Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας

της Ελένης Πετεινού

Στις 19 Νοεμβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας. Γιατί όμως αξίζει να θυμόμαστε αυτή τη μέρα; Είναι η φιλοσοφία σημαντική για το σύγχρονο άνθρωπο, και αν ναι, με ποιόν τρόπο;

Η γέννηση της φιλοσοφίας

Η ιστορία της Φιλοσοφίας ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα, περίπου τον 6ο αιώνα π.Χ. όταν οι Ίωνες φιλόσοφοι, πρώτοι αναρωτήθηκαν για το πως δημιουργήθηκε ο κόσμος. Αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου να ερμηνεύσει τον κόσμο γύρω του χωρίς να βασίζεται στο υπερφυσικό στοιχείο, αλλά στη δύναμη της λογικής. Ακολούθησαν πολλοί σπουδαίοι εκπρόσωποι, τόσο στην αρχαία Ελλάδα, όσο και σε μεταγενέστερες περιόδους, πολλά φιλοσοφικά ρεύματα που επηρέασαν, καθοριστικά την ανθρώπινη σκέψη. Δεν είναι μάλιστα, υπερβολή, να πούμε ότι η φιλοσοφική σκέψη θεμελίωσε πολλές από τις αρχές των σύγχρονων επιστημών και τις καθοδήγησε σε μεγάλο βαθμό. 

Η χρησιμότητα της φιλοσοφίας

Δεν είναι λίγες οι φορές, που η χρησιμότητα της φιλοσοφίας για τον άνθρωπο αμφισβητείται. Η φιλοσοφική σκέψη έχει κατηγορηθεί για το ότι θέτει αφηρημένα ερωτήματα, που δεν έχουν σχέση με την καθημερινή ζωή και δεν έχουν πρακτική αξία. Οι απόψεις όμως αυτές παραβλέπουν σε μεγάλο βαθμό ένα πρακτικό κομμάτι της φιλοσοφίας, που έχει να προσφέρει πολλά στον άνθρωπο.

Οι κλάδοι της Ηθικής, της Λογικής και της Πολιτικής Φιλοσοφίας, ρυθμίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές. Διερωτώνται για τη θέση του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία και για τον ρόλο του σε αυτή. Επίσης, προάγουν ηθικές αξίες όπως η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, η ανεκτικότητα η συνεργασία, η αγάπη και καλλιεργούν την κριτική σκέψη του ατόμου.

Το σημαντικότερο από όλα, είναι ότι τα ερωτήματα της φιλοσοφίας είναι ανοιχτά σε όλους. «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω» ήταν η δημοφιλής διαπίστωση του Rene Descartes, και με αυτόν τον τρόπο, η φιλοσοφία καλεί τον καθένα από μας, να γίνει και ο ίδιος φιλόσοφος, ξεπερνά τα ενδιαφέροντα των ειδικών και μας προσκαλεί να αναρωτηθούμε και εμείς οι ίδιοι για τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν.

Ο ρόλος της φιλοσοφίας στο σήμερα

Το 2002 λοιπόν, η UNESCO καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας θέλοντας να τονίσει την ανάγκη για κοινό στοχασμό και ανάπτυξη κριτικής και ανεξάρτητης σκέψης. Αναμφίβολα, στις εποχές που διανύουμε, η φιλοσοφική σκέψη είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να κατανοήσουμε τον κόσμο, να ενωθούμε με τους γύρω μας και να προσφέρουμε και εμείς με τη σειρά μας αυτό που μπορούμε, για να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία. 

Σύμφωνα με τον Jean-Paul Sartre, οι άνθρωποι δίνουμε μόνοι μας σημασία, νόημα και ουσία στην ύπαρξή μας, με τις πράξεις μας και τις ελεύθερες επιλογές μας. Για το λόγο αυτό, αξίζει ίσως τη 19η Νοεμβρίου να θυμηθούμε τη φιλοσοφία μας, το νόημα που έχει δώσει ο καθένας στη ζωή του και αυτό να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε κάνοντας τις σωστές επιλογές.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!