Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο μουσικής

Της Αύρας Μπακούρου

Η μουσική είναι  μέρος  της ζωής όλων μας. Είναι έκφραση συναισθημάτων, τρόπος επικοινωνίας,  μέσο διασκέδασης και χαλάρωσης και  για κάποιους  επαγγελματική επιλογή.  Υπάρχουν όμως προοπτικές για κάποιον που αποφασίζει να ξεκινήσει μια μουσική καριέρα;

Η μουσική ως επάγγελμα

Όλο και περισσότεροι  νέοι στις  μέρες μας επιλέγουν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών των ΑΕΙ. Ο λόγος είναι ότι  ενώ παλαιότερα το πτυχίο ενός κρατικού ωδείου ήταν αρκετό, σήμερα τα αντίστοιχα τμήματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προσφέρουν στους μουσικούς την κατάλληλη εξειδίκευση, καθώς η μουσική συνδυάζεται με άλλους τομείς.  Οι μεταπτυχιακές σπουδές κρίνονται απαραίτητες, αν αναλογιστούμε  τον ανταγωνισμό που υπάρχει στο επάγγελμα. Το να θέλει να γίνει κάποιος διάσημος μουσικός μπορεί να του πάρει αρκετό χρόνο -ίσως και χρόνια- γι’αυτό  πρέπει να εξασφαλίσει αρκετή εμπειρία, εθελοντική ή επαγγελματική. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι  στη σύγχρονη εποχή για να έχεις μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στη μουσική είναι αναγκαίες οι επιχειρηματικές ικανότητες, οι γνώσεις marketing και η καλή γνώση της τεχνολογίας. Καθώς ο κόσμος της μουσικής συνεχώς αλλάζει, ο μουσικός πρέπει να ενημερώνεται τακτικά για τις εξελίξεις του τομέα.

Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο ΜουσικήςΠέρα από τις προφανείς επιλογές  που είναι το να διδάσκει ή να παίζει κανείς μουσική, υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα μουσικών επαγγελμάτων που ίσως δεν φαντάζεστε! Αυτό οφείλεται στο ότι για να επιβιώσει ένας καλλιτέχνης στην εποχή μας, πρέπει να συνδυάζει  πολλές δεξιότητες. Μόνο έτσι προσαρμόζεται στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ένας μουσικός βρίσκει δουλειά  έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του.

Πιο συγκεκριμένα, κάποιος που έχει πτυχίο μουσικού καταρχάς  μπορεί να εργαστεί στην εκπαίδευση ως καθηγητής σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και μουσικά σχολεία. Με τις κατάλληλες γνώσεις επίσης, μπορεί να γίνει καθηγητής σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Επίσης μπορεί να έχει τη θέση του  “συνοδεύοντος μουσικού” σε σχολικές παραστάσεις, κατασκηνώσεις, εκκλησίες και άλλα δρώμενα.  Ακόμη, υπάρχει θέση γι’αυτούς  στον κινηματογράφο και το θέατρο είτε ως δημιουργοί μουσικής, είτε επενδύοντας μουσικά ταινίες και θεατρικά έργα, είτε ως μέλη του τεχνικού τμήματος (μιξάρισμα ήχου κλπ).  Ένας άλλος τομέας που διαφεύγει σε πολλούς ανθρώπους και είναι ωστόσο απαραίτητος είναι η κατασκευή μουσικών οργάνων καθώς και η επισκευή και το κούρδισμα μεγάλων οργάνων, όπως το πιάνο.  Για τους πιο ‘’θεωρητικούς’’ της μουσικής, το επάγγελμα του ιστορικού ή του μουσικολόγου είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή.

