παγκόσμια ημέρα φιλίας

Παγκόσμια ημέρα φιλίας

της Γιολάντας Τσαβδάρη

Η Διεθνής ημέρα φιλίας καθιερώθηκε το 2011 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και πρόκειται για την 30η ημέρα του Ιουλίου. Βασικός πυλώνας της καθιέρωσης της μέρας αυτής ως γιορτή είναι η άποψη ότι η φιλία μεταξύ λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων μπορεί να συμβάλει στη γεφύρωση διαφορών και στην εμπέδωση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η φιλία ωστόσο ως όρος αλλά και ως θεσμός υπήρχε από την αρχαιότητα. Πάμε λοιπόν να απαριθμήσουμε τα είδη της φιλίας σύμφωνα με τον Αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη και να αναφέρουμε τι εκφράζει το κάθε ένα από αυτά.

1. Η φιλία της ωφελιμότητας

Αυτό το είδος της φιλίας αποτελείται από αυτούς που δεν έχουν πραγματικά φιλικά συναισθήματα ο ένας για τον άλλο, αλλά δημιουργούν μια σχέση «φιλική» γιατί έχουν να επωφεληθούν ο ένας από τον άλλο. Η διάρκεια της συγκεκριμένης φιλίας μετράει έως ότου ο κάθε μετέχων στην σχέση αυτή πάρει αυτό που επιθυμεί. Πρόκειται δηλαδή για μια σχέση «ανταλλάγματος».

2. Η φιλία της ευχαρίστησης

Αυτό το είδος φιλίας το συναντάμε κυρίως σε νεαρότερες ηλικίες. Πρόκειται για τη φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα σε συμμαθητές, συμφοιτητές ή γενικότερα σε νέους που έχουν μια κοινή δραστηριότητα. Η συγκεκριμένη φιλία καρποφορεί βάσει συναισθημάτων ωστόσο η διάρκειά της είναι σχετικά σύντομη. Η φιλία ευχαρίστησης παύει να υπάρχει όταν αλλάξουν τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων σε αυτή. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι ο άνθρωπος από τη φύση του είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να αλλάζει, να ωριμάζει.

3. Η φιλία της αρετής

Η σχέση των ανθρώπων που συμβάλουν στο σχηματισμό αυτής της φιλίας βασίζεται στην αρετή και στα ιδανικά. Το κίνητρο των μελών της φιλίας αυτής είναι οι ίδιες οι αξίες των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτή. Η διάρκεια της φιλίας αυτής είναι απύθμενη ενώ απαιτείται βασικό επίπεδο καλοσύνης, χρόνος και εμπιστοσύνη. Οι σχέσεις αυτές απαιτούν αφοσίωση, αλλά όταν καρποφορήσουν γεννώνται η εμπιστοσύνη, ο θαυμασμός και το δέος.

Οι φιλίες της ωφελιμότητας και της ευχαρίστησης έχουν έλλειψη βάθους και δε διαρκούν για πολύ. Αντίθετα, η καλλιέργεια ενάρετων φιλιών που βασίζονται στην εκτίμηση του χαρακτήρα και της καλοσύνης κρατά για μια ζωή.

Γιατί τελικά η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περάσουμε με λάθους ανθρώπους.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!