Πολιτικής Επιστήμης Κρήτης: Το τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης που προσφέρει διεπιστημονικές σπουδές στον τομέα των πολιτικών επιστημών αξίζει να είναι ψηλά στο μηχανογραφικό σου

Της Ηρώς Σιδέρη*

Μήπως ήρθε η ώρα να συπληρώσεις το μηχανογραφικό σου, και ενώ έχεις στο μυαλό σου πολλές σχολές που σε ενδιαφέρουν, δεν έχεις καταλήξει με τι ακριβώς θα ασχοληθείς στη ζωή σου; Αν ναι, τότε, το πρώτο τμήμα που θα σου πρότεινα να εξετάσεις είναι αυτό της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ας δούμε τώρα το γιατί!

Πολιτικής Επιστήμης Κρήτης: Πολυπρισματική προσέγγιση

Αρχικά, η ευρύτητα της γνώσης και της πολιτικής παιδείας που προσφέρει το τμήμα είναι τέτοια, που η αντιμετώπιση των κοινωνικών, πολιτκών, και διεθνών θεμάτων είναι πολυπρισματική. Έτσι, ο πολιτικός επιστήμονας θα είναι εκεί να βοηθήσει τους πολίτες που δεν κατέχουν σπουδαία γνώση της πολιτικής σκηνής, να ξανασκεφθούν τις πεποιθήσεις και τις ιδεολογίες τους και να τις υποστηρίξουν με την ψήφο τους, ή ακόμη και τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Πολιτικής Επιστήμης Κρήτης: διαχείριση σύγχρονων πολιτικών φαινομένων

Στη συνέχεια, οι φοιτητές του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης καλούνται να αντιμετωπίσουν και να αναλύσουν το πολιτικό παρασκήνιο, και όχι την πολιτική θεατρική παράσταση, που παίζεται καθημερινά στις οθόνες κάθε νοικοκυριού. Έτσι, ο φοιτητής είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις σύνθετες απαιτήσεις της γνώσης και διαχείρισης πολιτικών φαινομένων της σύγχρονης δημόσιας πολιτικής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Πολιτικής Επιστήμης Κρήτης: Όλες οι πολιτικές θεωρίες

Ακόμη, από το πρώτο κι όλας εξάμηνο σπουδών, πολλά μαθήματα επικεντρώνουν τη διδασκαλία τους σε ποικίλους φιλοσόφους, πολιτικούς, συγγραφείς, και επιστήμονες της αρχαιότητας, πράγμα που βοηθά τον φοιτητή να κατανοήσει όλες τις βαθυστόχαστες πολιτικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν.

Πολιτικής Επιστήμης Κρήτης: Μεταπτυχιακά προγράμματα

Επίσης, οι προοπτικές για συνέχιση των σπουδών μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων ή κατακτηρίων εξετάσεων είναι πολλές και διαφορετικές, αφού το τμήμα παρέχει στον φοιτητή ένα συνδιασμό γνώσεων από διαφορετικά και συγχρόνως συνδεδεμένα τμήματα. Μερικά παραδείγματα είναι η Κοινωνιολογία, η Ψυχολογία, η Δημοσιογραφία, οι Οικονομικές Σπουδές, η Εγκληματολογία, ακόμη και η ίδια η Νομική Σχολή. Με την συγκεκριμένη, οι Πολιτικές Επιστήμες έχουν αρκετά κοινά μαθήματα διευκολύνοντας τον φοιτητή να εισαχθεί σ’αυτή σε μεγαλύτερο έτος μέσω κατακτηρίων εξετάσεων.

Πολιτικής Επιστήμης Κρήτης: Επαγγελματική αποκατάσταση

Επιπλέον, εκτός απο το ευρύ φάσμα προοπτικών για συνέχιση των σπουδών, μικρό δεν είναι και το φάσμα της επαγγελματικής αποκατάστασης. Ο πτυχιούχος της Πολιτικής Επιστήμης μπορεί να εργαστεί σε διάφορους τομείς του δημοσίου και μη τομέα, όπως Υπουργεία, Διπλωματικό Σώμα, Ελληνικές και Διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ελληνικά και διεθνή ερευνητικά ιδρύματα, εταιρείες συμβούλων και διαχείρισης έργων, πολιτικά ιδρύματα και φορείς, Παγκόσμια Τράπεζα, αναπτυξιακά προγράμματα του ΟΗΕ, κ.ά. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε σύγκριση με άλλες σπουδές, το τμήμα των Πολιτικών Επιστημών πορσφέρει πλεονεκτήματα σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τον δημόσιο τομέα, καθώς ανοίγει την προοπτική της εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω εισαγωγικών εξετάσεων σε μαθήματα γνωστά στον πτυχιούχο του τμήματος, δίνοντάς του, έτσι, γνωστικό προβάδισμα για τη φοίτηση στη σχολή αυτή.

Πολιτικής Επιστήμης Κρήτης: Αυθεντική διεπιστημονικότητα

Τέλος, ένας πολύ καλός λόγος να επιλέξεις το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Κρήτης αποτελεί το εξής: σε αντίθεση με τα αντίστοιχα τμήματατων υπόλοιπων ελληνικών πανεπιστημίων, που είναι διαμορφωμένα με βάση προγράμματα σπουδών νομικών σχολών και η ενασχόληση με την πολιτκή βασίζεται πάνω σε άλλους κλάδους ή γνωστικά αντικείμενα, διαστρεβλώνοντας έτσι τον τρόπο αντιμετώπισης και ανάλυσης ενός πολιτικού φαινομένου, το τμήμα του Ρεθύμνου διαμορφώθηκε εξ αρχής με μοναδικό αυστηρό στόχο την ”μύηση” του πολιτικού επιστήμονα στην αυθεντική διεπιστημονικότητα. Έτσι, στα πλαίσια της πολιτικής παιδείας, προσφέρει βασικές για το αντικείμενο γνώσεις, όπως π.χ. πολιτική φιλοσοφία και θεωρία, συγκριτική και ευρωπαϊκή πολιτική, πολιτκή κοινωνιολογία, διεθνείς σχέσεις, κ.ά., καθώς επίσης και πρόσθετες, αλλά απαραίτητες στο σημερινό φοιτητή, δεξιότητες, όπως π.χ. Αγγλικά, χρήση Η/Υ, χρήση SPSS, χρήση STATA, διεξαγωγή πραγματικών ερευνών κ.ά. Όλες αυτές που γνώσεις, όταν μετέπειτα συμπεριληφθούν στο βιογραφικό σημείωμα του πτυχιούχου, τον κάνουν έναν εξαιρετικά αξιόλογο ανταγωνιστή στη διεθνή αγορά εργασίας.

Για όλους, λοιπόν, τους παραπάνω λόγους, και για πολλούς ακόμη που θα ανακαλύψεις κατά τη φοίτηση σου στο τμήμα, σου προτείνω να εξετάσεις ενδελεχώς τη δυνατότητά σου για φοίτηση στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης! Ως φοιτήτρια ήδη έναν χρόνο στο τμήμα, σε διαβεβαιώνω πως θα δεις να επιβεβαιώνονται όλα τα παραπάνω.

Η ιστοσελίδα του τμήματος εδώ.

* Η Ηρώ Σιδέρη παρακολουθεί το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του Citycampus

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!