Πώς να διαλέξετε συγκάτοικο στο πανεπιστήμιο
της Μάγδας Τσόχα
Για όλα τα παιδιά, αργά ή γρήγορα, έρχεται η ώρα να «εγκαταλείψουν» την πατρική εστία και να απαγκιστρωθούν από τους γονείς. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την απόκτηση της προσωπικής σου ελευθερίας κι ανεξαρτησίας αποτελεί το πανεπιστήμιο… Εάν ανήκεις στην κατηγορία των φοιτητών που πέρασαν σε άλλη πόλη και δεν έχουν την ευκολία να μείνουν μόνοι τους, το αμέσως επόμενο σενάριο που προκύπτει είναι η συγκατοίκιση. Αν, λοιπόν, αυτό το ενδεχόμενο σε τρομοκρατεί αφού δεν ξέρεις με ποιον/ποια θα καταλήξεις ή με ποια κριτήρια να επιλέξεις,το παρακάτω άρθρο θα διαφωτίσει λιγάκι τις σκέψεις σου, ανακουφίζοντας παράλληλα τους προβληματισμούς σου.
Διάλεξε συγκάτοικο ίδιου φύλου
Ξεκινώντας από τα βασικότερα, η αναζήτηση συγκατοίκου θα ήταν πολύ καλό να γίνει με άτομο του ίδιου φύλου. Σε πρακτικό επίπεδο, η συμβίωση θα είναι ευκολότερη καθώς θα υπάρχει καλύτερη συννενόηση, ενώ παράλληλα η καθημερινή συνδιαλλαγή σε συνδυασμό με τον καταμερισμό των εργασιών θα θέσει ισχυρές και σταθερές βάσεις για μια εφ’όρου ζωής φιλία. Για ποιον δε φαντάζει ιδανικό να μοιράζεται την ίδια στέγη με έναν κολλητό/μία κολλητή;
Προτίμησε ανθρώπους που εμπιστεύεσαι σίγουρα
Η αλήθεια είναι πως όταν κλείνουν οι πόρτες οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν πολύ διαφορετικοί. Εάν έχεις τη δυνατότητα να συγκατοικήσεις με κάποιον φίλο/γνωστό του οποίου τις συνήθειες,ανάγκες και παραξενιές γνωρίζεις ήδη… τότε κάν΄το χωρίς δεύτερες σκέψεις και ενδοιασμούς. Θα γλιτώσεις έτσι πολλές εκπλήξεις και απρόοπτα, ίσως όχι και τόσο ευχάριστα. Σε περίπτωση που αυτή η λύση δεν είναι διαθέσιμη και ο/η συγκάτοικος είναι μια τυχαία επιλογή ανάγκης φρόντισε να μάθεις όσα περισσότερα γίνεται γι’ αυτόν/η, πάντα διακριτικά!
Θέσε κανόνες αμέσως
Το βασικότερο χαρακτηριστικό κάθε επιτυχημένου νοικοκυριού και ταυτόχρονα η χρυσή τομή για την αποφυγή όλων των παρεξηγήσεων και άσκοπων καυγάδων είναι… οι κανόνες. Είναι πολύ σοφό να γίνουν εξ αρχής γνωστές οι εκατέρωθεν επιθυμίες και να μπει μια διαχωριστική γραμμή. Όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού,την πληρωμή του ενοικίου και των λογαριασμών αλλά και την άφιξη άλλων στο σπίτι. Εφόσον συμφωνηθούν και τηρηθούν αυτά, όλα τα υπόλοιπα που θα προκύψουν θα είναι δευτερευούσης σημασίας. Εξάλλου, εάν δε γνωρίσεις από πριν το νέο σου συγκάτοικο μια τέτοια συζήτηση πριν την κοινή σας διαμονή θα σου δώσει μια καλή ιδέα για το πόσο διατεθειμένος/η και πρόθυμος είναι για τις υποχρεώσεις τις οποίες θα κληθεί να τακτοποιήσει.
Φρόντισε να μην ξεπερνάς τα όρια
Κράτησε τις αποστάσεις και τήρησε τους τύπους, ειδικά αν έχεις γνωρίσει πολύ πρόσφατα το άτομο με το οποίο συγκατοικείς. Δεν υπάρχει λόγος να ξεπεράσεις τα όρια και να φέρεις σε δύσκολη θέση τον άλλον δημιουργώντας μια κατάσταση άβολη και αμήχανη. Η γνωριμία σας θα γίνει ούτως ή άλλως σταδιακά και σταθερά. Δε χρειάζονται βιασύνες και απερισκεψίες, στο κάτω κάτω δε μπορείς να ξέρεις πόσο θα διαρκήσει ή πόσο ιδιαίτερος και περιέργος θα αποδειχθεί ο άνθρωπος απέναντί σου.
Υπομονή
Άπλετη κιόλας. Θα τη χρειαστείς αρκετά και είναι μια πολύ σημαντική αρετή. Μην τα παρατήσεις με την πρώτη, μην εκνευρίζεσαι γρήγορα κι εύκολα και δείχνε κατανόηση. Όλοι έχουμε τα δικά μας, όλοι είμαστε ιδιαίτεροι. Οι ανθρώπινες σχέσεις δε θα ήταν λιγότερο περίπλοκες αν όλοι μπορούσαμε να δείχνουμε υπομονή, με μέτρο πάντα. Μην κρίνεις αμέσως και μην αποπάρεις κατευθείαν τον/την συγκατοικό σου μόλις δεις κάτι που δεν σ’αρέσει. Δώσε μια ευκαιρία, ίσως και δύο να σου αποδείξει ποιος/ποια πραγματικά είναι και να είναι βέβαιο πως δεν θα βγεις χαμένος.
Μπρόστα στη νέα αρχή της ζωής θα κληθείς να πάρεις πολλές, συχνά δύσκολες αποφάσεις, καμία φορά και λανθασμένες. Η ζωή ωστόσο έχει νόημα μόνο εάν συνεχίζεις…