Σπουδές στις ΗΠΑ: Επιλογές και κόστος

Της Έλλης Πασολλάρη

Οι ΗΠΑ αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για υποψήφιους  φοιτητές από όλο τον κόσμο, ωστόσο το κόστος σπουδών σε κάποιο πανεπιστήμιο ή κολέγιο των πολιτειών της Αμερικής είναι αρκετά υψηλό σε σχέση με πανεπιστήμια της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Το γεγονός αυτό αποθαρρύνει σε μεγάλο βαθμό τους ενδιαφερόμενους νέους. Όμως είμαστε εδώ για να δώσουμε μία λεπτομερέστερη περιγραφή και ανάλυση τόσο του κόστους σπουδών όσο και της χρηματικής βοήθειας που μπορεί να λάβουν οι υποψήφιοι από το εκάστοτε πανεπιστήμιο.

Διάφοροι τύποι πανεπιστημίων – διαφορετικά δίδακτρα

Ένας νέος ο οποίος θέλει να σπουδάσει στις ΗΠΑ και θέλει να ζήσει το American Dream, πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές ανάλογα με τον τύπο ιδρύματος που θα επιλέξει για τις σπουδές του, ιδιωτικό ή δημόσιο.

Μία πρώτη επιλογή είναι τα  ιδιωτικά μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστήμια. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας, όπως το Χάρβαρντ και το Γέιλ. Το κόστος σπουδών και διαβίωσης στην κατηγορία αυτή ανέρχεται κατά προσέγγιση στα $60.000 το χρόνο.

Σε κάθε πολιτεία της Αμερικής λειτουργούν, επίσης, τα ονομαζόμενα κρατικά πανεπιστημιακά συστήματα, δηλαδή μία ομάδα δημόσιων πανεπιστημίων που υποστηρίζονται από την εκάστοτε Πολιτεία και χρηματοδοτούνται από το κράτος. Στα πανεπιστήμια αυτά, τα είδη των διδάκτρων είναι δύο. Η μία κατηγορία διδάκτρων αφορά τους κατοίκους της πολιτείας στην οποία εδράζει το ίδρυμα και η δεύτερη κατηγορία αφορά όλους τους υπόλοιπους, τόσο από άλλες πολιτείες της χώρας όσο και από το εξωτερικό. Ενδεικτικά το ακαδημαϊκό έτος 2017/18 τα δίδακτρα για ένα χρόνο για τους κατοίκους της πολιτείας, ήταν $9.970 και για τους κατοίκους εξωτερικού $25.620.

Μία τελευταία και πολύ πιο οικονομική επιλογή είναι οι λεγόμενες δημόσιες διετείς σχολές ή τεχνικά κολέγια. Τα δίδακτρα των σχολών αυτών ανέρχονται στα $3.570 το χρόνο. Ωστόσο, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ότι ως απόφοιτος των σχολών αυτών δεν αποκτάς πτυχίο bachelor, αλλά ένα δίπλωμα διετών σπουδών. Έχεις φυσικά τη δυνατότητα μετά την απόκτηση του διπλώματος να συνεχίσεις τις σπουδές σε κάποιο πανεπιστήμιο για δύο με τρία χρόνια, ώστε να συμπληρωθεί ο τίτλος του  bachelor.

Διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για σπουδές στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι μία από τις χώρες που προτίθενται να βοηθήσουν τους φοιτητές της να ανταπεξέλθουν στα ομολογουμένως υψηλά δίδακτρα των πανεπιστημίων. Είναι σχεδόν απίθανο στις ΗΠΑ ένας φοιτητής να πληρώσει τα έξοδα των σπουδών του ολομόναχος. Τα περισσότερα αλλά και κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ προσφέρουν διάφορες μορφές υποστήριξης όπως υποτροφίες, επιχορηγήσεις, βοηθητικά προγράμματα και προγράμματα σπουδών εργασίας. Μερικές χρηματοδοτήσεις απευθύνονται μόνο σε κατοίκους της πολιτείας στην οποία ανήκει το Πανεπιστήμιο, όμως υπάρχουν  χρηματοδοτήσεις και για φοιτητές του εξωτερικού.

Όλες οι πληροφορίες για τα δίδακτρα αλλά και για τις προσφερόμενες χρηματοδοτήσεις αναγράφονται στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων μαζί με μία αριθμομηχανή, με την οποία μπορεί ο ενδιαφερόμενος να υπολογίσει τα έξοδά του ως φοιτητής στο εκάστοτε πανεπιστήμιο. Πρέπει να επισημανθεί ότι η αίτηση για οικονομική βοήθεια πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την αίτηση φοίτησης στο πανεπιστήμιο.Πώς θα χρηματοδοτήσετε τις σπουδές σας στις ΗΠΑ: ο Οδηγός Υποτροφιών έχει τη λύση!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!