Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Διατροφολογίας;

της Φωτεινής Τσαϊλάρη

Μόλις τελείωσες τη σχολή σου και αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις με το πτυχίο Διατροφολογίας, που με τόσο κόπο κατάφερες να αποκτήσεις; Η Διατροφολογία είναι ένας ενδιαφέρων και μη κορεσμένος κλάδος, που διαθέτει πληθώρα επαγγελματικών επιλογών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Οι θεωρητικές γνώσεις που απέκτησες στη διάρκεια των σπουδών σου, η εφαρμογή αυτών σε πρακτικό επίπεδο μέσα από τη συμμετοχή σου σε εργαστήρια και έρευνες, καθώς και η επιστημονική σου κατάρτιση στον συγκεκριμένο τομέα αποτελούν ισχυρά εφόδια για την ένταξη σου στον επαγγελματικό κλάδο της διατροφολογίας. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις ικανότητες που έχεις αποκτήσει μέσα από την πρακτική σου άσκηση σε φορείς τροφίμων και νοσηλευτικά ιδρύματα, δηλαδή μέσα σε πραγματικές εργασιακές συνθήκες, καθώς και με την ανάλογη προετοιμασία που έχεις λάβει, ώστε να ενταχθείς πιο ομαλά στο χώρο, σε καθιστούν άξιο υποψήφιο για τον συγκεκριμένο κλάδο και έτοιμο, ώστε να ενταχθείς σε έναν από τους παρακάτω τομείς.

Τομείς Εργασίας

Εκπαίδευση

Ως απόφοιτος του τμήματος Διατροφολογίας μπορείς να εργαστείς στον εκπαιδευτικό τομέα, είτε ως καθηγητής σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ, είτε ως ερευνητής σε ερευνητικά κέντρα, διεξάγοντας έρευνες πάνω στην επιστήμη της διατροφής.

Νοσοκομειακή Περίθαλψη

Η απασχόληση σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία είναι μία εξίσου σημαντική επιλογή για τους απόφοιτους , καθώς θα είναι σε θέση να παρέχουν στους ασθενείς συμβουλές σχετικά με διατροφικά ζητήματα, αλλά και να αναλαμβάνουν ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, που χρειάζονται παρακολούθηση, όπως είναι η απώλεια πολλών κιλών.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες οι απόφοιτοι Διατροφολογίας μπορούν να ανοίξουν το δικό τους γραφείο, ώστε να εξυπηρετούν ασθενείς με πιο εξειδικευμένα ζητήματα, βγάζοντας τους ένα προσωπικό διατροφολογικό πρόγραμμα. Ακόμη μπορούν να εργαστούν ως υπάλληλοι σε διαιτολογικά γραφεία, κέντρα και ινστιτούτα.

Αθλητισμός

πτυχίο Διατροφολογίας

Στον τομέα της Αθλητικής Διατροφής απασχολούνται πολλοί διαιτολόγοι και διατροφολόγοι, συγκεκριμένα σε αθλητικές ομοσπονδίες, συλλόγους και γυμναστήρια, προκειμένου αφενός να προετοιμάζουν τους αθλητές για τους αγώνες με σωστά προγράμματα διατροφής και αφετέρου να ενημερώνουν τον κόσμο που αθλείται για την αξία της σωστής διατροφής.

Βιομηχανία τροφίμων

Η συμβολή του διατροφολόγου στη βιομηχανία παρασκευής τροφίμων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αναλαμβάνει την ασφάλεια των τροφίμων και κατά συνέπεια των καταναλωτών. Επικεντρώνεται σε ζητήματα θρεπτικής αξίας, σωστής παραγωγής και ετικετοποίησης των τροφίμων αλλά και παραγωγής νέων και καινοτόμων προϊόντων προς τον καταναλωτή.

Άλλοι τομείς

Οι απόφοιτοι τμημάτων Διαιτολογίας και Διατροφής μπορούν ακόμη να εργαστούν σε δημοτικές ή κοινοτικές υπηρεσίες, όπως σε παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις, διαμορφώνοντας το πρόγραμμα διατροφής των παιδιών και παρέχοντας τους ενημέρωση, σε γηροκομεία καθώς και σε ξενοδοχεία για πελάτες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου για ανεύρεση εργασίας και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Συγκεκριμένα, στο careerandstudies.gr θα βοηθηθείς στα εξής:

Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Σωστή και επιτυχημένη εκπόνηση βιογραφικού

Προετοιμασία για επιτυχία στη συνέντευξη

και πολλά άλλα…

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Διατροφολογίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς το Πρόγραμμα Σπουδών και το περιεχόμενο αυτών των τμημάτων στην Ελλάδα, διαβάστε το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής: Σπουδές στην Ελλάδα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!