Περίεργοι συνδυασμοί σπουδών: Όταν τα ετερώνυμα έλκονται!
Των: Αφροδίτης Ζερβού,
Σοφίας Πτερογιάννου και Ισμήνης Κουταλίδη
Έχεις σκεφτεί ποτέ τι θα συνέβαινε αν συνδυάζαμε τα μαθηματικά με τη μουσική; Ή αν κάπως «παντρεύαμε» τη φιλοσοφία με τον προγραμματισμό; ΤΡΕΛΟ Ε; Καλώς ήρθες στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο των ακαδημαϊκών σπουδών! Υπάρχουν κάποιοι περίεργοι συνδυασμοί σπουδών που μπορεί να σε αφήσουν άναυδο/η, όμως κρύβουν μέσα τους μια απρόσμενη δυναμική και πολλές καινοτόμες προοπτικές.
Μπορεί να πιστεύεις ότι αυτά τα ζευγάρια είναι τόσο αταίριαστα όσο το λάδι με το νερό…, αλλά κάτσε λίγο και ξανασκέψου το. Μέσα από αυτούς τους παράξενους συνδυασμούς, έρχεται η επανάσταση στην έρευνα και γεννιούνται εντελώς νέα πεδία σπουδών. Έλα λοιπόν μαζί μας να εξερευνήσουμε κάποιες από τις πιο εκπληκτικές συνεργασίες που μπορούν να συμβούν όταν τα “άσχετα” συναντώνται στον ακαδημαϊκό κόσμο.
Περίεργοι συνδυασμοί σπουδών: Οικονομικά και ψυχολογία
Έχεις νιώσει ποτέ την ανάγκη να καταλάβεις πώς ο κόσμος ξοδεύει τα λεφτά του; Τι κρύβεται πίσω από κάθε αγορά μας και τι πάει να πει ψυχολογία καταναλωτή; Ο συνδυασμός σπουδών σε οικονομικά και ψυχολογία μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει περίεργος, όμως αποτελεί ένα εξαιρετικό ζευγάρι σπουδών αλλά και γνώσεων! Θα είσαι ο σπαστικός στην παρέα όπου πάντα θα εξηγεί μέσα από ψυχολογικές θεωρίες τις βαθύτερες αιτίες πίσω από κάθε οικονομική απόφαση των άλλων.
Απίστευτο skill, παραδέξου το! Όσον αφορά την επαγγελματική σου πορεία, οι γνώσεις σε αυτούς τους δύο τομείς μπορούν να σε καταστήσουν πολύτιμο σύμβουλο, ικανό να προβλέπεις τις οικονομικές τάσεις και να διαχειρίζεσαι τις ανθρώπινες συμπεριφορές σε επιχειρηματικό περιβάλλον. Ακόμη, γνωρίζοντας τόσο καλά την ανθρώπινη φύση και τη συμπεριφορά, μπορείς να δημιουργείς τις πιο απίθανες και στοχευμένες στρατηγικές marketing. Η συμπληρωματική φύση αυτών των κλάδων μπορεί να σε οδηγήσει σε ένα μοναδικό και ενδιαφέρον επαγγελματικό μονοπάτι.
Περίεργοι συνδυασμοί σπουδών: Μαθηματικά και μουσική
Κι όμως γίνεται! Και δεν είναι όσο περίεργο ακούγεται. Δύο διαφορετικοί αλλά όχι τόσο αντίθετοι κόσμοι. Αγαπάς τους αριθμούς αλλά και τους… ρυθμούς; Βλέπεις περίεργα όνειρα με τον Μπετόβεν να λύνει διαφορικές εξισώσεις; (Χμμμ, αυτό ίσως πρέπει να το κοιτάξεις!)
Στη μουσική, εξερευνάς την έκφραση, τη ρυθμικότητα και την αισθητική, ενώ στα μαθηματικά εστιάζεις στη λογική και τις ακριβείς μεθόδους ανάλυσης. Πρακτικά να το σκεφτείς, μια μουσική σύνθεση θυμίζει αρκετά μαθηματική εξίσωση. Και στις δύο περιπτώσεις προσπαθείς να καταλήξεις στην αρμονική, άρτια λύση.
Το να συνδυάζεις αυτούς τους δύο κόσμους μπορεί να φαίνεται σαν να παίζεις ένα ατελείωτο μαθηματικό κουίζ, ενώ προσπαθείς παράλληλα να κρατήσεις την ρυθμική ακρίβεια ενός μουσικού κομματιού, αλλά τελικά, αυτή η σύνθεση μπορεί να οδηγήσει σε εκπληκτικές ανακαλύψεις. Άσε που αν είσαι Μαθηματικός αλλά ΚΑΙ Μουσικός και ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα, θα έχεις ακόμη περισσότερες διδακτικές ώρες!
