Πανεπιστήμια της Ανατολής: Γιατί να τα επιλέξεις;

Της Νατάσας Τζαβάρα

Η στιγμή που τελειώνεις το σχολείο ή την σχολή και ψάχνεις για το επόμενο βήμα είναι από τις πιο δύσκολες, ιδιαίτερης βαρύτητας στιγμές που συμβαίνουν στις ζωές όλων και η απόφαση που καλείσαι να πάρεις φέρει μαζί της το βάρος της ευθύνης και του αποτελέσματος που θα έχει αυτό στο μέλλον σου. Όλοι συνήθως κατευθυνόμαστε εντός της Ευρώπης και κάποιοι άλλοι αναζητούν την δική τους νέα εκπαιδευτική στέγη στην Αμερική. Τι συμβαίνει όμως πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Θα μπορούσε κάποιος να κοιτάξει προς αυτή την κατεύθυνση;

Η απάντηση είναι φυσικά και ναι. Υπάρχουν άπειρα Πανεπιστήμια στις Ανατολικές χώρες του απέραντου αυτού κόσμου όπως επίσης και κάποια τμήματα πολύ ιδιαίτερα που πρέπει να έχεις συγκεκριμένο ενδιαφέρον για να θες να ενταχθείς σε αυτά.

Ας ξεκινήσουμε με το γνωστό Ντουμπάι όπου το SCAFA, Dubai’s School of Culinary and Finishing Arts είναι ένα πλήρες εκπαιδευτικό τμήμα μαγειρικής τέχνης που προσφέρει μία ευρεία γκάμα μαθημάτων μαγειρικής υιοθετώντας σύγχρονες προσεγγίσεις στην μαγειρική τέχνη και στην διδασκαλία. Στο Πακιστάν το Suleman Dawood School of Βusiness συνεργάζεται με το Harvard και το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο κι έχει σαν βάση για την μετάδοση των γνώσεων κάτι πολύ ενδιαφέρον που δεν είναι άλλο από μελέτες περίπτωσης κι όχι συμβατικές διαλέξεις ως είθισται.

Πηγαίνοντας λίγο πιο δίπλα, πριν χαθείς στην τεράστια Κίνα, μπορείς να βρεις το Nankai University, ένα πανεπιστήμιο με πλήρες πρόγραμμα σπουδών που περιλαμβάνει από ανθρωπιστικές επιστήμες μέχρι ιατρικές σπουδές και τέχνες. Τα μαθήματα γίνονται από κορυφαίους ακαδημαϊκούς κι έμπειρους καθηγητές ενώ οι πολυεθνικές τάξεις βοηθούν στην ενσωμάτωση του σπουδαστή. Επίσης το Tianjin University, το πρώτο πανεπιστήμιο της Κίνας που έχει σαν μότο την φράση «Seeking Truth from Facts», διαθέτει από τις πιο ενεργές πανεπιστημιακές κοινότητες σε όλη την Κίνα και είναι κυρίαρχο στον τομέα της έρευνας.

Από τα πιο σημαντικά σε όλη την Κίνα, είναι το Πανεπιστήμιο Κινέζικης Ιατρικής Πεκίνου το οποίο ιδρύθηκε το 1956 και είναι ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής που ιδρύθηκαν στην Κίνα και το μόνο το οποίο στηρίζεται και εποπτεύεται απευθείας από το υπουργείο παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής και τα υπουργεία υγείας και παιδείας. Πέρα από το τμήμα της κλασικής ιατρικής έχει και Σχολή Κινέζικης Βοτανολογίας, Σχολή Βελονισμού και Ιατρικού Μασάζ κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο για τον χώρο της ιατρικής.

Κατεβαίνοντας στην Ινδία συναντάς το International Institute of Sports Management (IISM), το πρώτο εκπαιδευτικό ινστιτούτο στην Ινδία το οποίο επικεντρώνεται στον κλάδο της εκπαίδευσης που αφορά τον χώρο του αθλητισμού. Επίσης προσφέρει μία ευρεία γκάμα μαθημάτων πάνω στο «Sports Management», έναν κλάδο που δεν έχει διερευνηθεί ευρέως. Για τον τομέα των επιχειρήσεων μπορείς να κοιτάξεις το International Management Institute (IMI) στο Νέο Δελχί, το οποίο ιδρύθηκε το 1987 και είναι η πρώτη σχολή που χρηματοδοτείται και συνεργάζεται με εταιρείες όπως οι RPG Enterprises, Nestle, ITC, SAIL, Tata Chemicals, BOC and Williamson Magor, διαθέτοντας παγκόσμιας κλάσης αναγνώριση.

Τέλος, φτάνοντας στην μία άκρη του κόσμου, την Ιαπωνία συναντάμε το Tokio Sushi Academy, το πρώτο σχολείο για την εκπαίδευση σεφ πάνω στο σούσι και το μόνο που διδάσκει πώς να μαγειρεύεις σούσι και γενικότερα πληροφορίες πέρα από αυτό σε επαγγελματίες σεφ στην αγγλική γλώσσα. Ένα άλλο αξιοπερίεργο πανεπιστήμιο είναι το Japan Lutheran College, όπου είναι ένα πρόγραμμα στα Ιαπωνικά στον οποίο εκπαιδεύονται άτομα που υπηρετούν τον λόγο του Θεού έχοντας σαν βάση τον Χριστιανισμό. Τέλος, στην Ιαπωνία μπορείς να βρες και το International University of Japan, ένα πανεπιστήμιο που ειδικεύεται στο management και στις επιχειρήσεις, τομείς που αφορούν κάθε αναπτυσσόμενη και ανεπτυγμένη χώρα και θα αποτελούν πάντα ελκυστικές σπουδές για κάποιον νέο.

Γενικότερα οι ανατολικές χώρες έχουν πολλά πανεπιστήμια που σχετίζονται με επιχειρήσεις, μάνατζμεντ και οικονομικά, και διαθέτουν πολύ καλό δίκτυο μέσα από το οποίο απορροφούνται οι απόφοιτοι σε θέσεις απασχόλησης. Όπως και να έχει, το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι χώρες της Ανατολής έχουν ευρεία γκάμα Πανεπιστημίων στα οποία μπορείς να απευθυνθείς. Σίγουρα θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και μια εμπειρία ζωής που αν πιστεύεις ότι σου ταιριάζει, ετοιμάσου κατάλληλα για να την ζήσεις. Μην ξεχνάς ότι το παν είναι να κάνεις αυτό που θέλεις και να το απολαμβάνεις 100%.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!