Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 

της Γιώτας Διαμαντή

Σε όλη τη γη, ζουν σήμερα περίπου 1,8 εκατομμύρια νέοι, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη εποχή! Ωστόσο, το 10% αυτών βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες και 24 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Το 1999 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε για πρώτη φορά την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στις 12 Αυγούστου.

Σκοπός

Η ημέρα αυτή επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μία γιορτή καθώς εκφράζει το σημαντικό ρόλο και έργο τους στην κοινωνία. Αυτός είναι ένας τρόπος ευαισθητοποίησης απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα είναι μια ημέρα επίδειξης των ιδεών, των σκέψεων και των οραμάτων τους με σκοπό την αλλαγή και την πρόοδο.

Θέματα

Κάθε χρόνο η παγκόσμια ημέρα νεολαίας έχει έναν τίτλο, σχετικό με ένα κρίσιμο θέμα που πραγματεύεται. Εξέχουσα σημασία έχουν τα θέματα παιδείας και επαγγελματικής αποκατάστασης αφού σε αυτούς τους τομείς υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανισότητες. Το 2019 το θέμα της παγκόσμιας ημέρας νεολαίας ήταν “Μετασχηματίζοντας την εκπαίδευση” και είχε ως στόχο να επιτύχει μία πιο προσιτή, δίκαια και ισότιμη εκπαίδευση για όλους.

Φέτος, το 2020,το θέμα είναι η ” Συνεργασία των νέων για παγκόσμια δράση” και ως στόχο της έχει να ενθαρρύνει τη συνεργασία ανάμεσα στους νέους και τους τοπικούς, εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς έτσι ώστε αυτοί να γίνουν πιο συμπεριληπτικοί, για να ισχυροποιήσουν την ικανότητα των νέων να αναλαμβάνουν δράση και να επιτυγχάνουν στόχους διεθνώς. Για παράδειγμα, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή, είναι η πανδημία COVID-19 και η κλιματική αλλαγή, οι οποίες απαιτούν οργανωμένη διεθνή δράση, αποτελεσματική συνεργασία και συμμετοχή των νέων από όλες τις χώρες.

Δράσεις

Κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου φοιτητικές νεολαίες, σύλλογοι νέων και μαθητές συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις ευαισθητοποίησης  δείχνοντας πως είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και έχουν τη δική τους φωνή, την οποία  οι ενήλικες οφείλουν να ακούν και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο «You Smile», κάθε χρόνο διοργανώνει εξαιρετικές δράσεις και έχει δώσει βήμα σε περισσότερους από 3.500 μαθητές. Τέλος, σαν νέοι δεν θα μπορούσαν να μην έχουν ένα σήμα κατατεθέν για όποιον θέλει να ενημερώνεται για την παγκόσμια ημέρα νεολαίας. Αυτό είναι το hashtag #youthday !

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!