Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η ιστορία τους

της Γιολάντας Τσαβδάρη

Στις μέρες μας παρατηρούμε πως η στάση των ανθρώπων και γενικότερα της κοινωνίας απέναντι σε ανθρώπους με αναπηρία έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία από τη γέννησή τους και για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες, οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν καταφέρει να γίνουν σπουδαίοι αθλητές και να διακριθούν ανάμεσα σε άλλους. Χάριν στους αθλητές αυτούς και την αγάπη τους για αυτό που κάνουν ιδρύθηκαν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο θεσμό που πρεσβεύει το μεγαλείο των ανθρώπων αυτών και μας υπενθυμίζει κάθε φορά τις δυνατότητες που κάθε ένας κρύβει μέσα του. Αρκεί μόνο να πιστέψει στις δυνάμεις του και να δουλέψει σκληρά για να κατακτήσει αυτό που πραγματικά αξίζει.

αγώνες

Ιστορικό Παραολυμπιακών αγώνων

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και πάντα την ίδια χρονιά με τους ολυμπιακούς αγώνες. Για την αρχή του παραολυμπιακού κινήματος, γυρνάμε πίσω στο 1948 και ταξιδεύουμε μέχρι την Αγγλία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης θεσμοθετήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι αθλητικοί αγώνες για αθλητές με αμαξίδιο στο Στόουκ Μάντεβιλ. Αργότερα το 1952,  στους αγώνες αυτούς έλαβαν μέρος Ολλανδοί αθλητές. Έτσι δημιουργήθηκε ένα διεθνές κίνημα, γνωστό ως παραολυμπιακό κίνημα.

Καθιέρωση

Προχωρώντας λίγο ακόμη, φτάνουμε στο 1960 και συγκεκριμένα στη Ρώμη. Τη χρονιά αυτή πραγματοποιήθηκαν εκεί εκτός από τους κύριους ολυμπιακούς αγώνες και οι πρώτοι ολυμπιακοί αγώνες για άτομα με αναπηρία. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν 400 αθλητές από 23 χώρες σε 8 αθλήματα, τα 6 από τα οποία διεξάγονται ακόμη και στους σύγχρονους αγώνες. Πιο συγκεκριμένα γίνεται λόγος για την τοξοβολία, την κολύμβηση, την ξιφασκία, την καλαθοσφαίριση, την επιτραπέζια αντισφαίριση και τον στίβο. Από τότε και στο εξής, έχουν διοργανωθεί 13 Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και 10 Χειμερινοί. Ωστόσο η αναπηρία δεν αποδίδεται μόνο σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αμαξίδιο αλλά έχει πολλές εκφάνσεις. Για το λόγο αυτό, το 1976 και συγκεκριμένα στο Τορόντο προστέθηκαν επιπλέον κατηγορίες αναπηρίας με αποτέλεσμα την συγχώνευση διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικούς αγώνες.  Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς.

Παραολυμπιακοί αγώνες

Η Ελληνική συμμετοχή

Οι πρώτοι Έλληνες αθλητές συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς αγώνες το 1976, ωστόσο η Ελλάδα λαμβάνει μέρος με επίσημες αθλητικές αποστολές από το 1988, όπου και αποκτήθηκαν τα πρώτα μετάλλια της χώρας στη Σεούλ. Το 2000 στο Σίδνεϊ η Ελλάδα πανηγύρισε συνολικά 11 μετάλλια με συμμετοχή των αθλητών στα αθλήματα: στίβο, κολύμβηση, άρση βαρών, καλαθοσφαίριση και τζούντο. Αργότερα, το 2004 η Ελλάδα ως διοργανώτρια των αγώνων συμμετείχε με 137 αθλητές και κατέκτησε συνολικά 20 μετάλλια. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου το 2008, χώρα μας συμμετείχε με 69 αθλητές σε 11 αγωνίσματα (τοξοβολία, στίβος, μπότσια, ποδηλασία, τζούντο, άρση βαρών σε πάγκο, ιστιοπλοΐα, σκοποβολή, κολύμβηση, ξιφασκία με αμαξίδιο, τένις με αμαξίδιο) και αύξησε τον αριθμό των μεταλλίων στα 24.

Την τεράστια αυτή επιτυχία των Ελλήνων αθλητών έρχεται να περιορίσει η οικονομική κατάσταση της χώρας που είχε αντίκτυπο στη συμμετοχή τους στην επόμενη ολυμπιάδα του Λονδίνου. Πλέον οι αθλητές που συμμετέχουν στην διοργάνωση είναι μόλις 61 και τα μετάλλια που αποκτήθηκαν 12. Συνεχίζοντας φτάνουμε στην παραολυμπιάδα του Ρίο. Εκεί η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από 66 αθλητές στα εξής αθλήματα:  αντισφαίριση με αμαξίδιο, άρση βαρών σε πάγκο, ιστιοπλοΐα, τοξοβολία, τζούντο, στίβος, μπότσια, ποδηλασία, σκοποβολή, κολύμβηση, ξιφασκία με αμαξίδιο, κανό. Οι αθλητές μας στην προσπάθειά τους αυτή κατάφεραν να κάνουν υπερήφανη την Ελλάδα κατακτώντας 13 μετάλλια.

Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.)

Πρόκειται για τον φορέα που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη και τη διάδοση του Παραολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα. Αρμοδιότητα του είναι επίσης η επιλογή, η συγκρότηση και η αποστολή των ομάδων στους Παραολυμπιακούς αγώνες. Η επιτροπή έχει ως βασικό στόχο την διεύρυνση του Παραολυμπιακού κινήματος της χώρας. Για το λόγο αυτό προσπαθεί να δίνει κίνητρα και να κινητοποιεί νέους με αναπηρία ώστε να συμμετάσχουν στον αθλητισμό ενεργά και με αυτό τον τρόπο να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Η επιτροπή έχει ως κύριο γνώμονα της δράσης της την αντίληψη πως όλοι έχουν δικαίωμα στον αθλητισμό και για τον λόγο αυτό προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρακινήσει τους ανθρώπους με αναπηρία να δουν τη ζωή με άλλο μάτι.

Όλη αυτή η πορεία των συγκεκριμένων αγώνων θα πρέπει να μας κάνει υπερήφανους ως ανθρώπους και να μας υπενθυμίζει κάθε στιγμή πως όλοι είμαστε ίσοι, έχουμε τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια δικαιώματα απέναντι στη ζωή. Και να θυμόμαστε πάντα πως η έκφραση  «δεν μπορώ» θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αχαριστία απέναντι σε αυτούς που για να μπορέσουν προσπαθούν σκληρά!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!