πως να διαχειρίζεσαι τα χρήματα σου

#Foititips: Πώς να διαχειρίζεσαι τα χρήματα σου

της Κατερίνας Μούκα

Φτάνει το τέλος του μήνα και οι περισσότεροι συνειδητοποιούν πως δεν έχουν αρκετά χρήματα για τις βασικές τους ανάγκες. Ονειρεύονται να κάνουν ένα ταξίδι στο εξωτερικό αλλά ο τραπεζικός τους λογαριασμός δεν τους το επιτρέπει. Παρακάτω, υπάρχουν ιδέες ώστε να μην σπαταλάει κανείς τα χρήματά του άσκοπα και ταυτόχρονα να ζει όλα αυτά που θέλει.

Μείωσε τα περιττά έξοδα

Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος είναι φοιτητής βιώνει για πρώτη φορά την πλήρη ελευθερία μακριά από τους γονείς του. Έτσι, δεν μπορεί παρά να μην βγει με τους φίλους του, να χαλάσει χρήματα που οι γονείς του δεν θα επέτρεπαν και γενικά να μην βάζει όρια στον εαυτό του. Πολύ σύντομα όμως συνειδητοποιεί πως τα χρήματα που του δίνουν οι γονείς του δεν φτάνουν, οπότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να αρχίσει να κάνει λίγη οικονομία. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να περιορίσει τα περιττά έξοδα; Θα ήταν προτιμότερο να τρώει στη φοιτητική εστία ή να μαγειρεύει που και που με φίλους του, αντί να παραγγέλνει συνέχεια απέξω. Επίσης να αποφεύγει να ακριβοπληρώνει το ποτό του στο club, κάνοντας ένα πάρτι στο σπίτι ή ακόμα καλύτερα πηγαίνοντας σε ένα φοιτητικό πάρτι οικονομικής ενίσχυσης, όπου θα διασκεδάσει με λίγα χρήματα. Επιπλέον, μην ξεχνάει να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ με λίστα και να μην αγοράζει πράγματα που δεν χρειάζεται. Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω θα εκπλαγεί με το πόσα χρήματα τελικά θα του περισσέψουν ώστε να τα χαλάσει εκεί που πραγματικά θέλει!

Αντάμειβε τον εαυτό σου για την προσπάθεια που κάνεις

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς τα έξοδά του, ειδικά όταν για πρώτη φορά έχει την ελευθερία να παίρνει αποφάσεις χωρίς να εξαρτάται τις περισσότερες φορές από τους γονείς του. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να δώσει ένα  κίνητρο στον εαυτό του και με κάποιον τρόπο να τον πείσει να βάλει ένα όριο στα χρήματα που χαλάει. Για παράδειγμα, για κάθε 10 ευρώ που βάζει στην άκρη τα 5 μπορεί να τα δώσει σε κάτι που του αρέσει. Έτσι, το να στερείται κάποια πράγματα δεν θα του φαίνεται δύσκολο, γιατί θα ξέρει πως θα ανταμειφθεί για αυτή την προσπάθεια.

Βάλε στόχους

Το να βάζει κανείς στόχους είναι και αυτό ένας πολύ καλός τρόπος να πείσει τον εαυτό του να μην ξοδεύει άσκοπα. Αν θέλει να πάει ένα ταξίδι, για παράδειγμα, είναι καλό να μαζεύει τα χρήματα που χρειάζεται σιγά σιγά. Μπορεί να βάλει στόχο ότι μέχρι τη μέρα που θα φύγει, θα έχει μαζέψει το ποσό που χρειάζεται ώστε να κάνει το ταξίδι που ονειρεύεται. Πώς όμως θα μαζέψει αυτά τα χρήματα; Ακολουθώντας τα βήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά έχοντας επίσης και ένα λογαριασμό στην τράπεζα ή ένα κουμπαρά, όπου θα μαζεύει τα χρήματα αυτά. Έτσι, θα αποθαρρύνει τον εαυτό του να τα χρησιμοποιήσει για κάτι άλλο ενώ θα έχει και μια σαφή εικόνα για το που βρίσκεται και πόσα χρειάζεται να μαζέψει ακόμα.

Αυτό που πρέπει να κρατήσει από αυτό το άρθρο είναι πως όσα χρήματα και να έχει, αν τα σπαταλά ανεξέλεγκτα είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή δεν θα έχει πλέον άλλα. Το να μάθει να τα διαχειρίζεται και να επιλέγει να τα ξοδεύει σε πράγματα που θέλει και θα του χρειαστούν στο μέλλον είναι μια δεξιότητα που θα του χρειαστεί στην ενήλικη ζωή του.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!