Τα μουσικά επαγγέλματα που ίσως έχουν μεγαλύτερη ζήτηση αυτή τη στιγμή, είναι αυτά που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία όπως η παραγωγή ήχου, η ηχοληψία, η ηλεκτρονική παραγωγή και το σχέδιο (συμπεριλαμβάνεται η μίξη ήχου, ο προγραμματισμός, το επάγγελμα του τεχνικού MIDI κλπ), ή η συμμετοχή στην παραγωγή ενός event. Στο χώρο της μουσικής υπάρχουν επίσης θέσεις και για τους επίδοξους επιχειρηματίες. Μια πρόταση είναι η δημιουργία μουσικής εταιρείας ή μουσικού καταστήματος. Οι δημόσιες σχέσεις επίσης μπορούν να συνδυαστούν πολύ εύκολα με ένα πτυχίο μουσικής. Μια πολύ γνωστή θέση σε όλους μας είναι αυτή του μάνατζερ. Άλλη μία είναι αυτή του “κυνηγού μουσικών ταλέντων”.  Ο τομέας της υγείας έχει επίσης ανοίξει τις πόρτες του στη μουσική με την εισαγωγή της Μουσικοθεραπείας στην οποία θα αναφερθούμε εκτενέστερα παρακάτω.

Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο ΜουσικήςΆλλα μουσικά επαγγέλματα είναι: Διευθυντής μπάντας/χορωδίας, συνθέτης, μαέστρος, μουσικός σε κρουαζιερόπλοιο, βιβλιοθηκονόμος στον μουσικό τομέα, στιχουργός, εργασία σε διάφορες θέσεις σε μουσικά περιοδικά, ενορχηστρωτής, μουσικός δωματίου και διευθυντής τέχνης.

Αν είσαι μουσικός και γράφεις τώρα το βιογραφικό σου, πρέπει να συμπεριλάβεις σε αυτό την καλή μνήμη και τη δυνατότητα συγκέντρωσης που έχεις, την επικοινωνιακή δεξιότητα, την ικανότητα να μπορείς να δουλέψεις με μία ομάδα και να συνεργαστείς με αυτήν, την αντοχή σου στην πίεση, τις τεχνικές δεξιότητες που έχεις και επίσης την κριτική/αυτοκριτική ικανότητα. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι αν δεν είσαι σίγουρος για τον τομέα της μουσικής που πρέπει να ακολουθήσεις  και για το είδος της μουσικής καριέρας που σου ταιριάζει μπορείς να βοηθηθείς από τα ειδικά test που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Μουσική και μελέτη

Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο ΜουσικήςΠολλοί φοιτητές δηλώνουν ότι ακούγοντας μουσική μπορούν να απομνημονεύσουν καλύτερα. Βέβαια, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η ησυχία είναι προτιμότερη για τη σωστή μελέτη. Η θεωρία για το “Φαινόμενο Mozart” που έγινε γνωστή από τον Don Cambell φαίνεται πως καταρρίπτεται. Όπως έχει αποδειχθεί από τα πανεπιστήμια Stanford και Wale, η μουσική κατά τη διάρκεια της μελέτης εμποδίζει τη μνήμη. Άρα, λανθασμένα πολλοί θεωρούν ότι η κλασσική μουσική αυξάνει το I.Q. Είναι άλλος ένας μύθος. Κάποια θετικά αποτελέσματα που τυχόν έχουν παρατηρηθεί, οφείλονται στην επίδραση στο συναίσθημα και τη διέγερση. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε μόνο όταν τα κομμάτια ήταν χαρούμενα και προκαλούσαν θετικά συναισθήματα στους ακροατές.

Από την άλλη μεριά, η ψυχολόγος Francis Rauscher πιστεύει ότι η σωστή σύνδεση ανάμεσα στη μουσική και το μυαλό, βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες. Επίσης, δηλώνει ότι η κατάλληλη μουσική δεν είναι η κλασσική αλλά ποικίλει ανάλογα με το άτομο. Έχει να κάνει με το είδος μουσικής που αρέσει στον καθένα.  Πολλοί φοιτητές μαρτυρούν ότι ακούγοντας  μουσική μπορούν να μάθουν πιο εύκολα. Φαίνεται να μην ενδιαφέρονται για τα αποτελέσματα της έρευνας. Άλλοι προτιμούν την κλασσική μουσική και άλλοι τα απαλά κομμάτια. Άλλοι πάλι προτιμούν να ακούν μουσική μόνο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους από τη μελέτη.

