Πολιτιστικά δρώμενα στη χειμερινή Αθήνα

της Κατερίνας Γκικοπούλου

Οι όροι «μουσείο» και «πολιτισμός» έχουν εισχωρήσει στη συνείδησή μας ως κάτι ανιαρό που απλά συνέβαλε στο να χαθούν αναίμακτα κάποιες ώρες της μαθητικής μας ζωής. Το κουδούνι χτύπησε, εμείς μεγαλώσαμε και η Αθήνα της φετινής σεζόν έρχεται σαν ένας ”από μηχανής θεός” να μας δείξει πως, ο πολιτισμός δεν περιορίζεται μόνο σε αγάλματα.

Ας πάρουμε, λοιπόν, καφέ στο χέρι και ας δούμε ότι, η φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη Αθήνα μπορεί να συνδυαστεί με εναλλακτικά πολιτιστικά δρώμενα που θα μας ταξιδέψουν!

Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius

Ένας αέρας ιταλικής Αναγέννησης πρόκειται να ανανεώσει τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες και να μας θυμίσει την αρχή μιας πλειάδας επιτευγμάτων, των οποίων η έμπνευση ανήκει στον Leonardo Da Vinci. Το παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι γίνεται ο πυρήνας, όπου η λογική του εφευρέτη συναντά την ευαισθησία του καλλιτέχνη. Ο επισκέπτης θα βυθιστεί στα μυστικά της αινιγματικής Μόνα Λίζα, θα θαυμάσει τα μοντέλα των κατασκευών του και θα βιώσει μια οπτικοακουστική εμπειρία σε έναν χώρο γεμάτο Leonardo. Το μουσείο Leonardo Da Vinci της Ρώμης σε συνεργασία με το Institute Lumiere Technology του Παρισιού, καθώς και ειδικούς επιστήμονες παρουσιάζουν μια έκθεση-κράμα, στην οποία η σύγχρονη διαδραστική τεχνολογία κλείνει το μάτι στο παρελθόν και το φέρνει στην Αθήνα του σήμερα.

Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, Πειραιώς και Ερμού, Αθήνα

Από 30/11/2018 έως 30/3/2019

Καθημερινά: 13:00-22:00, τελευταία είσοδος: 21:00
Σαββατοκύριακα: 10:00-22:00, τελευταία είσοδος: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: Ενήλικες: 15€, παιδιά/φοιτητές/άνεργοι: 12€
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ!

Μουσείο Φλίπερ

Ο ήχος της μπίλιας, τα πολύχρωμα σχέδια και τα κόκκινα φωτάκια σίγουρα συνιστούν ένα ξυπνητήρι αναμνήσεων για τον καθένα που βίωσε την νεότητα -ναι, αυτή που δε γυρνά αλλά γερνά!- στα τόσο μακρινά και τόσο κοντινά μας, 80s και 90s. Το πρώτο μουσείο φλίπερ στην Αθήνα, επί της οδού Μακρή 2 στην Ακρόπολη, συγκεντρώνει φλίπερ αμερικανικής κατασκευής από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των ετών 1987-2007 και μας επιτρέπει αυτό που όλα τα άλλα απαγορεύουν δια ροπάλου…την αφή! Το Athens Pinball Museum  εγκαινιάστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου και ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να χαθεί με τις ώρες στις θεματικές των  φλίπερ παίζοντας και  κυνηγώντας, παράλληλα με την μπίλια, πότε τα νιάτα του και πότε μία εποχή που δεν έζησε!

Μακρή 2 & Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα

Καθημερινά: 09:00-23:00

Τιμή εισιτηρίου: 10€

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας – Κώστα Κοτσάνα

Μία έκθεση για τους λάτρεις των gadget αλά αρχαία ελληνικά έρχεται στην Αθήνα για να αναδείξει ότι οι μακρινοί μας πρόγονοι εκτός από φιλοσοφία είχαν και τεχνολογικές τάσεις. Μία πληθώρα εφευρέσεων, όπως το πρώτο ρομπότ της αρχαιότητας και μηχανές απαραίτητες στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, συνιστούν τα κομμάτια ενός τεχνολογικού και νοητικού ψηφιδωτού προορισμένου να σαγηνεύσει. Η διαδραστική παρουσίαση και η αποκάλυψη των τεχνολογικών μυστικών θα κάνει τον επισκέπτη να κοιτάξει το high-tech  i-Phone του και να κοκκινίσει σκεπτόμενος την τεχνολογική υπεροψία της εποχής μας.

Πινδάρου 6, Κολωνάκι

Καθημερινά: 09:00-17:00

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 5€, Μειωμένο εισιτήριο: 3,5€
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ!

Μουσείο Ψευδαισθήσεων – Museum of Illusions 

Σίγουρα, κάποια στιγμή, θα έχει τριβελίσει το νου σας η απορία, αν ο,τι και αν βλέπουμε είναι πάντα αληθές και απτό. Οι απατηλές μας αισθήσεις και ο εμπαιγμός που υπάρχει μέσα στην λέξη illusions (<λατ. ludo = κοροϊδεύω!) αποτελούν τη θεματική ενός ιδιαίτερα πρωτότυπου μουσείου. Οι 15 ενότητες και τα έξυπνα δωμάτιά του θα σας γεμίσουν αμφιβολίες έως και για την πιστότητα του αντικατοπτρισμού σας στον καθρέφτη οξύνοντας την σκέψη σας. Υπάρχω εγώ, άραγε, και άλλα τέτοια σεξπηρικού τύπου ερωτήματα θα ξεφυτρώσουν στις σκέψεις σας και θα σας πείσουν, πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Ερμού 119 (είσοδος από Άστιγγος 12), Μοναστηράκι–Αθήνα

Κυριακή έως Πέμπτη: 10:00–22:00
Παρασκευή: 10:00-23:00
Σάββατο: 10:00-00:00 

Τιμές εισιτηρίων: Ενήλικες: 9€, Παιδιά: 6€, Φοιτητές: 7€                                                Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ!

Δείτε επίσης!

#FoitiTips: Bullet Journal ή αλλιώς πώς να οργανώσεις το πρόγραμμα σου δημιουργικά

Οι τρεις πληγές του αθλητισμού

Γενιά: Τι είναι και κάθε πόσα χρόνια αλλάζει;

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Πλήρης οδηγός

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!