Πασχαλινές αποδράσεις: 4+1 απίθανοι προορισμοί 

της Μαριάνας Μπαφέ

Το Πάσχα είναι η μετάβαση από τον θάνατο στην αιωνία ζωή ή αλληγορικά η διάβαση από την χειμερινή στην εαρινή  περίοδο.

Ο φετινός εορτασμός, που συνεπάγεται τελευταία ευκαιρία πριν από την εξεταστική, αλλά και η ανοιξιάτικη διάθεση σε ένα μόνο συμπέρασμα οδηγούν: οι ημέρες που έρχονται  δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτες από οποιονδήποτε φοιτητή!

Η θάλασσα είναι πάντοτε μια συναρπαστική επιλογή, ενώ τα τοπικά έθιμα διαφόρων προορισμών, τους καθιστούν ακόμα πιο δελεαστικούς την περίοδο αυτή. Μάζεψε λοιπόν τους φίλους σου, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω ενδεικτικές προτάσεις και ετοιμαστείτε για το πιο αξέχαστο Πάσχα της ζωής σας.

Ύδρα

Σε λιγότερο από δυο ώρες μακριά από τον Πειραιά συναντά κάνεις την αρχοντική Ύδρα, όπου την περίοδο αυτή επικρατεί η καλοκαιρινή αύρα. Το αμάξι είναι περιττό και τα γαιδουράκια μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Τη Μ.Παρασκευή στο νησί λαμβάνει χώρα το φαντασμαγορικό θέαμα της περιφοράς του επιτάφιου με κατάληξη μέσα στην θάλασσα, ενώ η Κυριακή του Πάσχα ολοκληρώνεται με το πατροπαράδοτο κάψιμο του Ιούδα. Οι Υδραίοι ντυμένοι μπουρλοτιέρηδες πυρπολούν τον προδότη μαθητή προσφέροντας ένα πρωτοφανές θέαμα στους παρευρισκόμενους.

Σπέτσες

 

Δίπλα στην όμορφη Ύδρα δεσπόζει το κοσμοπολίτικο νησί των Σπετσών. Το αυτοκίνητο και παλι είναι περιττό, καθώς για την μετακίνηση κοντά στο λιμάνι, αρκούν τα όμορφα αμαξάκια με τα άλογα, ενώ ο περίπατος από άκρη σε άκρη της προκυμαίας είναι πάντοτε απολαυστικός. Εδώ, τη Μ.Παρασκευή οι επιτάφιοι τεσσάρων ενοριών καταλήγουν στην πλατειά του Ποσειδωνίου, όπου τελείται άτυπος διαγωνισμός μεταξύ των υποβασταζώντων, για το ποιός επιτάφιος θα σταθεί ψηλότερα. Μετά την Ανάσταση στην ενορία των ψαράδων καίγεται μια ψαρόβαρκα στο προαύλιο της εκκλησίας, πυροτεχνήματα φωτίζουν το νησί, και το γλέντι φουντώνει στο Παλιό λιμάνι.

Κέρκυρα

Εάν έχεις όρεξη για λίγο μεγαλύτερο ταξίδι, διαθέτεις μεταφορικό μέσο και θέλεις μια κοσμοπολίτικη και ενετικά επηρεασμένη εκδοχή του Πάσχα, το νησί των Φαιάκων, είναι ο προορισμός σου για φέτος. Η ξακουστή Φιλαρμονική συνοδεύει τα θρησκευτικά δρώμενα. Το πρωί του Μ.Σάββατου, μετά την πρώτη Ανάσταση στην πλατεία Σπιανάδα, τελείται το μοναδικό έθιμο των «Μπότηδων». Τα στολισμένα πήλινα κανάτια εκτοξεύονται από τα παράθυρα των σπιτιών προκαλώντας έντονο κρότο, ενώ οι χαρμόσυνες μελωδίες της φιλαρμονικής, εντείνουν τη γιορτινή  και ξεσηκωτική  διάθεση των περευρισκομένων.

Καλαμάτα

 

Μια απόδραση στην πανέμορφη πόλη της Καλαμάτας μόλις δυόμιση ώρες από την Αθήνα με χαρακτηριστικά έθιμα και έντονη ζωή αποτελεί ιδανική επιλογή. Το βραδύ της Κυριακής του Πάσχα οκτώ ομάδες με εκατό τουλάχιστον σαΐτες η καθεμία, αναμένουν το σύνθημα για την έναρξη του παραδοσιακού «σαϊτοπολέμου».  Το πλήθος ξεσηκώνεται, ζητωκραυγάζει και το γλέντι ως συνήθως μεταφέρεται σταδιακά από την πλατεία στα φοιτητικά στέκια του Ιστορικού Κέντρου.

Λεωνίδιο

Η καθ’όλα ζωντανή αρκαδική κωμόπολη, την πασχαλινή περίοδο κατακλύζεται από κόσμο και αποτελεί ιδανικό προορισμό, ιδιαίτερα για τους πιο ρομαντικούς. Ο Επιτάφιος περιφέρεται σε στολισμένους με φαναράκια-νεράτζια δρόμους, ενώ το βράδυ της Ανάστασης τον ουρανό κατακλύζουν τα πολύχρωμα αερόστατα-φανάρια και το θέαμα είναι φαντασμαγορικό! Όπως έλεγε άλλωστε και ο μεγάλος Δημήτρης Ψαθάς: «Καρναβάλι στη Πάτρα και Πάσχα μόνο στο Λεωνίδιο».

Αυτό το Πάσχα, μη μείνεις λοιπόν σπίτι και μην πας στο χωριό! Οι μαγευτικοί αυτοί προορισμοί και πλήθος άλλων που δεν αναφέρονται εδώ, περιμένουν να τους ανακαλύψεις και να σου χαρίσουν μοναδικές φοιτητικές αναμνήσεις!