Πολύσημες χειρονομίες ανά τον κόσμο

Της Μυρτώς Υφαντή

Αποφασίζεις να βάλεις πλώρη για ένα ταξίδι στο εξωτερικό είτε για αναψυχή είτε για μια μεγαλύτερης διάρκειας παραμονή σε ξένη χώρα, για παράδειγμα λόγω σπουδών. Ξέρεις όμως τα πάντα για τη χώρα αυτή; Και αν όχι τα πάντα, γνωρίζεις τα βασικά στοιχεία, ώστε να μην έρθεις ποτέ σε δύσκολη θέση λόγω παρεξήγησης; Μιας και είσαι Έλληνας- Ελληνίδα και έχεις μάθει να κινείς πολύ τα χέρια σου και γενικά το σώμα σου καθώς μιλάς, καλό θα ήταν να πάρεις μια γεύση από τα διαφορετικά σήματα που μπορεί να εκπέμπουν οι χειρονομίες σου σε διάφορα μέρη της γης.

Τα… κερατάκια

Μπορεί εσύ να το κάνεις για πλάκα όταν θέλεις να εκφράσεις ότι είσαι ροκ τύπος, αλλά αν κάνεις αυτή τη χειρονομία απευθυνόμενος σε κάποιον Ισπανό, Ιταλό, Πορτογάλο, Βραζιλιάνο ή Κολομβιανό, εκείνος θα καταλάβει πως τον πληροφορείς ότι η γυναίκα του τον απατά! Δεν θέλεις μπλεξίματα…

Ενωμένα δάχτυλα

Εσύ το κάνεις με στυλ και παίρνεις και την ανάλογη έκφραση στο πρόσωπο, σίγουρος πως δηλώνεις την επιδοκιμασία σου για κάτι. Πρόσεξε, όμως, διότι αν σε δει ένας Ιταλός, θα νομίσει πως κάτι σε έχει παραξενέψει και ότι ίσως έχεις εκνευριστεί αρκετά. Φαντάσου να σου δείχνει μια φίλη/ ένας φίλος σου από Erasmus ένα καινούργιο ρούχο κι εσύ να κάνεις αυτή την κίνηση. Θα είναι σαν να λες «τι είναι αυτό που αγόρασες;».

Υπερυψωμένος αντίχειρας ή αλλιώς thumbs up

Επιδοκιμασία. Κόβεις το κεφάλι σου. Το βλέπεις και στο facebook. Δεν μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο, λες. Ε, λοιπόν, μπορεί. Σε περίπτωση που βρεθείς στο Ιράν, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λατινική Αμερική, τη Δυτική Αφρική, τη Γαλλία και την Ελβετία, φρόντισε τα δάχτυλά σου να μην δημιουργήσουν αυτόν τον σχηματισμό, διότι σε αυτές τις χώρες παραπέμπει σε μια εξαιρετικά δημοφιλή προστακτική παθητικής φωνής της χώρας μας.

Έλα εδώ…

Συνήθως συνοδεύεται με παιχνιδιάρικο ύφος από μέρους σου. Πρόσεξε, όμως, εάν συνομιλήσεις με κάποιον από τις Φιλιππίνες, διότι εκεί απευθύνουν αυτή την κίνηση μόνο σε σκύλους. Συνεπώς, το άτομο αυτό θα προσβληθεί αρκετά κι εσύ θα μείνεις εκεί, ανήξερος, με το παιχνιδιάρικο ύφος σου.

Το σήμα της… νίκης;

Έτσι πιστεύεις, ότι είναι παγκόσμιας εμβέλειας σήμα. Στην Αυστραλία, την Αγγλία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία, όμως, με αυτόν τον τρόπο εκφράζεις την αποδοκιμασία σου προς την εξουσία. Ας πούμε, μην πας Λονδίνο, πετύχεις εκδήλωση για τη βασίλισσα και κάνεις αυτή την κίνηση.

ΟΚ

Κι όμως, δε σημαίνει «οκ» σε κάποιες χώρες όπως η Βραζιλία και η Γερμανία. Εκεί, μια τέτοια κίνηση παραπέμπει σε ευρέως διαδεδομένο ελληνικό τρισύλλαβο ουσιαστικό, που είναι πια διεθνής λέξη.

Σταυρωμένα χέρια

Μην το κάνεις στη Φινλανδία. Θα σε θεωρήσουν υπερόπτη!

Γλώσσα έξω

Εάν έρθεις σε επαφή με κάποιον από το Θιβέτ και σου… προτάξει τη γλώσσα του, μην ανησυχήσεις καθόλου. Έτσι εκδηλώνουν τον σεβασμό τους!

Κάποια πράγματα ούτε που τα φαντάζεσαι. Αυτό είναι, όμως, και το ενδιαφέρον. Οι λαοί  μοιάζουν μεταξύ τους τόσο πολύ, αλλά διαφέρουν άλλο τόσο… Και είναι συναρπαστικό να εξερευνείς τις διαφορές αυτές. Μειώνεις την πιθανότητα να βρεθείς σε δύσκολη θέση και γίνεσαι ο ίδιος πλουσιότερος άνθρωπος.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!