Πως να αποφύγετε την αφυδάτωση κατά τους θερινούς μήνες

από την Ιουλία Πρίγκου,

Το νερό το Α και το Ω για την διατήρηση της ζωής

Το νερό θεωρείται το πλέον σημαντικό και αναντικατάστατο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο και η μη επαρκής πρόσληψη του μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε σημαντικές βλάβες. Το νερό αντιπροσωπεύει κατά προσέγγιση το 60% του συνολικού σωματικού βάρους σε έναν φυσιολογικό ενήλικα. Είναι το μέσο στο οποίο διαλύονται και μεταφέρονται ένας μεγάλος αριθμός θρεπτικών συστατικών, τόσο οργανικών, όσο και ανόργανων, από το αίμα στα κύτταρα και για την επιστροφή μεταβολικών προϊόντων στο αίμα.

Το ισοζύγιο του ύδατος υπολογίζεται από το αλγεβρικό άθροισμα της λαμβάνουσας ποσότητας νερού και αυτής που αποβάλει ένας άνθρωπος. Ενώ σε γενικές γραμμές η πρόσληψη του δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα νερού που καταναλώνεται αλλά και από τις στερεές τροφές και από άλλα υγρά τα οποία καταναλώνουμε ημερησίως. Ενώ επίσης μια μικρή ποσότητα νερού σχηματίζεται στο σώμα ως προϊόν διάφορων μεταβολικών αντιδράσεων. Έτσι υπολογίζεται ότι η ημερήσια πρόσληψη υγρών ισούται με 2500 ml εκ των οποίων το 90% προσλαμβάνεται από το στόμα.

Το νερό ωστόσο χάνεται μέσω διαφόρων οδών και το ποσοστό που χάνεται εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως πχ την θερμοκρασία που υπάρχει στο περιβάλλον αλλά και άλλες καταστάσεις όπως πχ η φυσική δραστηριότητα.  Κατά τους θερινούς μήνες κυρίως λόγω των ακραίων θερμοκρασιών αλλά και άλλων παραγόντων (πχ. Ιδρώτας ) το σώμα μας χάνει μεγάλες ποσότητες υγρών επομένως η πρόσληψη νερού και όχι η πρόσληψη υγρών με πρόσθετα σάκχαρα (πχ χυμούς συσκευασμένους, ποτά)  για την αναπλήρωση των απωλειών είναι το Α και το Ω για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Αφυδάτωση: τα συμπτώματα και πώς να την αποφύγετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι επειδή έχουν συνηθίσει να μην καταναλώνουν επαρκής ποσότητες νερού οδηγούνται συνήθως σε αφυδάτωση χωρίς να το καταλαβαίνουν. Η αφυδάτωση συνήθως εκδηλώνεται με: ζάλη, κόπωση, ταχυκαρδία, πονοκέφαλο, μειωμένη ούρηση ή έντονο σκούρο χρώμα τους και υπερβολική δίψα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ορίζει ως επαρκή συνολική πρόσληψη νερού για ενήλικες γυναίκες τα 2 L/ημέρα και για τους ενήλικους άνδρες τα 2,5 L/ημέρα, τιμές που αντιστοιχούν σε μια μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα και μια μέτρια εξωτερική θερμοκρασία, οι τιμές αυτές υφίστανται τροποποιήσεις και αυξάνονται όσο αυξάνονται και οι προαναφερθέντες παράγοντες. Οι τιμές επαρκούς πρόσληψης νερού διαφοροποιούνται σε παιδιά και ηλικιωμένους.

Πρέπει λοιπόν να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση νερού! Μην ξεχνάτε να πίνετε επαρκείς ποσότητες αλλά και να εμπεριέχεται στην διατροφή σας και φρέσκους χυμούς που μπορούν να σας κρατήσουν ενυδατωμένους αλλά και φρούτα τα οποία επίσης έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό!

Και να θυμάστε χωρίς τροφή μπορούμε να επιβιώσουμε για 7 περίπου εβδομάδες χωρίς νερό όμως μόνο 48 ώρες.

Επιπλέον! Ενυδάτωσε τον οργανισμό σου  χωρίς να πίνεις νερό με:

  • Φρέσκους χυμούς φρούτων (όχι συσκευασμένους)
  • Πράσινο τσάι και βότανα
  • Φρούτα και λαχανικά (ιδανικά ως φρούτο προτιμήστε το καρπούζι και από λαχανικά το αγγούρι)

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!