αγγλική, ωστόσο το κόστος σπουδών σε αυτές υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες χρηματοδότησης του μέσου σπουδαστή. Έτσι, λοιπόν, ένας φοιτητής μπορεί να διαλέξει μία από τις πολλές εναλλακτικές επιλογές με εξίσου καλό επίπεδο σπουδών. Πιο συγκεκριμένα, το Citycampus σου παρουσιάζει τις εξής επιλογές:

Ολλανδία

Η Ολλανδία πρωτοστατεί στις σπουδές στα Αγγλικά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των προσφερόμενων προγραμμάτων στα Πανεπιστήμιά της,  ιδιωτικά και δημόσια, είναι στην Αγγλική. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας στην επιλογή της Ολλανδίας είναι το γεγονός ότι τα έξοδα σπουδών είναι οικονομικά και το επίπεδο σπουδών υψηλό.

 

Γερμανία

Παρ’ όλο που ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Γερμανών μιλάει άπταιστα αγγλικά, υπάρχουν πολύ λίγα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα. Δε συμβαίνει, ωστόσο, το ίδιο με τα μεταπτυχιακά προγράμματα, αφού υπάρχουν αρκετά και καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις με πολύ χαμηλό κόστος. Το ίδιο ισχύει και για διδακτορικά προγράμματα.

 

Πολωνία

Η Πολωνία αποτελεί, επίσης, μια πολύ καλή επιλογή για σπουδαστές μεταπτυχιακών και προπτυχιακών προγραμμάτων. Αποτελεί μια low budget χώρα και οι σπουδές σε αυτήν δεν ξεφεύγουν αυτού του κανόνα. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο λόγος που εκεί συναντά κανείς πλήθος φοιτητών από ολόκληρο τον κόσμο.

 

Αυστρία

Το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών στην Αυστρία λαμβάνει χώρα στα Αγγλικά. Υπάρχουν πάνω από 200 αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών από τα οποία μπορεί να επιλέξει κανείς. Το ποσοστό των αγγλόφωνων γηγενών είναι αρκετά μεγάλο συγκριτικά με αυτό της υπόλοιπης Ευρώπης. Οι σπουδές είναι δωρεάν για κατοίκους της Ευρώπης, ενώ οι φοιτητές καλούνται να πληρώσουν έξοδα φοίτησης 700€/εξάμηνο.

 

Σουηδία

Στην ανώτατη εκπαίδευση με αγγλόφωνα προγράμματα πρωτοστατεί και η Σουηδία με πάνω από 900 προγράμματα στην αγγλική γλώσσα. Στους κατοίκους Ευρώπης παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση.

 

Δανία

Παρ’ όλο που το μεγαλύτερο ποσοστό των προγραμμάτων σπουδών διδάσκονται στα Δανέζικα, ωστόσο μπορεί κανείς να βρεί πάνω από 700 προγράμματα στα Αγγλικά. Επίσης, δωρεάν φοίτηση παρέχεται στους φοιτητές που προέρχονται από ολόκληρη την Ευρώπη και την Ελβετία.

 

Σκωτία

Η Σκωτία παρέχει τριτοβάθμια εκπαίδευση στα Αγγλικά και με πολύ μικρότερο κόστος από τη γειτονική της χώρα, την Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, από το ακαδημαϊκό έτος 2018/2019 η Σκωτία έχει θεσπίσει δωρεάν φοίτηση για τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Νορβηγία

Η Νορβηγία κατέχει ρεκόρ υψηλής ποιότητας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συνεχίζει να παρέχει επίσης δωρεάν πτυχιακά προγράμματα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Η επιλογή και η αναζήτηση των σπουδών στο εξωτερικό έχει γίνει πλέον πιο απλή, καθώς οι περισσότερες χώρες προσφέρουν πολυπληθή προγράμματα στα αγγλικά. Μπορεί η απόφαση να μοιάζει βουνό, αλλά, σίγουρα τα αποτελέσματα και οι εμπειρίες μπορούν να σε αποζημιώσουν! Ακόμα και αν δυσκολεύεσαι να επιλέξεις το κατάλληλο για εσένα πρόγραμμα υπάρχει πληθώρα επαγγελματιών που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την κατάλληλη για εσένα επιλογή!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!