Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο Οικονομικών: Όλες οι επαγγελματικές διέξοδοι
Πτυχίο Οικονομικών: Εισαγωγή
Κατά τα φαινόμενα, ο κλάδος των οικονομικών κατέστη μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές τα τελευταία χρόνια για τους επικείμενους φοιτητές. Σύμφωνα με έρευνες, στους απόφοιτους οικονομικών σχολών παρέχονται μεγαλύτερες αποδοχές σε σύγκριση με τους πτυχιούχους άλλων πανεπιστημίων. Δε χωράει αμφιβολία, πως η ενασχόληση με τον τομέα της οικονομίας θα προσφέρει στους σπουδαστές πληθώρα επιλογών όσον αφορά τις επαγγελματικές ευκαιρίες που θα τους δοθούν. Οι ρόλοι εργασίας καλύπτουν πολυάριθμους τομείς και κατ’ αυτό τον τρόπο, παρέχεται η δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο να εντρυφήσει στον κλάδο που του παρουσιάζεται ως ο περισσότερο δελεαστικός των ημερών.
Πτυχίο Οικονομικών: Οφέλη
Με βεβαιότητα δύναται να ειπωθεί πως ένα πτυχίο οικονομικών θα καλλιεργήσει πολλές δεξιότητες στον εκάστοτε σπουδαστή. Αρχικά, θα είναι σε θέση να αναπτύξει την αριθμητική, την παρουσίαση δεδομένων, τη γραπτή και προφορική επικοινωνία. Επιπρόσθετα, θα κατορθώσει να έχει μια καλή κατανόηση της εθνικής οικονομίας και θα είναι σε θέση να σκέφτεται κριτικά, με εφαρμογή μεθοδικότητας ως προς την επίλυση προβλημάτων στον κόσμο των επιχειρήσεων. Εκτός αυτών, θα αποκτήσει πρακτικές δεξιότητες, όπως η χρήση τεχνολογίας υπολογιστών και η γνώση ξένων γλωσσών, οι οποίες θα φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμες στην εργασία του. Ανάλογα με τον κλάδο, για τον οποίο ενδιαφέρεται κάθε φοιτητής, οι γνώσεις πάνω στα οικονομικά τον εξοπλίζουν με εξειδικευμένες αναλυτικές ικανότητες, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να εισέλθει σε πολλές διαφορετικές βιομηχανίες ως επαγγελματίας και να ενισχύσει την απασχολησιμότητά του.
Πτυχίο Οικονομικών: Τομείς εργασίας
Επιχειρήσεις
Ο ανταγωνισμός μεταξύ εταιριών, οι οποίες χαρακτηρίζονται οικονομικά «τιτάνες», είναι ασταμάτητος. Οι επιχειρηματικοί οικονομολόγοι αποτελούν την καρδιά των επιχειρήσεων και καλούνται να τις βοηθήσουν να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικά περιβάλλον. Υποχρέωσή τους αποτελεί η ερμηνεία και συχνά η πρόβλεψη του γενικού οικονομικού κλίματος. Εκτός αυτών, αναλαμβάνουν την ανάλυση των συνθηκών εντός της εταιρίας, καθώς επίσης και την ενίσχυση της επιχειρησιακής της αποτελεσματικότητας. Φυσικά, απαιτείται εις βάθος γνώση των θεωριών και των μοντέλων οικονομίας, όπως επίσης και αυστηρή επιχειρηματική στρατηγική.
Δημόσιος Τομέας
Στο Δημόσιο τομέα, η οικονομία χαρακτηρίζεται ως ένας παραγωγικός κλάδος, ο οποίος στοχεύει στη διατήρηση των οικονομικών του κράτους σε ισορροπία. Ένας κυβερνητικός οικονομολόγος εμπλέκεται με τη δημόσια φορολογία, τις μεταφορές, τη γεωργία, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλες μορφές κρατικών δαπανών. Σύμφωνα με τα δεδομένα, παρατηρείται αύξηση της ζήτησης στον συγκεκριμένο τομέα, λόγω της πρόσφατης παγκόσμιας ύφεσης. Θέσεις εργασίας μπορούν να προκηρυχθούν τόσο σε κρατικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Λογιστικά
Στον τομέα της λογιστικής, παρέχεται η δυνατότητα εργασίας σε πολλούς κλάδους, με έμφαση στην παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης ενός οργανισμού. Οι λογιστές συνήθως επικεντρώνονται στην καταγραφή, την ταξινόμηση, την ερμηνεία και την αντιστοιχία οικονομικών δεδομένων. Για την τέλεση των προαναφερθέντων απαιτούνται ισχυρές αναλυτικές ικανότητες και κυρίως κατανόηση όλων των στοιχείων των οικονομικών, καθώς και δυνατότητα πλαισίωσης των δεδομένων που συλλέγονται. Εργαζόμενοι του παρόντος κλάδου συχνά φαίνονται ιδιαίτερα χρήσιμοι, καθώς είναι σε θέση να εντοπίζουν τη ρίζα των οικονομικών προβλημάτων, λόγω της εξαιρετικής οργάνωσης που διαθέτουν.
