Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Γεωπονίας

της Μαίρης Παπαδογιαννάκη

Πτυχίο Γεωπονίας: Εισαγωγή

Η μελέτη πάνω στον κλάδο της γεωπονίας καλύπτει ένα ευρύ πεδίο που επικεντρώνεται στην παραγωγή, τη διανομή, τη διαχείριση και την έρευνα των γεωργικών προϊόντων. Τα πιο προηγμένα προγράμματα του προαναφερθέντος πτυχίου, τα οποία συνιστούν τεράστια ποικιλομορφία, δύνανται επίσης να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ευκαιρίες υψηλότερου επιπέδου στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Η ενασχόληση πάνω στον συγκεκριμένο κλάδο καθίσταται μία εξαίρετη επιλογή με ικανοποιητικές απολαβές, καθώς, σύμφωνα και με τα στατιστικά, παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας.

Πτυχίο Γεωπονίας: Δεξιότητες

Όσοι ενδιαφέρονται για μια ενασχόληση σχετική με εργασίες του γεωργικού κλάδου, είναι απαραίτητο να δώσουν βάρος στις καλλιέργειες, την εκτροφή ζώων, τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη διαπραγμάτευση των επιχειρηματικών συναλλαγών. Όσοι απασχολούνται σε διοικητικές και επιστημονικές θέσεις καλούνται να κατέχουν την κατανόηση των επιχειρήσεων και της επιστήμης. Εκτός αυτών, πάντα αποτελεί όφελος σε επίδοξους εργαζόμενους η ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων πάνω στον τομέα της καλλιέργειας. Αξίζει να γίνει αναφορά στην εξοικείωση με όλες τις πτυχές της βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής τροφίμων, των μεθόδων διανομής και των στρατηγικών διαχείρισης. Τέλος, ο επίδοξος φοιτητής θα είναι σε θέση να διδαχθεί τη χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS).

Πτυχίο Γεωπονίας: Τομείς Εργασίας

Επιστήμη των Ζώων

Ένας ειδικός στην επιστήμη των ζώων θα μελετήσει τη φυσιολογία και τη βιολογία των ζώων. Βασικά επιστημονικά πεδία εδώ αποτελούν η ανοσολογία, η γενετική, η βιοχημεία κ.ά. Όσον αφορά στην εφαρμοζόμενη πλευρά, θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε θέματα όπως η διατροφή των ζώων, η αναπαραγωγή, η συμπεριφορά και η παραγωγικότητα.

Φυτοκομία

Επίκεντρο του συγκεκριμένου κλάδου αποτελεί η ενασχόληση με τις επιστήμες και τις τεχνολογίες γύρω από την καλλιέργεια των φυτών, οι οποίες καλύπτουν τόσο τις καλλιέργειες τροφίμων και τα φυτά που καλλιεργούνται για την κηπουρική, μέχρι και για την ιατρική. Μια καριέρα σε αυτή την ειδικότητα θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μελέτη για τη  διατήρηση των φυτών, έργα εξωραϊσμού, έρευνα για τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών.

Εδαφολογία

Ως ειδικός στον τομέα, ο ενδιαφερόμενος θα μάθει για την ανάλυση των βιολογικών, χημικών και φυσικών ιδιοτήτων των εδαφών. Καλείται να εφαρμόσει αυτή τη γνώση σε θέματα όπως η αύξηση της παραγωγής των καλλιεργειών, η προστασία της ανθρώπινης υγείας, καθώς και η εξασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Γεωργικός Σύμβουλος

Οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι αναλαμβάνουν την υποστήριξη πελατών, όπως είναι οι αγρότες, οι καλλιεργητές και οι γαιοκτήμονες, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησής τους όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Συνήθως ειδικεύονται στην παροχή επαγγελματικών ή τεχνικών γνώσεων. Η πρώτη αφορά στην παροχή συμβουλών σχετικά με τη χρηματοδότηση και την επιχειρηματική στρατηγική, ενώ οι τεχνικοί σύμβουλοι βοηθούν με την κτηνοτροφία, τη διατροφή και άλλα πρακτικά ζητήματα.

Γενεσιολογία

Οι γενεσιολόγοι έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της απόδοσης των γεωργικών και κηπευτικών καλλιεργειών, καθώς εργάζονται για να δημιουργήσουν νέες. Αυτός ο ρόλος είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργική βιομηχανία, λόγω των συνεχών προκλήσεων για την κάλυψη της αγοράς και των απαιτήσεων των καταναλωτών, με στόχο τη διατήρηση των αποδόσεων των καλλιεργειών.

Πτυχίο Γεωπονίας: Μεταπτυχιακά Προγράμματα

Τα προγράμματα μάστερ στον τομέα της γεωπονίας απαιτούν συνήθως 2 επιπλέον έτη σπουδών πέραν του επιπέδου του βασικού πτυχίου πανεπιστημίου, ενώ ένα διδακτορικό μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι προτείνεται απευθυνθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου για ανεύρεση εργασίας και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Συγκεκριμένα, στο careerandstudies.gr θα βοηθηθείς στα εξής:

Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Σωστή και επιτυχημένη εκπόνηση βιογραφικού

Προετοιμασία για επιτυχία στη συνέντευξη

και πολλά άλλα…

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Γεωπονίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς το Πρόγραμμα Σπουδών και το περιεχόμενο αυτών των τμημάτων στην Ελλάδα, διαβάστε το Τμήμα Γεωπονίας: Σπουδές στην Ελλάδα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!