Πού θα κάνω δωρεάν σπουδές στο εξωτερικό;

της Μαίρης Παπαδογιαννάκη

 

Δωρεάν σπουδές στο εξωτερικό: Εισαγωγή

Είναι γνωστό ότι τα πανεπιστημιακά δίδακτρα ταλανίζουν τις τσέπες των ενδιαφερόμενων που επιθυμούν την απόκτηση ενός αναγνωρισμένου πτυχίου. Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις! Πολλά είναι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που μπορούν να παρέχουν στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο δωρεάν φοίτηση ή έστω φοίτηση με πραγματικά χαμηλό κόστος. Ας δούμε λοιπόν πού θα πρέπει να ανατρέξετε!

Δωρεάν σπουδές στο εξωτερικό: Γερμανία

Το ενδιαφέρον για σπουδές στη Γερμανία παρουσιάζει αύξηση, καθώς δεν υπάρχουν προπτυχιακά δίδακτρα για γερμανούς και διεθνείς σπουδαστές. Απαιτείται μονάχα η κάλυψη ενός μικρού τέλους που ανέρχεται περίπου στα  150-250 €.

Το κόστος διαβίωσης αγγίζει τα 8.700 €/ έτος. Δύο από τους κορυφαίους προορισμούς για σπουδές στη Γερμανία, αποτελούν το Μόναχο και το Βερολίνο.

Δωρεάν σπουδές στο εξωτερικό: Γαλλία

Οι Γαλλία δύναται να προσφέρει φοίτηση με πολύ χαμηλό κόστος, ανεξαρτήτου εθνικότητας. Παρόλο που υπάρχουν  πανεπιστημιακά τέλη στα δημόσια πανεπιστήμια, ανέρχονται σε μόλις 184 €/ έτος σε προπτυχιακό επίπεδο. Πρόσθετες χρεώσεις μπορούν να αυξήσουν την τιμή, ιδίως για πιο εξειδικευμένα προγράμματα. Η πλειοψηφία των προγραμμάτων διδάσκεται στη μητρική γλώσσα. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια στα αγγλικά, συγκεκριμένα σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Το κόστος διαβίωσης στη Γαλλία είναι επίσης σχετικά προσιτό, ανερχόμενο σε περίπου 9.600 €/ έτος.

Δωρεάν σπουδές στο εξωτερικό: Σκανδιναβικές Χώρες

Γνωστή για την υψηλή ποιότητα ζωής είναι η Σκανδιναβία, η οποία διαθέτει επίσης μερικά από τα ισχυρότερα συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον κόσμο.

Στη Νορβηγία η πανεπιστημιακή εκπαίδευση διατίθεται δωρεάν σε όλους τους φοιτητές, ανεξαρτήτου επιπέδου σπουδών/ εθνικότητας. Η πλειοψηφία των προπτυχιακών προγραμμάτων διδάσκεται μόνο στα νορβηγικά. Σε επίπεδο μεταπτυχιακού και διδακτορικού, τα προγράμματα αγγλικής είναι πολύ πιο συνηθισμένα.

Η Δανία και η Σουηδία παρέχουν δωρεάν φοίτηση μόνο  σε φοιτητές της ΕΕ και Ελβετίας. Τα προγράμματα διδακτορικού διπλώματος χρηματοδοτούνται πλήρως και επιπρόσθετα, οι σπουδαστές δύνανται να κερδίσουν μισθό.

Το κόστος ζωής είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη και κορυφαίες φοιτητούπολεις αποτελούν: Κοπεγχάγη, Ελσίνκι, Όσλο και Στοκχόλμη.

Δωρεάν σπουδές στο εξωτερικό: Χώρες εντός Ευρώπης

Αυστρία

Η Βιέννη συνιστά αρκετά δημοφιλή προορισμό για σπουδαστές της ΕΕ, οι οποίοι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους Αυστριακούς όταν και μπορούν να σπουδάσουν μέχρι και δύο εξάμηνα δωρεάν. Μετά από αυτό το διάστημα, οι φοιτητές πληρώνουν ένα τέλος μόνο 363 €/εξάμηνο.

Ιταλία

Τα δημόσια πανεπιστήμια της Ιταλίας χρεώνουν μόνο 850- 1.000 €/ έτος για προπτυχιακά προγράμματα. Οι φοιτητές της ΕΕ είναι επιλέξιμοι για τις ίδιες ευκαιρίες χρηματοδότησης με τους ιταλούς. Το κόστος διαβίωσης  σε Μιλάνο και Ρώμη απαιτεί περίπου 12.000-18.000 €/ έτος.

Ισπανία

Όπως οι ισπανοί, έτσι ούτε οι σπουδαστές της ΕΕ δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν τέλη, ενώ οι διεθνείς φοιτητές, σπουδάζουν με χαμηλό κόστος. Ο προϋπολογισμός διαβίωσης φτάνει τα 10.800- 13.200 €/ έτος. Δημοφιλέστερες επιλογές φοίτησης αποτελεί η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη.

Δωρεάν σπουδές στο εξωτερικό: Χώρες εκτός Ευρώπης

Ινδία

Στην Ινδία, οι διεθνείς φοιτητές συνήθως πληρώνουν δίδακτρα μέχρι 6.805 €/ έτος, αν και τα μεταπτυχιακά τέλη τείνουν να είναι πιο ακριβά. Το κόστος διαβίωσης είναι πιθανότατα πολύ ελκυστικό , καθότι τα έξοδα δεν ξεπερνούν τα 4.662 €/ έτος.

Ταϊβάν

Τα κορυφαία πανεπιστήμια της Δημοκρατίας της Κίνας προσφέρουν αρκετά προσιτά προγράμματα. Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, χρεώνει τους προπτυχιακούς φοιτητές μόλις 3,10- 3,82 €/ έτος (TW $ 100.920-124.200). Η πρωτεύουσα της (Ταϊπέι), κατατάσσεται στην 5η πιο προσιτή πόλη για φοιτητές.