Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Φυσικοθεραπείας

της Ελίντα Μυφτάρι

Σκοπός του πτυχίου φυσικοθεραπείας είναι να προσφέρει γνώσεις στους κατόχους του, πάνω στην αξιολόγηση τραυματικών και παθολογικών καταστάσεων και στην εκμάθηση τεχνικών και μεθόδων που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση αυτών. Οι επαγγελματικές προοπτικές που μπορεί να ακολουθήσει ένας απόφοιτος είναι πολλές και θα αναφερθούμε σε αυτές αναλυτικότερα. Επιπλέον, τα παραϊατρικά επαγγέλματα χαρακτηρίζονται ως επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση μελλοντικά.

Γνώσεις και δεξιότητες που αποκτά ένας απόφοιτος

τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο φυσικοθεραπείαςΤα διάφορα προγράμματα σπουδών που μπορεί να παρακολουθήσει ένας σπουδαστής σε προπτυχιακό αλλά και μεταπτυχιακό επίπεδο θα τον εφοδιάσουν με τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις που απαιτεί το επάγγελμα. Ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζουν και οι απαραίτητες δεξιότητες. Αυτές είναι η υπομονή και η επιμονή και η κρητική σκέψη, ώστε να μπορεί να αναλύει, να αξιολογεί την περίπτωση του κάθε ασθενή και να προτείνει την κατάλληλη δράση. Οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι σημαντικές για να μπορεί να επικοινωνεί σωστά με τον κάθε πελάτη. Ένας φυσικοθεραπευτής πρέπει να έχει ενσυναίσθηση, να καταλαβαίνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ασθενής και να μπορεί να το εισπράττει ο ασθενής αυτό. Oι οργανωτικές δεξιότητες και η διάθεση για συνεχή μάθηση είναι εξίσου σημαντικές. Τέλος η καλή υγεία, η αντοχή και η επιδεξιότητα στα χέρια για να είναι πιο αποτελεσματική η δουλεία τους.

Τομείς απασχόλησης

Η φυσικοθεραπεία είναι από τα επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση και με πολλαπλές ευκαιρίες απασχόλησης. Οι απόφοιτοι της σχολής φυσικοθεραπείας έχουν το δικαίωμα να απασχοληθούν στον δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, να ιδρύσουν ιδιωτικά φυσικοθεραπευτήρια και να εργαστούν με κατ’ οίκον επίσκεψη.

Δημόσιος τομέας

Στον δημόσιο και ευρύ δημόσιο τομέα ένας απόφοιτος μπορεί να απασχοληθεί σε νοσοκομεία, κλινικές, ιδρύματα και ασφαλιστικούς φορείς.

Ιδιωτικός τομέας

Στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να εργαστεί σε ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια φυσικοθεραπείας, ινστιτούτα αισθητικής και γυμναστήρια. Άλλες επαγγελματικές προοπτικές είναι τα αθλητικά σωματεία και κέντρα, τα ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οίκοι ευγηρίας.

Εναλλακτικές προοπτικές

Φυσικοθεραπευτής ζωών

Μια εναλλακτική και ενδιαφέρουσα επιλογή για τους απόφοιτους φυσικοθεραπείας αποτελεί η εφαρμογή φυσιοθεραπευτικών μεθόδων σε ζώα, όπως κατοικίδια, ζώα φάρμας αλλά και τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο φυσικοθεραπείαςεξωτικών ζώων. Κάποιες από τις αρμοδιότητες και τις πρακτικές  που θα εφαρμόσει κάποιος στο επάγγελμα αυτό είναι η αξιολόγηση, το μασάζ, οι υπέρηχοι, η ηλεκτροθεραπεία, η γυμναστική και η συμβουλευτική στους ιδιοκτήτες των ζώων. Επιπλέον, κάποιος σπουδαστής μπορεί να πάρει μια από τις παρακάτω ειδικεύσεις όπως, υδροθεραπεία, φυσικοθεραπεία για μικρά ζώα ή φυσικοθεραπεία για μεσαία προς μεγάλα ζώα και φυσικοθεραπεία για άλογα.