Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Δημοσιογραφίας

Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο δημοσιογραφίας;

της Ειρήνης Νοταρά

Πτυχίο Δημοσιογραφίας: Εισαγωγή

Η Δημοσιογραφία αποτελεί έναν τομέα που προσελκύει όλο και περισσότερα άτομα κάθε χρόνο. Μα πως αλλιώς, αφού οι περισσότεροι νέοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε μια κοινωνία στην οποία κυριαρχεί η πληροφορία. Το παράδοξο είναι ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεκαετίες, οι άνθρωποι δεν είναι πλέον μόνο δέκτες της ενημέρωσης, αλλά και κοινωνοί της. Με την έκρηξη των social media, και συνεπώς του citizen journalism, μπορεί ο καθένας να γίνει δημοσιογράφος και να δημοσιεύσει το τι συμβαίνει γύρω του. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι πολλοί, αποφασίζουν να ακολουθήσουν επαγγελματικά αυτόν τον γοητευτικό κλάδο.

Πτυχίο Δημοσιογραφίας: Δεξιότητες

Ένα μοναδικό στοιχείο των τμημάτων Δημοσιογραφίας, είναι το ότι παρέχουν στους αποφοίτους τους γνώσεις πάνω σε μια πληθώρα επιστημονικών κλάδων. Τελειώνοντας, επομένως, τη σχολή είναι σε θέση να αναλύσουν και να σχολιάσουν την κοινωνική πραγματικότητα σε βάθος, από τη θέση ενός ειδικού και όχι ενός απλού παρατηρητή. Ανεξάρτητα από το αν στο μέλλον θα ασχοληθούν με τον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο, οι κάτοχοι ενός πτυχίου Δημοσιογραφίας είναι στη θέση να παράγουν άρτιο λόγο, με δημιουργική και κριτική σκέψη. Παράλληλα, διαθέτουν γνώσεις πάνω στον χειρισμό σύγχρονων τεχνικών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας την δυνατότητα να καλύψουν διάφορες εκφάνσεις της δημοσιογραφικής δραστηριότητας. Τέλος, όλα αυτά έρχεται να συμπληρώσει η καλή χρήση ξένων γλωσσών, ιδιαίτερα χρήσιμη για την το επάγγελμα του δημοσιογράφου.

Πτυχίο Δημοσιογραφίας: Τομείς εργασίας

Έντυπος Τύπος

Δίνοντας τη δύναμη της έκφρασης και της δημιουργικής γραφής, δε μας εκπλήσσει η γοητεία που ασκεί σε πολλούς ο έντυπος τύπος. Είτε πρόκειται για την εργασία σε κάποιο online ή έντυπο μέσο, είτε ακόμη και την γραφή σε κάποιο blog, προαπαιτούμενες είναι οι συγγραφικές ικανότητες και η γρήγορη, πολύπλευρη σκέψη. Ταυτόχρονα, έχοντας την ευθύνη να παραδώσει μια «συναρπαστική» ιστορία, ο δημοσιογράφος θα πρέπει να είναι αυθεντικός και πρόθυμος για βελτίωση.

Ηλεκτρονικός Τύπος

Η ενασχόληση με τον κόσμο των ηλεκτρονικών μέσων (τηλεόραση, ραδιόφωνο) προσφέρει μια πληθώρα επιλογών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν από ασχολίες «μέσα στα φώτα» της δημοσιότητας, όπως παρουσιαστής και ανταποκριτής ή από δουλειές στα παρασκήνια, όπως τεχνικός, παραγωγός, σκηνοθέτης, συντάκτης, ερευνητής. Όποια και να είναι η επιλογή, χρειάζεται δημιουργικότητα, ετοιμότητα και πειθαρχία για να δουλέψει κάποιος σ’ αυτό το εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Παραγωγή Ντοκιμαντέρ

Μια άλλη επιλογή για τους πτυχιούχους της Δημοσιογραφίας είναι ο τομέας του ντοκιμαντέρ. Συνδυάζοντας την δημιουργικότητα με την ενημέρωση, το ντοκιμαντέρ μπορεί να προσφέρει μια ποικιλία θέσεων εργασίας, όπως ανταποκριτής, σκηνοθέτης, τεχνικός. Πιο σημαντικά, όμως, δίνει την ικανοποίηση και την ευκαιρία ανάπτυξης ενός προσωπικού στυλ δημιουργίας.

Media Management

Έχοντας ήδη εμπειρία από άλλους τομείς της επικοινωνίας, δεν είναι λίγοι αυτοί που τελικά επιλέγουν να ασχοληθούν με το media management. Αυτό περιλαμβάνει συνήθως την διαχείριση κάποιου εκδοτικού οίκου ή άλλου ενημερωτικού μέσου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν ηγετικές ικανότητες και γνώσεις πάνω σε θέματα marketing και στρατηγικών επικοινωνίας.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου για ανεύρεση εργασίας και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Συγκεκριμένα, στο careerandstudies.gr θα βοηθηθείς στα εξής:

Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Σωστή και επιτυχημένη εκπόνηση βιογραφικού

Προετοιμασία για επιτυχία στη συνέντευξη

και πολλά άλλα…

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Δημοσιογραφίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς το Πρόγραμμα Σπουδών και το περιεχόμενο αυτών των τμημάτων στην Ελλάδα, διαβάστε το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης: Σπουδές στην Ελλάδα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!