Παγκόσμια Ημέρα Χορού: EVERYBODY DANCE NOW!

της Ευρυδίκης Μπακαλίδου

Χορός…  Αχ, αυτή η ελευθερία  που  νιώθεις όταν χορεύεις, ανεξαρτήτως αν ξέρεις ή όχι, είναι μοναδική. Αφήνεις για μερικά λεπτά τον εαυτό σου ελεύθερο και αποβάλλεις ένα μέρος της αρνητικής ενέργειας που υπάρχει στην καθημερινότητα. Όλοι μας λίγο-πολύ χορεύουμε, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά. Πόσες φόρες έχετε παρασυρθεί  στο άκουσμα ενός ωραίου ρυθμού και χορεύεται αυθόρμητα; (Προσωπικά πολλές!). Μπορείς για λίγο να απολαύσεις τη στιγμή και να ξεφύγεις για μερικά λεπτά από τη σκληρή ρουτίνα.

Ο χορός για τον καθένα συμβολίζει κάτι διαφορετικό. Για κάποιους είναι τρόπος ζωής, για άλλους μέσο εκτόνωσης και σίγουρα για μερικούς ο χορός εξισώνεται με το πάθος, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που χορεύουμε όταν νιώθουμε έντονα συναισθήματα όπως χαρά ή λύπη. Ο χορός είναι οι αυθόρμητες και ρυθμικές κινήσεις συνήθως με τη συνοδεία μουσικής, αποτελεί πολλές φορές μια πηγαία έκφραση και έναν τρόπο διασκέδασης που υπάρχει από τα αρχαία χρόνια.

Τα θεμέλια του χορού τέθηκαν από τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνή Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται ετησίως στις 29 Απριλίου. Η ημερομηνία ταυτίζεται με την ημέρα γέννησης του Γάλλου χορευτή και χορογράφου τον  Ζαν-Ζορζ Νοβέρ, ο οποίος θεωρείται ως ο δημιουργός του σύγχρονου μπαλέτου.

Πιστεύω πως οι περισσότεροι από εμάς, που δεν ασχολούμαστε επαγγελματικά με το χορό, μπορούμε να απολαύσουμε και να αναγνωρίσουμε αξιόλογες χορευτικές ερμηνείες. Έτσι, στη χώρα μας, τις τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις αναφορικά με το χορό.

Φέτος για να γιορτάσουμε την ημέρα του χορού, ο πολιτιστικός χορευτικός σύλλογος «ΦΛΟΓΑ»  Νεοχωρούδας , στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει δυο παραστάσεις χορού (απογευματινή: 17.30 και βραδινή: 20.30) στις 28 Απριλίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης“. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.ticketservices.gr/en/events/?eventid=3467

Ποικίλα προγράμματα και εκδηλώσεις θα λάβουν μέρος και στην πρωτεύουσα, όμως, με τον Δήμο Αθηναίων να ανακηρύσσει δύο ημέρες, 29 και 30 Απριλίου, αφιερωμένες στο χορό ( https://www.opanda.gr/index.php/xoros). Μαζί με την πληθώρα των εκδηλώσεων εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας χορού στην Αθήνα αξίζει να αναφερθεί ότι θα πραγματοποιηθεί στις 27 με 28 Απριλίου και το 5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (http://www.sgt.gr/gre/SPG2029/).

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ χορού που πραγματοποιείται στη χώρα μας, και αυτό είναι το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Φέτος, λοιπόν, το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, όπως και κάθε χρονιά, θα φιλοξενήσει Έλληνες και ξένους  καλλιτέχνες  με σκοπό να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, ενώ ακόμη θα τελεστούν σεμινάρια, εργαστήρια και διαλέξεις με μοναδικό θέμα το χορό. Το Φεστιβάλ αυτό θα διεξαχθεί από τις 13 έως και της  22 Ιουλίου του 2018. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει. Αναλυτικά: http://kalamatadancefestival.gr/index.php/el/tickets/points-of-sale

Βάλε, λοιπόν, δυνατά το αγαπημένο σου τραγούδι και… “σήκω χόρεψε κουκλί μου”!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!