πτυχίο Φυσικής

Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Φυσικής

του Βαγγέλη Ρουσοχατζάκη

Η φοιτητική ζωή έχει σχεδόν τελειώσει και ήρθε η ώρα να αποφασίσεις τι θα κάνεις με αυτό το πτυχίο που με τόσο κόπο κέρδισες. Η φυσική ως αντικείμενο έχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών καθώς κατά την διάρκεια του πτυχίου οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν πληθώρα γνώσεων σε αρκετά θέματα έχοντας όμως ως κύριο άξονα την φυσική. Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις με ένα πτυχίο Φυσικής;

Τα οφέλη ενός φοιτητή που διαθέτει πτυχίο Φυσικής είναι πολλά. Αρχικά, είναι ικανός να κατανοήσει νόμους και αρχές που διέπουν τον κόσμο, μπορεί να μην είναι πράγματα που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή, αλλά σίγουρα αυτές οι γνώσεις βοηθάνε στο να βλέπεις τα πράγματα από μία άλλη οπτική. Δεύτερον, έχει αποκτήσει γνώσεις για πρακτικά ζητήματα όπως για την μηχανική, πληροφορική και μαθηματικά. Τρίτον, έχει αποκτήσει την ικανότητα να λύνει σύνθετα προβλήματα, να διαχειρίζεται εργαστηριακό εξοπλισμό, καθώς και να κατανοεί συνθέτες επιστημονικές ορολογίες. Τέλος, επειδή η φυσική έχει αρκετά παρακλάδια υπάρχει μεγάλη ευελιξία όσον αφορά το πεδίο της επαγγελματικής αποκατάστασης.

Αρχικά μια πρώτη επιλογή μετά την απόκτηση του πτυχίου είναι η συνέχιση των σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Ένα μεταπτυχιακό μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει ή να διευρύνει το αντικείμενο που κάποιος επιθυμεί να ασχοληθεί ανάλογα με τον επαγγελματικό τομέα που θέλει να ασχοληθεί. Υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταπτυχιακών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω σε πολλούς τομείς της φυσικής επιστήμης.

Πτυχίο φυσικής: Τομείς εργασίας

Εκπαίδευση

Αρχικά, ένας απόφοιτος του τμήματος Φυσικής μπορεί να εργαστεί στον τομέα της εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει δάσκαλος ή καθηγητής σε σχολείο στην πρωτοβάθμια ή στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπως επίσης και καθηγητής σε Πανεπιστήμιο, κάθε θέση βέβαια απαιτεί και τα ανάλογα προσόντα. Επιπροσθέτως, απόφοιτοι του τμήματος εργάζονται σε φροντιστήρια ή ως καθηγητές σε ιδιαίτερα μαθήματα.

Περιβάλλον

Μια επιλογή είναι η εργασιακή αποκατάσταση σε οργανισμούς που σχετίζονται με το περιβάλλον. Ο σκοπός ενός ατόμου που θα εργαστεί σ’ έναν τέτοιο οργανισμό είναι να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Απόφοιτοι από το τμήμα Φυσικής μπορούν να ενταχθούν στην Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας και να διεκδικήσουν θέσεις στον δημόσιο τομέα.

Έρευνα

Είναι σύνηθες, πολλοί από τους αποφοίτους να εργάζονται στον τομέα της έρευνας. Ο χώρος της φυσικής είναι ένας χώρος όπου όλα τα αποτελέσματα προκύπτουν μέσα από την έρευνα και την παρατήρηση φαινομένων. Υπάρχουν αρκετά ερευνητικά κέντρα, όπως για παράδειγμα ο Δημόκριτος, όπου ένας απόφοιτος μπορεί να εργαστεί ως ερευνητής και να συμβάλει έμπρακτα στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιστήμης.

Άλλοι τομείς

Υπάρχουν αρκετοί τομείς για την επαγγελματική αποκατάσταση ενός αποφοίτου του συγκεκριμένου τμήματος. Με την κατάλληλη εξειδίκευση μπορεί να εργαστεί ως μετεωρολόγος ή ως ειδικός επιστήμονας στην Ε.Ρ.Τ., στον Ο.Τ.Ε. και την Δ.Ε.Η. Μια επιλογή διαφορετική είναι στον τομέα της  φυσικής ιατρικής όπου κάποιος μπορεί να εργαστεί ως ακτινοφυσικός και να είναι υπεύθυνος για τα εργαστήρια ακτινοβολίας, αυτή η θέση όμως προϋποθέτει την απόκτηση άδειας φυσικού νοσοκόμου-ακτινοφυσικού. Τέλος υπάρχει η δυνατότητα εργασίας ως επιστημονικός συγγραφέας για την παραγωγή και δημοσίευση βιβλίων ή εργασιών πάνω στον τομέα της φυσικής, αυτό όμως είναι κάτι που χρειάζεται αρκετά χρόνια εμπειρίας και τριβής με το αντικείμενο.

Συνοψίζοντας, το πτυχίο φυσικής δεν προσφέρει μόνο βασικές γνώσεις. Παρέχει και μια ευελιξία στον εργασιακό τομέα, κάτι που είναι απαραίτητο στην σημερινή κοινωνία και στον τρόπο που λειτουργεί.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου για ανεύρεση εργασίας και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Συγκεκριμένα, στο careerandstudies.gr θα βοηθηθείς στα εξής:

Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Σωστή και επιτυχημένη εκπόνηση βιογραφικού

Προετοιμασία για επιτυχία στη συνέντευξη

και πολλά άλλα…

Εάν σας ενδιαφέρει το τμήμα Φυσικής και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς το Πρόγραμμα Σπουδών και το περιεχόμενο αυτών των τμημάτων στην Ελλάδα, διαβάστε το Τμήμα Φυσικής: Σπουδές στην Ελλάδα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!