Το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του Citycampus μέσα από τη ματιά της Μαριάννας Αλεξίου!

Της Μαριάννας Αλεξίου

Σεμινάριο Δημοσιογραφίας 1

Πάντα μου άρεσε να γράφω. Πιο πολύ έγραφα από ό,τι μιλούσα, πράγμα αδιανόητο για όσους με ξέρουν! (μιλάω ακατάπαυστα). Και όμως… ισχύει! Ήμουν και εγώ από τα παιδιά που είχαν παντοτε κρυμμένο κάτω από το μαξιλάρι τους ένα ρόζ ημερολόγιο με τρισδιάστατες ‘πουέντ’ και χρυσόσκονη να ξεχειλίζει στο πέρασμά της. Ακόμη βέβαια ακούω τη μόνιμη απειλή της μαμάς μου.. ‘’Εγώ αυτό μια μέρα θα το πετάξω’’. Με τα χρόνια λοιπόν κατάλαβα ότι έπρεπε με κάποιο τρόπο να αξιοποιήσω αυτή την ασχολία ή μαλλον… το ενδιαφέρον ή καλύτερα… την εμμονή που είχα. Από τη μία στιγμή στην άλλη έγινα μέλος σε ένα Σεμινάριο Δημοσιογραφίας και κατάλαβα πως υπάρχουν και άλλα ανήσυχα και φιλόδοξα μυαλά με αυτό το… ‘ψώνιο’ της δημοσιογραφίας. Μπορώ να παραδεχτώ πως αυτή η ομάδα μου έδωσε το έναυσμα να καταλάβω πως πρέπει να κάνω το ‘’ψώνιο’’ μου ‘’επάγγελμα’’. Να γιατί:

Είναι μια ομάδα με διαφορετικές προσωπικότητες. Η διαφορετικότητα σε μια ομάδα είναι αυτη που τη διατηρεί ενωμένη και ξεχωριστή. Και από τη πρώτη στιγμή που θα γνωρίσεις αυτή την ομάδα θα καταλάβεις ποιά έχει δει το ‘Devil wears Prada’ και φιλοδοξεί να γίνει συντάκτρια μόδας, ποιά θέλει να δίνει συμβουλές για σχέσεις στο Cosmopolitan, ποιά λατρεύει να διαβάζει συνεντεύξεις στο ΒΗΜΑmagino και ποια περνάει τις Κυριακές της μελετώντας την Καθημερινή.

Θα μάθεις να δουλεύεις ομαδικά. Ποτέ δεν ήξερα πως ένα ρεποστάζ μπορεί να συνταχθεί ομαδικά. ‘Ο κάθε άνθρωπος έχει προσωπικό ύφος γραφής’ έλεγα. Αυτό ήταν όμως το ενδιαφέρον! Να προσπαθείς να ενώσεις πολλά στυλ γραφής σε ένα. Αξέχαστες οι ατελείωτες ώρες στο καφέ ‘’Ματζάρου 3’’’ στο Κολωνάκι με τη Μαρινίκη και τη Κατερίνα (το λεγόμενο ‘’Κατρινίδιο’’). Με ένα λάπτοπ στο χέρι πηγαίναμε αρχικά για καφέ, μετά την πρώτη μας διαφωνία για τη σύνθεση του άρθρου μας αποφασίζαμε να “τσιμπήσουμε’’ κάτι και στο τέλος καταλήγαμε στο μπαρ για ποτό.

Σεμινάριο Δημοσιογραφίας 2

Μια μικρή γεύση δημοσιογραφίας. ‘’Το να δημιουργείς είναι σα να ζεις δυό φορές’’ είχε πει ο Γάλλος συγγραφέας Albert Camus. Και για μένα η δημοσιογραφία είναι μια συνεχής δημιουργία, είναι ένα απέραντο ταξίδι αποκόμησης γνώσεων και εμπειριών. Και το ταξίδι αυτό από κάπου πρέπει να ξεκινήσει.. Είναι ωραίο να λέμε “μ’ αρέσει να γράφω’’, αλλά από το να το κάνεις πράξη απέχει πολύ.

Θα αποκτήσεις ευρύ κοινό. Πρέπει επιτέλους να πάψει το αναγνωστικό σου κοινό να περιορίζεται στη μαμαά σου, η οποία φυσικά σου λέει ‘’Καλά μη μου πεις πως το έγραψες μόνη σου. Έχεις σκεφτεί να γράψεις ποτέ βιβλίο;’’ (παραδεχτείτε το… είναι η πρώτη που διαβάζει κειμενά σας)!

Θα γελάσεις πολύ. Λίγο τα καυστικά σχόλια μιας συμμετέχουσας για τη πολιτική επικαιρότητα, η οποία με το που διαβάσει ένα άρθρο αρχικά αναστενάζει και αφού της πούμε τουλάχιστον τρεις φορές “πες μας… τι σκεφτεσαι;’ αρχίζει να αντιδρά επαναστατικά, λίγο μια άλλη συμμετέχουσα, η οποία ξέρει με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα για τη showbiz, και πολλά άλλα είναι πράγματα που διασκέδαζα πολύ.

Θα φας πολύ. Πρέπει να παραδεχτώ ότι είμασταν μια ομάδα… φαγανή. Ψάχναμε πάντα αφορμή να τρώμε γλυκά. Ειδικά δε όταν πήγαινε κάποιος από εμάς ένα ταξίδι περιμέναμε με ανυπομονησία όχι να τον ανταμώσουμε πάλι, αλλά τα γλυκά που θα μας φέρει.

Τελευταία μέρα Σεμινάριο Δημοσιογραφίας 4

Θα μου λείψουν όλες οι φορές που… δε βγήκαμε. Τρεις μήνες πέρασαν και ενώ σε κάθε σεμινάριο λέγαμε ‘’Βρε παιδιά, να κανονίσουμε να βγούμε την επόμενη φορά όλοι μαζί’’, δεν το κάναμε ούτε μια φορά πράξη. Ποτέ όμως δεν είναι αργά! Εγώ περιμένω..

Με πολλή αγάπη,

η Μαριάννα σας!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.