Πειραιά

Φοιτητική ζωή στον Πειραιά

της Γεωργίας Τριανταφυλλάκη

Ο Πειραιάς βρίσκεται μόλις 10 χλμ. μακριά από την Αθήνα και είναι έδρα του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας. Είναι μία πόλη με έντονη φοιτητική δραστηριότητα και με πολλα πολιτιστικά δρώμενα. Η πληθώρα των σχολών αλλά και η ζωή που υπόσχεται μία μεγάλη πόλη δίπλα στη θάλασσα και δίπλα στην Αθήνα ελκύει κάθε χρόνο πολλούς φοιτητές.

Τα τμήματα

Αρχικά, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς ή αλλιώς Πα.Πει. ιδρύθηκε ως “Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών” το 1938. Το Πανεπιστήμιο Πειραιά βρίσκεται στη λεγόμενη περιοχή της “Ευαγγελίστριας” και 10 λεπτά από το Πασαλιμάνι. Τα τμήματα που εδρεύουν στον Πειραιά είναι τα εξής:

Το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα (Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.) ήταν τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με έδρα τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη στον Πειραιά, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του από το 1983. Το 2018, το Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. και το Τ.Ε.Ι. Αθήνας συγχωνεύθηκαν και μετεξελίχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Τα τμήματα έχουν μεταφερθεί στην Πανεπιστημιούπολυ του Αιγάλεω ή το διατηρητέο κτίριο στους Αμπελόκηπους.

Τέλος, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ιδρύθηκε το 1845 και έλαβε τη σημερινή της μορφή το 1905. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά μεταφέρθηκε και στην ξηρά, στα κτίρια όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Δραστηριότητες

ΠειραιάΜία ανάσα μακριά από την πρωτεύουσα, ο Πειραιάς συγκεντρώνει όλα τα καλά μιας μεγάλης πόλης χωρίς να χάνει τη μοναδικότητα των παραθαλάσσιων περιοχών. Πρωτα απ’όλα το Πασαλιμάνι και η Μαρίνα Ζέας προσφέρουν την ευκαιρία για απολαυστικές βόλτες δίπλα από τη θάλασσα. Η περιοχή βρίθει από καφετέριες για κάθε γούστο που σίγουρα δε θυμίζουν καθόλου τη βαβούρα της Αθήνας.

Επίσης, ο Μικρολίμανο, βγαλμένο από άλλη εποχή, διατηρεί τη μοναδικότητά του και προσκαλέι τον καθένα για μια βόλτα σαν σε νησί. Η Καστέλλα, με τα αρχοντικά γραφικά σπίτια φέρνει στο μυαλό τις σελίδες του Καραγάτση. Από την Καστέλλα μέχρι τη Δραπετσώνα και τα Καμίνια, μαγαζιά με αληθινό χαρακτήρα και μοναδικό φαγητό, κρασί και γλυκά, καθώς υπάρχουν τόσες επιλογές για κάθε γούστο και για κάθε πορτοφόλι.

Σημεία ενδιαφέροντος

Στην Καστέλλα βρίσκεται το Βεάκειο θέατρο που κάθε καλοκαίρι γεμίζει κόσμο καθώς πολιτιστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα εκεί. Κοντά βρίσκεται και το Σηράγγειο σπήλαιο, ένα σπήλαιο με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά που φιλοξενεί κάθε χρόνο πολλές παραστάσεις. Φυσικά υπάρχει και η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά με εξαιρετικά έργα τέχνης Ελλήνων καλλίτεχνών. Ακόμη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά είναι ακόμη ένας πόλος έλξης για όσους θέλουν να περιπλανηθούν στην ιστορία. Ταυτόχρονα, δε θα μπορούσε να λείπει και ένα μουσείο αφιερωμένο στη θάλασσα. Έτσι, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος βρίσκεται στη Μαρίνα Ζέας έτοιμο να υποδεχτεί τους λάτρεις της θάλασσας και της ναυτικής κουλτούρας.

Κοντινοί προορισμοί

Ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και αυτόματα η πύλη για όλους τους Πειραιάνησιώτικους προορισμούς του Αιγαίου. Όμως, υπάρχουν και νησάκια τόσο κοντά που ενδείκνυνται και για ολοήμερη εκδρομή. Αυτά είναι η Αίγινα, το Αγκιστρι, η Κέα, οι Σπέτσες, ο Πόρος, η Ύδρα, η Σαλαμίνα. Με το φοιτητικό πάσο και τις εκπτώσεις που προσφέρει στους φοιτητές, το λεγόμενο islandhopping” γίνεται εύκολο σε τιμές πολύ χαμηλές. Τέλος, σήμερα υπάρχει στάση του μετρό “Πειραιάς” κάνοντας την πρόσβαση με την πρωτεύουσα ακόμη ευκολότερη. Έτσι, οι βόλτες στο κέντρο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη είναι προσβάσιμες σε λίγη ώρα για τον καθένα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!