#FoitiTips: Πώς να γίνεις εξυπνότερος

της Ελίζας Σακκά

Η εγρήγορση του μυαλού μας είναι πολύ σημαντική, αλλά μερικές φορές την παραμελούμε και ασχολούμαστε με πράγματα, τα οποία έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες καθημερινές συνήθειες, πιο απλές από όσο νομίζεις, οι οποίες ακονίζουν το μυαλό και ναι-γιατί όχι;-μας κάνουν εξυπνότερους. Αν μερικές φορές νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι να σκεφτείς σε βάθος και βολεύεσαι με πρόχειρες λύσεις, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και το μυαλό σου δεν θα σε προδώσει ξανά!

Διάβασε

Μπορείς να διαβάσεις ό, τι σε ευχαριστεί, με ό, τι περνάς όμορφα την ώρα σου, από κόμικς έως best seller. Τίποτα δεν ενεργοποιεί τον εγκέφαλο περισσότερο από την ανάγνωση. Ο αναγνώστης μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί, να φανταστεί, να υποθέσει και να βγάλει συμπεράσματα. Αφιέρωσε, λοιπόν, μερικές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο σου στο διάβασμα και δεν θα χάσεις!

Μάθε ξένες γλώσσες

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών οξύνει το νου και βελτιώνει τη μνήμη. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που μιλούν ή ασχολούνται με δύο ή περισσότερες γλώσσες την ίδια χρονική περίοδο μπορούν να επεξεργαστούν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα ζητήματα που ανακύπτουν, γιατί σκέφτονται πιο περίπλοκα και σε περισσότερα επίπεδα. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να κάνεις εντατικά μαθήματα γλωσσών, αν η εκμάθησή τους δε σε ενθουσιάζει, αλλά περιστασιακά μπορείς να βλέπεις ξένες ταινίες χωρίς υπότιτλους στις γλώσσες που γνωρίζεις ή να δουλέψεις την προφορά σου.

Γύμνασε το σώμα σου

Σύμφωνα με έρευνες, η άσκηση τονώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα και κατ’ επέκταση την εγκεφαλική λειτουργία. Επομένως, η σωματική άσκηση έχει οφέλη τόσο για το σώμα, όσο και για το πνεύμα. Γι’ αυτό μην την αμελείς σε καμία περίπτωση!

Γύμνασε το μυαλό σου

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους. Μπορείς να προσπαθήσεις να θυμηθείς γεγονότα του παρελθόντος, να αναπλάσεις στο μυαλό σου εικόνες που έχεις δει, να ανατρέξεις σε ταξίδια που έκανες και να προσπαθήσεις να θυμηθείς τί είδες και πού πήγες. Είναι ένας απλός τρόπος να «πιέσεις» τον εγκέφαλό σου και να τον διατηρήσεις σε εγρήγορση.

Μαγείρεψε συνταγές από ξένες κουζίνες

Αν η μαγειρική ανήκει στις αγαπημένες σου συνήθειες, μπορείς να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου και να ενισχύσεις τις ικανότητές σου δοκιμάζοντας συνταγές από διάφορες κουζίνες. Οι νέες γεύσεις και οι νέες μυρωδιές θα ενεργοποιήσουν τον εγκέφαλό σου, ο οποίος στη συνέχεια θα αναζητά ακόμα περισσότερο υλικό και νέες δοκιμές.

Μην αποφεύγεις να σκεφτείς

Όταν βρίσκεσαι απέναντι σε ένα ζήτημα, σε μία απόφαση που πρέπει να πάρεις, σε ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσεις, μην αποφύγεις να το σκεφτείς, να το αναλύσεις και να προσπαθήσεις να φτάσεις σε μία απόφαση ή σε μία λύση. Ιδιαίτερα χρήσιμο και αποτελεσματικό για την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας είναι να σκεφτείς σαν ένα τρίτο πρόσωπο, αποστασιοποιημένα και αντικειμενικά αποφεύγοντας τα συναισθηματικά εμπόδια. Έτσι, ουσιαστικά θα αναγκάσεις τον εγκέφαλό σου να εργαστεί διαφορετικά από ό, τι συνήθως.

Μάθε ένα μουσικό όργανο

Μπορείς να νομίζεις ότι μεγάλωσες για κάτι τέτοιο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά, ειδικά όταν τα οφέλη είναι πολλά. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, πέρα από ένα ευχάριστο χόμπι για τους λάτρεις της μουσικής, είναι ουσιαστικά ένα μυστικό για καλή μνήμη, πράγμα που επιτυγχάνεται λόγω του τρόπου διδασκαλίας ενός οργάνου (λίγη θεωρία-λίγη πρακτική εφαρμογή). Επίσης, όσο μεγαλύτερης διάρκειας είναι η ενασχόληση, τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα.

Μουτζούρωνε άφοβα

Σημειώνοντας και μουτζουρώνοντας πάνω στο χαρτί εκφραζόμαστε ελεύθερα και εκεί μπορούν να αποκαλυφθούν τα βαθύτερα ταλέντα μας. Γι’ αυτό μην το αποφεύγεις και σίγουρα μην το καταπνίγεις, γιατί αυτή η συνήθεια μπορεί να σε οδηγήσει σε μονοπάτια που ούτε καν φανταζόσουν!

 

Οι παραπάνω συμβουλές είναι αρκετά απλές και εύκολα υλοποιήσιμες. Δεν χρειάζεται να τις ακολουθήσεις όλες, δύο ή τρεις, αυτές που σου ταιριάζουν, αρκούν για να κρατάς τον εγκέφαλό σου σε εγρήγορση και να τους εντυπωσιάσεις όλους με τη διανοητική σου ετοιμότητα.

 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!