Υπουργείο Εξωτερικών: 727 Νέες Θέσεις Πρακτικής Άσκησης

του Στέλιου Αμπατζίδη

Είσαι φοιτητής και σε ενδιαφέρουν οι θέσεις πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό; Το Υπουργείο Εξωτερικών σου προσφέρει αυτή την ευκαιρία, καθώς προκηρύσσει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης φοιτητών/τριών για πρακτική άσκηση σε Πρεσβείες, Προξενεία, Μόνιμες Αντιπροσωπείες, καθώς και Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, σε σύνολο 727 θέσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Απαραίτητα Προσόντα

Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να εκπονήσουν την πρακτική τους άσκηση στους παραπάνω φορείς πρέπει:

  • να σπουδάζουν κατά κύριο λόγο στις σχολές της Νομικής, των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, των Πολυτεχνικών Σχολών, των Ευρωπαϊκών Σπουδών, των ΜΜΕ, των Ανθρωπιστικών Επιστημών, των Ναυτιλιακών, καθώς και των Διεθνών Σχέσεων και του Διεθνούς Δικαίου.
  • να είναι πλήρως καταρτισμένοι στις γνώσεις ξένων γλωσσών που απαιτούνται ανάλογα με τον Φορέα της ξένης χώρας, στον οποίο έχουν επιλεγεί να βρεθούν
  • να διαθέτουν μία βασική γνώση του χειρισμού των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

 

Διαδικασία αίτησης και επιλογής των φοιτητών

Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές, αν και εφόσον πληρούν των όρων που θέτουν από τα πανεπιστήμιά τους, επικοινωνούν ηλεκτρονικά μέσω e-mail με την Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας που τους ενδιαφέρει, και ταυτόχρονα ενημερώνουν και τη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών (ac_trainees@mfa.gr), καταγράφοντας το διάστημα της περιόδου που επιθυμούν.

Στη συνέχεια, η κάθε Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας, σε επικοινωνία και εναρμόνιση με την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, θα επιλέξει τους φοιτητές, που θα πραγματοποιήσουν την Πρακτική τους Άσκηση, αφότου υποβληθούν σε συνέντευξη μέσω Skype.

Έπειτα, οι φορείς της πρακτικής άσκησης, εάν βρίσκονται στο πλαίσιο του Προγράμματος ERASMUS+, παραδίδουν την Αίτηση Εισδοχής στους επιλεγέντες φοιτητές, ενώ, σε άλλους φορείς οι οποίοι δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα ERASMUS+, αρκεί μόνο η συστατική επιστολή του καθηγητή/τριας προς τον φορέα για τους επιλεγέντες φοιτητές.

Σημαντικό είναι επίσης, όλοι οι φοιτητές, πριν από την επιλογή τους από την Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας τους,

  • να υποβάλλουν την παραίτηση τους εγγράφως από το Δημόσιο Τομέα, σε περίπτωση που εργάζονται εκεί, και
  • να είναι ασφαλισμένοι σε κάποιον Ασφαλιστικό Φορέα, σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Τέλος, περισσότερες πληροφορίες για τις χώρες και τους φορείς που υποδέχονται φοιτητές για τις θέσεις πρακτικής άσκησης, μπορείτε να λάβετε από την επίσημη ιστοσελίδα https://www.mfa.gr/eykairies-stadiodromias/praktike-askese/.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!