Πρωτοχρονιάτικος πλουραλισμός

Της Πένυς Κουφονικολάκου

Με διάθεση ζεστή και συναίσθημα γεμάτο αγάπη, υποδεχόμαστε το νέο έτος, με την ελπίδα να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα. Στο δυτικό κόσμο, ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς παρουσιάζει όμοια χαρακτηριστικά μεταξύ των χωρών, κάτι που δεν ισχύει για τις χώρες της Ανατολής. Σε κάθε περίπτωση, τα έθιμα διαφέρουν… Καθώς λοιπόν εσύ ψάχνεις μανιωδώς να βρεις το φλουρί στο δικό σου κομμάτι, κάποιος άλλος τρώει το παραδοσιακό σοκολατένιο γουρουνάκι, ενώ στην άλλη άκρη του κόσμου δεν θα υποδεχτούν απλώς το 2017, αλλά το έτος του… κόκορα!

Γερμανία

Δε νοείται Γερμανική πρωτοχρονιά χωρίς βεγγαλικά! Στόχος είναι να διώξουν τα κακά πνεύματα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον εκκωφαντικό ήχο από τα χιλιάδες βεγγαλικά. Η προσπάθεια για «καλή τύχη» συνεχίζεται με τα πέταλα, τα τετράφυλλα τριφύλλια και τα σοκολατένια γουρουνάκια, καθώς σύμφωνα με την παράδοση φέρνουν γούρι!

Κίνα

Μεταφερόμαστε στην πιο καινοτόμα Πρωτοχρονιά! Στην Κίνα η Πρωτοχρονιά, ή ακόμα καλύτερα το Εαρινό Φεστιβάλ, γιορτάζεται 15 ημέρες! Εκεί θα καλωσορίσουν το έτος του Κόκορα, αφού το κινέζικο ζωδιακό σύστημα είναι χωρισμένο σε δώδεκα έτη, όπου κάθε έτος αντιπροσωπεύεται από ένα ζώο. Οι εορτασμοί εκτός από πολυήμεροι είναι και εντυπωσιακοί. Ιδιαίτερες εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τους δράκους και τα πυροτεχνήματα λαμβάνουν χώρα συνεχώς, ενώ παράλληλα η γιορτή έχει έντονο τον οικογενειακό χαρακτήρα. Σύμφωνα με το κινέζικο ημερολόγιο, η πρωτοχρονιά θα γιορταστεί το Φεβρουάριο του 2017!

Ιαπωνία

Το θρησκευτικό αίσθημα στην Ιαπωνική Πρωτοχρονιά είναι πολύ έντονο. Μέσα από την προσευχή, οι Ιάπωνες προσπαθούν να αποτινάξουν οτιδήποτε κακό έχει συμβεί στη ζωή τους. Στην μπροστινή πόρτα του σπιτιού κρεμιέται ένα αχυρένιο σκοινί με αιωρούμενες λωρίδες χαρτιού το οποίο οριοθετεί την προσωρινή διαμονή του νέου έτους κι εμποδίζει την είσοδο σε κακά πνεύματα. Επίσης  τοποθετούνται μικρά κλαδιά στην είσοδο των σπιτιών.

Ταϋλάνδη

Ξεχάστε την 1η Ιανουαρίου και μεταφερθείτε στην 13η Απριλίου, όπου και υποδέχονται στην Ταϋλάνδη το νέο έτος. Ψεκάζονται με νερό, καθώς θεωρούν πως φέρνει καλή τύχη, ενώ παράλληλα αποτελεί απόδοση τιμής και σεβασμού στο Βούδα. Το μπουγέλο που γίνεται τη μέρα εκείνη δε γίνεται με τους συνηθισμένους τρόπους που φανταζόμαστε εμείς οι πεζοί δυτικοί, αλλά μέσω ελεφάντων!

Ολλανδία

Στην Ολλανδία, ξεφεύγουμε από το οικογενειακό κλίμα που συναντάμε στην πλειοψηφία των υπόλοιπων χωρών. Την Πρωτοχρονιά πλατείες γεμίζουν με το πλήθος που χορεύει στους ρυθμούς της μουσικής. Η νύχτα μετατρέπεται σε μέρα και το «σύνθημα» για να ενταχθεί κάποιος στον ολλανδικό εορτασμό είναι να συνοδεύεται από ένα μπουκάλι κρασί!

Ρωσία

Η άφιξη του νέου έτους αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη γιορτή για τους Ρώσους. Η Ρωσία συγκαταλέγεται στις χώρες που διακρίνονται για τον πολυήμερο εορτασμό, καθώς η γιορτή διαρκεί οκτώ έως είκοσι μέρες! Η σαλάτα Ολιβιέ κι η σοβιετική σαμπάνια έχουν την τιμητική τους. Ορισμένοι πολίτες δεν γιορτάζουν την πρώτη μέρα του χρόνου την 1η του Ιανουαρίου, αλλά πορεύονται σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο, κατά το οποίο το νέο έτος φτάνει στις 14 Ιανουαρίου.