Η αλήθεια είναι πως η έρευνα αγνοεί ότι η μουσική μπορεί να δημιουργήσει τη σωστή διανοητική κατάσταση για μελέτη. Έτσι, η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές, ιδιαίτερα πριν το ξεκίνημα του διαβάσματος. Κατ’αυτό τον τρόπο μπορεί να βελτιωθεί η μνήμη, όπως επίσης να μειωθεί το άγχος και η κατάθλιψη. Βέβαια τα τραγούδια που περιέχουν πολλούς στίχους και έχουν έντονη μουσική εμποδίζουν την απομνημόνευση στοιχείων. Αυτή η σύγχυση προκαλείται λιγότερο όταν διαβάζουμε μαθηματικά, όπου δε χρησιμοποιούμε τα λεκτικά μέρη του μυαλού.

Συμπερασματικά, η ακρόαση μουσικής πριν τη μελέτη μπορεί να δημιουργήσει τη σωστή ψυχική κατάσταση και να ηρεμήσει το πνεύμα. Συμβουλή:  Αν προτιμάτε να ακούτε μουσική όταν διαβάζετε, καλό θα ήταν να επιλέξετε κλασσική ή ακουστική μουσική με λίγες λέξεις έτσι ώστε να μην αποσπάται η προσοχής σας.

Μουσικοθεραπεία

Είναι ένας σχετικά νέος κλάδος θεραπείας που χρησιμοποιεί τη μουσική ως μέσο το οποίο αναπτύσσει τις φυσικές, συναισθηματικές, μαθησιακές, νοητικές και κοινωνικές ανάγκες του ατόμου. Αφού αναγνωριστούν οι ιδιαίτερες ικανότητες και ανάγκες κάθε ασθενή, ο θεραπευτής βρίσκει την κατάλληλη θεραπεία. Μέσω της μουσικής, οι ικανότητες του ατόμου ενδυναμώνονται και αυτό έχει αντίκτυπο γενικά στη ζωή του, της οποίας η ποιότητα βελτιώνεται. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσικοθεραπεία βοηθάει στην κοινωνικοποίηση, την έκφραση των συναισθημάτων και την κίνηση του σώματος. Έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για τη θεραπεία –κυρίως παιδιών- με ειδικές ανάγκες. Ακόμη, βοηθάει τους μαθητές να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν τα μουσικά τους ταλέντα. Τέλος, η θεραπεία μέσω της μουσικής είναι ευρέως διαδεδομένη και ιδιαίτερα βοηθητική στα παιδιά που έχουν αυτιστικές διαταραχές.

Οι μουσικοθεραπευτές μπορούν να εργαστούν σε διάφορα θεραπευτικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, των κέντρων αποκατάστασης παιδιών και εφήβων, των ιδρυμάτων και των θεραπευτηρίων. Προσλαμβάνονται ως εκπαιδευτικοί ατόμων με ειδικές ανάγκες. Απαραίτητες ικανότητες είναι η δημιουργικότητα, η αλληλεγγύη, ο επικοινωνιακός  χαρακτήρας και η ικανότητα επίλυσης ψυχολογικών προβλημάτων.

Δείτε και άλλα άρθρα της ίδιας σειράς εδώ.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου για ανεύρεση εργασίας και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Συγκεκριμένα, στο careerandstudies.gr θα βοηθηθείς στα εξής:

Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Σωστή και επιτυχημένη εκπόνηση βιογραφικού

Προετοιμασία για επιτυχία στη συνέντευξη

και πολλά άλλα…

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς το Πρόγραμμα Σπουδών και το περιεχόμενο αυτών των τμημάτων στην Ελλάδα, διαβάστε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Σπουδές στην Ελλάδα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα! 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Ιατρικής και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Μουσικής. […]

Comments are closed.