Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Ιατρικής

Της Μαίρης Παπαδογιαννάκη

Πτυχίο Ιατρικής: Εισαγωγή

Μια σταδιοδρομία πάνω στον ιατρικό κλάδο, αποτελεί μία από τις πιο ουσιαστικές στη σύγχρονη κοινωνία. Χωρίς αμφιβολία, τα πτυχία ιατρικής συνιστούν τα πιο χρονοβόρα και απαιτητικά. Μία τέτοια ενασχόληση βασίζεται στην υπέρμετρη εμπιστοσύνη του ενδιαφερόμενου στον εαυτό του, την απόλυτη προσήλωση στο πεδίο, όπως και την επιθυμία να κάνει πραγματική διαφορά στη ζωή των ανθρώπων.

Δίχως άλλο, δεδομένο είναι το κύρος που σχετίζεται με το συγκεκριμένο κλάδο, λόγω της επιφάνειας και των υψηλών απολαβών, όπως και η εξαιρετικά προκλητική φύση των περισσότερων ιατρικών επαγγελμάτων, γεγονός που δε μας αφήνει προ εκπλήξεως ως προς τον ανταγωνισμό εντός των πυλών της σχολής.

Πτυχίο Ιατρικής: Δεξιότητες

Ένα πτυχίο ιατρικής επιτρέπει την ανάπτυξη πρακτικών και κλινικών ικανοτήτων, οι οποίες χρειάζονται για εξειδικευμένα καθήκοντα, από τη λήψη δείγματος αίματος, μέχρι και πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις. Εκτός αυτών, αξίζει να σημειωθεί η επιτακτική ανάγκη παρουσίας επικοινωνιακών δεξιοτήτων, οι οποίες καθίστανται απαραίτητες ως προς την αλληλεπίδραση με τους ασθενείς και τους συγγενείς. Μία σειρά από άλλες, εξίσου σημαντικές δεξιότητες που έρχονται να συμπληρώσουν το προφίλ του ασκουμένου, αποτελούν η κριτική αξιολόγηση, η παρατήρηση, η κατανόηση, η λογική σκέψη και η λήψη αποφάσεων. Συμπληρωματικά, άλλες ακόμη περιλαμβάνουν δεξιότητες γραπτής και προφορικής επικοινωνίας, συνεργασίας μέσα σε μια ομάδα, όπως και κατανόηση του ρόλου και των ευθυνών.

Πτυχίο Ιατρικής: Τομείς Εργασίας

Νοσοκομείο

Η πλειοψηφία των αποφοίτων πτυχίου ιατρικής στρέφεται στην ανάληψη του ρόλου ενός παραδοσιακού γιατρού, ο οποίος αναλαμβάνει τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών και εργάζεται σε ένα νοσοκομείο. Πολλές και διαφορετικές είναι οι ειδικότητες που προκύπτουν εδώ, οι οποίες κυμαίνονται από τη γενική πρακτική σε εξαιρετικά εξειδικευμένους τομείς της διάγνωσης και της θεραπείας.

Ιατρική έρευνα

Αρκετοί είναι οι ενδιαφερόμενοι που επιλέγουν να ασχοληθούν με την ιατρική έρευνα, χρησιμοποιώντας την εμπειρία τους, ώστε να συμβάλουν στην κατανόηση των ασθενειών, καθώς και την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεχνικών και θεραπειών. Κατ’ αυτό τον τρόπο διεξάγονται έρευνες ως προς την ανεύρεση αιτίων των διαφόρων ασθενειών, εξετάζοντας την αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων. Επιπρόσθετα,  απασχολούνται με την προώθηση ιατρικών τεχνολογιών, όπως αυτών που ασχολούνται με την ανάπτυξη τεχνητών μελών, θεραπείες γονιμότητας και τη γονιδιακή θεραπεία.

Υπηρεσίες Αμύνης

Οι συγκεκριμένες ιατρικές υπηρεσίες απασχολούν στρατιωτικούς και πολιτικούς γιατρούς, ώστε να παρέχεται ιατρική υποστήριξη σε προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων σε όλο τον κόσμο.

Υπηρεσίες Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων

Σε αυτά τα ιδρύματα το ιατρικό προσωπικό παρέχει την ίδια μεταχείριση στους θαμώνες, όπως θα έκανε και στους ασθενείς ενός οποιουδήποτε νοσοκομείου. Επωφελείς καθίστανται γνώσεις τομέων ψυχικής υγείας και κατάχρησης ουσιών.

Αξιωματούχοι Εξορμήσεων

Οι συγκεκριμένοι ιατροί αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παραθεριστών στις αποστολές και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση, το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει και να προετοιμαστεί για πιθανούς κινδύνους, όπως το υψόμετρο και διάφορες λοιμώξεις ή απρόοπτες διαταραχές.

Απασχόληση στο Εξωτερικό

Η εργασία στο εξωτερικό ως προς την ανάπτυξη των χωρών, δύναται να συμβάλει στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη ή και την παροχή επείγουσας βοήθειας. Η ενασχόληση αυτή με στόχο την ανάπτυξη, ενδέχεται να περιλαμβάνει την ίδρυση ιατρικών υποδομών, τη λειτουργία κλινικών και τη διαχείριση ιατρικών προγραμμάτων εκπαίδευσης. Η εξειδίκευση πάνω στα ατυχήματα και τα επείγοντα περιστατικά, η μαιευτική και γυναικολογία, η δημόσια υγεία, οι μολυσματικές ασθένειες και η γενική πρακτική, συνιστούν τομείς, οι οποίοι στο εξωτερικό παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση.

Πολυάριθμες είναι βέβαια και άλλες εξειδικεύσεις πάνω στον τομέα της ιατρικής, με δημοφιλέστερους τους τομείς της Αναισθησιολογίας, Παιδιατρικής, Οφθαλμολογίας και Ραδιολογίας.

Πτυχίο Ιατρικής: Τυπικοί Εργοδότες

Πιθανούς εργοδότες που μπορεί να συναντήσει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος συγκροτούν:

Ένοπλες δυνάμεις

Υπερπόντιοι φορείς βοήθειας

Σωφρονιστικά ιδρύματα

Νοσοκομεία και ερευνητικά ιδρύματα

Οργανισμοί κλινικών δοκιμών

Ιδιωτικά ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης

Γηροκομεία

Υπηρεσίες αεροδιακομιδών

Ακαδημαϊκοί φορείς

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου για ανεύρεση εργασίας και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Συγκεκριμένα, στο careerandstudies.gr θα βοηθηθείς στα εξής:

Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Σωστή και επιτυχημένη εκπόνηση βιογραφικού

Προετοιμασία για επιτυχία στη συνέντευξη

και πολλά άλλα…

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Ιατρικής και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς το Πρόγραμμα Σπουδών και το περιεχόμενο αυτών των τμημάτων στην Ελλάδα, διαβάστε το Τμήμα Ιατρικής: Σπουδές στην Ελλάδα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!