Πώς μπορώ να μάθω αγγλικά μέσω του Youtube;

της Άννας Τριανταφύλλου

Η εκμάθηση αγγλικών είναι μία διαδικασία στην οποία υπόκειται ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Η αγγλική έχει ψηφιστεί ως η παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας. Από άκρη σε άκρη του κόσμου χρειάζεται τουλάχιστον μια στοιχειώδης γνώση της γλώσσας αυτής. Ένας μεγάλος αριθμός του πληθυσμού επιλέγει να βελτιώσει ή και να τελειοποιήσει το επίπεδό του με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά κατάκτησης των διαφόρων επιπέδων. Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν να κατακτήσουν τη γνώση με τη δική τους άνεση και ευκολία από την πολυθρόνα του σπιτιού τους μέσω του διαδικτύου και, συγκεκριμένα, του Youtube. Ποια είναι όμως τα οφέλη του σαν πλατφόρμα εκπαίδευσης, αλλά και ψυχαγωγίας;

Do you speak English?

Οι περισσότεροι επιλέγουν να μάθουν μία ξένη γλώσσα παρακολουθώντας πολύωρα φροντιστηριακά μαθήματα. Η πλατφόρμα του Youtube έρχεται να άρει αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο εκπαίδευσης και να προτείνει μία εναλλακτική διαδικασία εκμάθησης. Το Youtube δημιουργήθηκε κατά κόρον ως ένας διαδικτυακός χώρος ψυχαγωγίας, ο οποίος όμως έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ολοένα και περισσότερα κανάλια δημιουργούνται και έχουν ως στόχο την εκμάθηση αγγλικών. Διδάσκουν με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικά επίπεδα γνώσεων. Ο θεατής – εκπαιδευόμενος έχει την ευκαιρία να σταματήσει το βίντεο στο σημείο που τον δυσκολεύει, να το ακούσει ξανά και ξανά. Συνήθως, τα βίντεο αυτά είναι μικρά, αλλά περιέχουν πολλές πληροφορίες. Ιδιαίτερα για ανθρώπους που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, τα βίντεο εφιστούν για περισσότερο χρονικό διάστημα την προσοχή και, εν τέλει, είναι πιο αποτελεσματικά.

Vlogging και άλλα

Μία άλλη κατηγορία βίντεο στο youtube είναι τα vlogging κανάλια. Οι λεγόμενοι vloggers δείχνουν μία ρουτίνα επί της ουσίας, ή αλλιώς μια καθημερινή αλληλεπίδραση με κόσμο σε διάφορες καταστάσεις. Για παράδειγμα, μία τυχαία συνάντηση με ένα φιλικό πρόσωπο ή συνεννόηση με υπάλληλο ενός καταστήματος. Όλα αυτά ανήκουν σε μια καθημερινότητα και καλό είναι όσοι επιχειρούν να μάθουν μία ξένη γλώσσα να μπορούν πρωτίστως να καταλάβουν τους πιο συνήθεις διαλόγους.

Άλλα βίντεο που ενισχύουν τους ανθρώπους που επιθυμούν να αναβαθμίσουν στο μέγιστο το εύρος του λεξιλογίου τους είναι η παρακολούθηση συνεντεύξεων με ανθρώπους του πνεύματος, αλλά και με επιστήμονες ή ανθρώπους επιτυχημένους στο αντικείμενό τους. Τα Ted Talks είναι ένα αξιόλογο παράδειγμα ομιλιών που ενημερώνουν τον θεατή πάνω σε θέματα κοινωνικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά, θέματα ψυχολογίας και γενικότερα ό,τι αφορά τον άνθρωπο.

Το Youtube είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, τόσο εκπαιδευτικό όσο και ψυχαγωγικό. Εάν αυτά τα δύο συνδυαστούν δίνουν ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!