Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας, αφού στη Θεσσαλονίκη όλες οι σχολές, ακόμα και οι πολυτεχνικές, οι οικονομικές ή η γεωπονική είναι σχολές και τμήματα του ιδρύματος και όχι ανεξάρτητα ιδρύματα, όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις, όπως πχ στην Αθήνα.

Τα περισσότερα τμήματα του ιδρύματος βρίσκονται συγκεντρωμένα στην κεντρική πανεπιστημιούπολη που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν, ωστόσο, και οι εγκαταστάσεις της Θέρμης, όπου βρίσκονται κάποια τμήματα, όπως το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής. Επίσης, λειτουργεί και άλλο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής στον Άγιο Ιωάννη Σερρών και το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης στη Βέροια.

Πολλές άλλες μονάδες του Πανεπιστημίου βρίσκονται στην πόλη, αλλά εκτός πανεπιστημιούπολης, όπως πχ οι Κλινικές της Κτηνιατρικής Σχολής (στην οδό Σταύρου Βουτυρά 11, έναντι του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού), το Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα (έκτασης 1.885.706 m2 στην ανατολική έξοδο της Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση των δρόμων προς Θέρμη και Αγία Τριάδα), οι εγκαταστάσεις της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται το Μουσείο Άγριας Πανίδας και  ο Δασοβοτανικός Κήπος, οι Πανεπιστημιακές Ανασκαφές (στη Βεργίνα, το Δίον, την Πέλλα, τους Φιλίππους, το Καραμπουρνάκι και την Τούμπα Θεσσαλονίκης), το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών (στην οδό Βασ. Όλγας 36), το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (στην οδό Αγίου Δημητρίου 159Α) και ο Σεισμολογικός Σταθμός (στην οδό Βυζουκίδου 43, 40 Εκκλησιές). Τέλος, οι Μετεωρολογικοί Σταθμοί Ολύμπου, η Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση Καλάνδρας και τα Πανεπιστημιακά Δάση στο Περτούλι της Πίνδου και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, που αποτελούν τόπο άσκησης των φοιτητών αλλά και δασικής έρευνας.

Για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο καλύτερος οδηγός και χάρτης που βρήκαμε είναι ο εξής:

http://www.thessaloniki360.com/map/

 

Σχολές και Τμήματα

Λειτουργούν οι εξής σχολές: Θεολογική, Φιλοσοφική, Σχολή Θετικών Επιστημών, Νομική Σχολή, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πολυτεχνική Σχολή, Σχολή Καλών Τεχνών, Παιδαγωγική Σχολή, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Περισσότερα: http://www.auth.gr/faculties

Το ΑΠΘ προσφέρει 41 προγράμματα προπτυχιακών σπουδών (βλέπε και παραπάνω σύνδεσμο) και 66 μεταπτυχιακών σπουδών.  Αναλυτικά τα μεταπτυχιακά εδώ.

Εντύπωση μας έκανε ο On-line οδηγός σπουδών: Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει Σχολή, τμήμα, πρόγραμμα σπουδών, επίπεδο σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό), ακαδημαϊκό έτος και να σου η λίστα με τα μαθήματα και τις διδακτικές (ακαδημαϊκές) μονάδες τους. Θεωρούμε πως αυτή η δυνατότητα είναι από τις πιο χρήσιμες και για τον πρωτοετή που θέλει να ψάξει τι γίνεται στις σπουδές του και για τον υποψήφιο που θέλει να δει το προφίλ του τμήματος και των μαθημάτων και έτσι να αποφασίσει αν τον ενδιαφέρει το συγκεκριμένο τμήμα. Ο παράδεισος των οδηγών σπουδών: http://qa.auth.gr/el/studyguide

Στέγαση και Φοιτητικές εστίες

Το Αριστοτέλειο διαθέτει 4 φοιτητικές εστίες, συνολικής χωρητικότητας 1.500 κλινών. Για δικαιούχους κλπ θα πρέπει να διαβάσετε προηγούμενη ανάρτησή μας. Σημαντικό είναι ότι στις φοιτητικές εστίες λειτουργεί ασύρματο δίκτυο wi-fi.

http://www.auth.gr/units/3409

Οι φοιτητικές εστίες είναι οι εξής:

Α Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης: Στίλπωνος Κυριακίδη 17, 2310 210311-14

Β Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης: Καθηγητού Βουζουκίδου, 2310 208044

Γ Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης: Στίλπωνος Κυριακίδη 17, 2310 214168, 2310 210411

Δ Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης: Λέοντος Σοφού 11, 2310 536360

Το ΑΠΘ προσφέρει και μια on-line υπηρεσία εύρεσης διαμερίσματος προς ενοικίαση, στη σελίδα

http://dps.web.auth.gr/index.php/el/houses

η οποία είναι δωρεάν και χωρίς μεσιτεία.

Σίτιση

Η σίτιση προσφέρεται κυρίως στο κεντρικό κτήριο της φοιτητικής Λέσχης σε δύο αίθουσες χωρητικότητας 1.500 ατόμων. Παράλληλα σίτιση προσφέρεται και στις απομακρυσμένες μονάδες του Πανεπιστημίου, όπως στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Θέρμη και στη Σταυρούπολη, στη Βέροια (παράρτημα πολυτεχνικής σχολής), στα ΤΕΦΑΑ Σερρών και Θέρμης, καθώς και στις κλινικές της κτηνιατρικής σχολής.

Τέλος, κατά τους θερινούς μήνες, η Λέσχη αναλαμβάνει τη σίτιση των φοιτητών της Δασολογίας που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στα Πανεπιστημιακά Δάση στο Περτούλι Τρικάλων και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και στηρίζει τη λειτουργία της Κατασκήνωσης του Α.Π.Θ. στην Καλάνδρα Χαλκιδικής.
Σήμερα, η Λέσχη έχει δυνατότητα παραγωγής άνω των 15.000 γευμάτων ημερησίως. Για τις προϋποθέσεις της δωρεάν σίτισης, δείτε εδώ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.