22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού

της Γιολάντας Τσαβδάρη

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου 1992 κατά τη διάρκεια μιας συνδιάσκεψης σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας.

Προβλέψεις για το μέλλον

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι η ευαισθητοποίηση απέναντι στο πολύτιμο αυτό αγαθό, το νερό. Σκοπός είναι η διαθεσιμότητα του  νερού μέσω της βιώσιμης διαχείρισής του. Είναι γνωστό πως μόνο το 3% του νερού του πλανήτη είναι γλυκό νερό και τα 2/3 αυτού έχουν τη μορφή παγετώνων και πολικών πάγων. Αν αναλογιστούμε τις τρέχουσες προβλέψεις οι οποίες θέλουν την άνοδο του πληθυσμού στα 10 δισεκατομμύρια το 2050, τότε καταλαβαίνουμε πως η διασφάλιση του νερού που θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Παρά το γεγονός ότι το νερό έχει πρωταρχική σημασία τόσο για την ύπαρξη όσο και για την ανάπτυξη των κοινωνιών, δεν του δίνουμε την αξία που του αρμόζει. Στις μέρες μας το 80% των λυμάτων κατοικημένων περιοχών, πόλεων και βιομηχανικών περιοχών καταλήγουν στο περιβάλλον χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς να έχουν υποστεί την παραμικρή επεξεργασία. Δυστυχώς, τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύριά άνθρωποι χρησιμοποιούν μολυσμένες από λύματα πηγές νερού. Οι προβλέψεις φανερώνουν ότι μέχρι το 2050 τουλάχιστον 1 στους 4  ανθρώπους θα κατοικεί σε περιοχή όπου η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό θα είναι σπάνια υπόθεση. Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού συντονίζεται από το UN-Water που είναι ο μηχανισμός συντονισμού των Ηνωμένων Εθνών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με το πόσιμο νερό, σε συνεργασία με κυβερνήσεις και άλλους εταίρους.

Κλιματική αλλαγή

Το νερό αποτελεί βασικό συντελεστή πολλών περιβαλλοντικών κρίσεων. Μία από αυτές είναι η κλιματική αλλαγή. Η υποβάθμιση της βλάστησης και των εδαφών των ποταμών και των λιμνών έχουν ως θλιβερό αποτέλεσμα τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και τη ρύπανση των υδάτων. Η προσαρμογή του ανθρώπου και των δραστηριοτήτων του στην ορθολογική χρήση νερού θα οδηγήσει στη μείωση των επιπτώσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, θα προστατέψει την υγεία όλων μας και θα σώσει πολλές ζωές.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να μένουμε θεατές!

Ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή προσαρμόζοντας τις προσωπικές του ανάγκες και δραστηριότητες βάσει του κοινού στόχου. Επιπλέον η έξυπνη και πρωτοπόρα διαχείριση των υδατικών πόρων μπορεί να συνεισφέρει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Για το λόγο αυτό πρέπει να αναζητούμε νέους τρόπους, πιο αποδοτικούς για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Τέλος πρέπει όλοι να αναλογιστούμε πως ο χρόνος στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι εχθρός μας. Για το λόγο αυτό η καθυστέρηση στη δράση για την κλιματική αλλαγή είναι εξίσου επικίνδυνη με την παράβλεψη των επιπτώσεων της που όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!