Περίεργοι συνδυασμοί σπουδών: Φιλοσοφία και Προγραμματισμός
Εντάξει, το ξέρω εδώ απορείς αρκετά… Θα μου πεις μα πού κολλάνε τώρα αυτά τα δύο μαζί; Ο συνδυασμός σπουδών φιλοσοφίας και επιστήμης υπολογιστών είναι πάρα πολύ ιδιαίτερος και λανθασμένα αταίριαστος για πολλούς. Και θα στο αποδείξω ευθύς αμέσως. Ποια είναι τα βαθύτερα ερωτήματα που ψάχνει να απαντήσει ο άνθρωπος ανά τα χρόνια; Γιατί υπάρχουμε; Τι σημαίνει ζωή; Τι είναι η ηθική; Και τελευταίο και πιο σημαντικό: Πώς γράφουμε τον τέλειο κώδικα για το site μας;
Είναι πολύ ενδιαφέρον και εντυπωσιακό να μπορείς να συνδυάσεις την αφηρημένη σκέψη της φιλοσοφίας με την πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας, δημιουργώντας νέες προσεγγίσεις στην επίλυση προβλημάτων και στην κατανόηση των προκλήσεων της σύγχρονης κοινωνίας. Με δύο λόγια, μπορείς να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα που θα αναλύει τις σκέψεις του Σωκράτη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι καλύτερο από τη διαλεκτική και τη μαιευτική του Σωκράτη σε mobile application. (ΟΥΑΟΥ!)
Περίεργοι συνδυασμοί σπουδών: Μουσική και ξένες γλώσσες
Ο συνδυασμός σπουδών σε μουσική και ξένες γλώσσες ενώνει δύο πεδία γεμάτα ρυθμό και έκφραση, καθιστώντας τον κάτι παραπάνω από ταιριαστό. Φαντάσου να σπουδάζεις την ισπανική γλώσσα και ταυτόχρονα να μαθαίνεις την ισπανική μουσική Φλαμένγκο!
Το πάντρεμα αυτών των σπουδών θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα και συμπληρωματικό, αφού η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του ρυθμού της κάθε γλώσσας, ενώ η εκμάθηση ξένων γλωσσών εμπλουτίζει την πολιτισμική κατανόηση που μεταφέρεται μέσω της μουσικής. Η σύνδεση της μουσικής με τις ξένες γλώσσες δεν είναι μόνο ένας τρόπος να εντυπωσιάσεις τον κύκλο σου, αλλά και μια ευκαιρία να δεις τον κόσμο μέσα από ένα νέο πρίσμα αρμονίας και πολυπολιτισμικότητας. Μελέτες άλλωστε έχουν δείξει ότι το γλωσσικό και το μουσικό κέντρο του εγκεφάλου μας βρίσκονται πολύ πιο κοντά μεταξύ τους απ’ όσο νομίζουμε!
Θεατρολογία και Ειδική Αγωγή
Έχεις πάθος για το θέατρο αλλά σε ενδιαφέρει και η εκπαίδευση; Υπέροχα! Από την μία σε ενθουσιάζει η μαγεία της σκηνής αλλά από την άλλη σε οραματίζεσαι συχνά να διδάσκεις και να ενθαρρύνεις μαθητές με ειδικές ανάγκες.
Το ήξερες ότι μπορείς να διδάξεις ιστορία και μαθηματικά μέσω θεατρικών τεχνικών; Μπορείς να φανταστείς την απόδοση των παιδιών με ΔΕΠΥ, αυτισμό η δυσλεξία όταν το μάθημα γίνεται βιωματικό χωρίς παπαγαλία και στείρα απομνημόνευση; Εμείς όχι μόνο μπορούμε να το φανταστούμε αλλά ανυπομονούμε να το δούμε! Μην περιμένεις άλλο, τόλμησε το.
Και μην ξεχνάς πως ένας τόσο δυνατός συνδυασμός δεξιοτήτων μπορεί να σου ανοίξει νέους δρόμους και να σου προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθιστώντας σε αναντικατάστατο στην αγορά εργασίας.
Βιολογία ή Βιοχημεία και Ψυχολογία!
Όπως βλέπεις, ο ακαδημαϊκός κόσμος είναι γεμάτος εκπλήξεις. Δεν χρειάζεται να περιορίζεις τον εαυτό σου να ακολουθήσει την «πεπατημένη». Υπάρχουν και άλλα μονοπάτια που ίσως σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις νέες διαστάσεις γνώσης και δημιουργικότητας. Τα παράδοξα ζευγάρια σπουδών που αναλύσαμε αποδεικνύουν ότι μερικές φορές οι πιο απρόβλεπτοι συνδυασμοί μπορούν να οδηγήσουν στα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείς «Και τώρα τι μπορώ να κάνω με το πτυχίο μου;» , μην φοβηθείς να “μιξάρεις” λίγο τα πράγματα. Σε τελική ανάλυση, τα φαινομενικά αταίριαστα ενδιαφέροντα σου θα μπορούσαν απλώς να οδηγήσουν στην επόμενη μεγάλη ανακάλυψη- ή τουλάχιστον να δημιουργήσουν μια ακόμη διασκεδαστική ιστορία που σίγουρα αποτελεί conversation starter! Νομίζουμε πως αξίζει!