Η.Π.Α.

Πρωταγωνίστρια πόλη στην Αμερικάνικη Πρωτοχρονιά είναι φυσικά η Νέα Υόρκη! Στην προκειμένη περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε απλές εθιμοτυπικές διαδικασίες. Η Πρωτοχρονιά στην Αμερική είναι πολύ προσεκτικά σκηνοθετημένη κι έχει ως αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα φαντασμαγορικό θέαμα. Καθώς η διάσημη New Year’s Eve Ball κατεβαίνει, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί μετρούν αντίστροφα και καλωσορίζουν το νέο έτος, αναμένοντας ένα καινούργιο, καλύτερο ξεκίνημα!

Ιταλία

Οι Ιταλοί χαρακτηρίζονται για το μεγάλο, οικογενειακό πρωτοχρονιάτικο δείπνο, μια ιδιαίτερα οικεία διαδικασία για εμάς. Η διαφορά έγκειται στο είδος του φαγητού, καθώς στη γειτονική χώρα, κατά το έθιμο, τρώνε… φακές! Οι φακές αντιπροσωπεύουν τα χρήματα του έτους και σκοπός είναι να φάνε όσες περισσότερες γίνονται. Η καλή μάγισσα  la Befana επισκέπτεται τα παιδιά και θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το δικό μας Άγιο Βασίλη.

Βραζιλία

Η Βραζιλία έχει ταυτιστεί με το καρναβάλι. Η Πρωτοχρονιά, όμως, γιορτάζεται με εξίσου φαντασμαγορικό τρόπο!  Ντυμένοι με λευκά ρούχα τραγουδούν και χορεύουν. Ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, πίνουν σαμπάνια ή φθηνό κρασί. Οργανώνουν τελετές στην άμμο, προσπαθώντας να διώξουν τις πικρές μνήμες των προηγούμενων χρόνων, να έρθει καλή τύχη με το νέο έτος και να ευλογηθούν από τη «μάε ντε σάντο». Μικρά καραβάκια βρίσκονται στις παραλίες με σκοπό να πάνε στη θάλασσα της Γεμαγιά.

Αυστραλία

Το μέρος που θα δεις χιονάνθρωπο από άμμο και Άγιο Βασίλη με μαγιό! Η Αυστραλία και τα χιονισμένα έλατα δεν έχουν καμία σχέση, αφού η χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι άκρως καλοκαιρινή! Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εντυπωσιακός, αφού τα πυροτεχνήματα κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Όπερα του Σύδνεϋ αποτελεί ένα ξεχωριστό και φημισμένο μέρος για να γιορτάσει κανείς την έλευση του νέου έτους.

Αυστρία

Πρωτοχρονιά, ρομαντισμός και Αυστρία είναι έννοιες ταυτόσημες! Η πλατεία του δημαρχείου σφύζει από ζωή, αφού ντόπιοι και τουρίστες  συγκεντρώνονται εκεί, τρώγοντας λουκάνικα, πίνοντας κρασί και ψωνίζοντας δώρα από τα σπιτάκια που έχουν τοποθετηθεί εκεί για τις γιορτινές μέρες. Το νέο έτος βρίσκει στα σπίτια πολλά σουβενίρ γουρουνάκια, καθώς θεωρείται πως φέρνουν καλή τύχη. Ορχήστρες που παίζουν κλασική μουσική συνοδεύουν τον καινούργιο χρόνο.

Φινλανδία

Ο τόπος που δίνεται η δυνατότητα να αλλάξεις χρόνο σαν να βρίσκεσαι σε παραμύθι.  Το χωριό του Άγιου Βασίλη, το ταχυδρομείο το ξωτικών και τα μοναδικά χιονισμένα τοπία είναι εκείνα που δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό για την είσοδο του έτους. Στην Φινλανδία δίνεται η ευκαιρία να βιώσει κανείς την κινηματογραφική Πρωτοχρονιά που πολλές φορές ονειρεύτηκε.

Νορβηγία

Εδώ τη θέση του Άγιο Βασίλη την Πρωτοχρονιά, κατέχει ο Tomte ή αλλιώς Nisse. Δε ζει στο Βόρειο Πόλο και θα μπορούσε να θεωρηθεί πιο εκσυγχρονισμένη η μορφή του. Στη Νορβηγία η πρώτη μέρα του έτους δεν γιορτάζεται ξέφρενα, αλλά διακρίνεται για την ηρεμία και τις εκδηλώσεις που βασίζονται στην φυσική ομορφιά των τοπίων της χώρας.

Σκωτία

Η πανέμορφη και ιδιαίτερη Σκωτία φημίζεται για το φεστιβάλ Homanay. Η γιορτή ξεκινάει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπου χιλιάδες άνθρωποι παρελαύνουν περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου. Στα χέρια τους κρατούν εντυπωσιακές μπάλες φωτιάς.

          

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!