Ανάλυση Δεδομένων
Ο ρόλος ενός αναλυτή δεδομένων είναι να αξιολογεί και να παρέχει συμβουλές σχετικά με τις επιπτώσεις των οικονομικών κινδύνων και της αβεβαιότητας. Χρησιμοποιώντας κοινές γνώσεις από τον τομέα των επιχειρήσεων και της οικονομίας, παρέχει εκθέσεις και επινοεί στρατηγικές ως προς τη μείωση της εκάστοτε ζημίας. Οι περισσότεροι αναλυτές ασχολούνται με το θέμα των συντάξεων και των ασφαλίσεων. Επιπρόσθετα, στην καριέρα τους ενδέχεται να δραστηριοποιηθούν στο πλαίσιο τραπεζών, επενδύσεων, όπως επίσης και υγειονομικής περίθαλψης. Προαπαιτούμενο προσόν αποτελεί η κατάρτιση πάνω σε στατιστικές, όπως επίσης και η ικανότητα μεταβίβασης πληροφοριών σε μη ειδικούς μέσω ενός άμεσου επικοινωνιακού πλαισίου.
Τραπεζικό Σύστημα
Η ενασχόληση πτυχιούχων οικονομικών σχολών σε τράπεζες, τους προσφέρει περιθώρια για υψηλές αποδοχές. Καταλαμβάνουν ιδιαίτερα αξιόλογες θέσεις, όπως εκείνες του δημοσιονομικού ελέγχου, του οικονομικού σχεδιασμού, της ανάλυσης δεδομένων και της παροχής συμβουλών. Επιπλέον, δίνουν έμφαση στην τήρηση των οικονομικών απαιτήσεων των πελατών και στην παροχή υπηρεσιών για ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών πελατών και καταναλωτών.
Εναλλακτικές Διέξοδοι
Με την κατοχή ενός πτυχίου οικονομικών, υπάρχει η δυνατότητα για έναν απόφοιτο να ανελιχθεί επαγγελματικώς και να ακολουθήσει διαφορετικές οδούς και όχι από τις πλέον ευδιάκριτες, για τις οποίες έγινε λόγος παραπάνω. Συγκεκριμένα, δύναται να αναλάβει ρόλους ελεγκτή, χρηματιστή, ασφαλιστή, διευθυντή επιχειρήσεων, λιανικού έμπορα και πωλητή. Δεν πρέπει να παραλειφθεί η αναφορά σε επαγγέλματα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, πληροφορικής, δημοσιογραφίας, δικαίου, διοίκησης, έρευνας αγοράς, πολιτικής, δημοσίων σχέσεων και κοινωνικής έρευνας.
Πτυχίο Οικονομικών: Διδακτορικό
Εάν ένας απόφοιτος σκέφτεται να ακολουθήσει ένα διδακτορικό στον τομέα της οικονομίας, χρειάζεται να γνωρίζει πως αυτό δε σημαίνει κατ ‘ανάγκη ότι πρέπει να δεσμευτεί όσον αφορά την παραμονή του στον ακαδημαϊκό χώρο. Σχετικά με το κυνήγι των θέσεων εργασίας στην οικονομία ή την αναζήτηση για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, υπάρχουν πάντα πολλές επιλογές. Όταν όμως βρεθεί εκείνο, το οποίο ταιριάζει στα ενδιαφέροντα του εκάστοτε σπουδαστή, του προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσει την εμπειρία της ζωής σε μια νέα θέση και την επέκταση του παγκόσμιου δικτύου του.
Και μην ξεχνάμε πως όσοι από εσάς επιθυμείτε να γίνετε αφεντικά του εαυτού σας, υπάρχει πάντα η προοπτική να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση.
Άλλωστε.. ο τολμών νικά!
Αν θέλετε να δείτε και άλλα άρθρα της ίδιας σειράς, κάντε κλικ εδώ.
[…] Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει ο ευρύτερος κλάδος, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Οικονομικών. […]
Comments are closed.