Παγκόσμια ημέρα κατά του School Bullying

του Στέλιου Αμπατζίδη

Μία από τις σημαντικότερες ημέρες, που έχει καθιερωθεί για τα παιδιά, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (school bullying). Ο όρος εκφοβισμός και βία στο σχολείο έχει καθιερωθεί και χρησιμοποιείται, για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται συνεχής, συχνή, σκόπιμη και απρόκλητη επιθετική συμπεριφορά και βία.  Έχει ως στόχο κάποιοι μαθητές να επιβληθούν σε συμμαθητές τους. Να τους προκαλέσουν σωματικό και ψυχικό πόνο, εντός και εκτός του σχολείου. Ας εξετάσουμε το φαινόμενο αυτό κατά τα τελευταία χρόνια.

Περιστατικά School Bullying (1998-2018)

Είναι γεγονός πως, τα τελευταία χρόνια, τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού έχουν μειωθεί στους χώρους του σχολείου. Ωστόσο, με την επέλαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρείται εμφάνιση του λεγόμενου ηλεκτρονικού εκφοβισμού (cyber-bullying). Για αυτό το λόγο, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ) δημοσιοποίησε ερευνητικά δεδομένα, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Αυτά αφορούν τον εκφοβισμό (bullying) εντός και εκτός σχολείου, καθώς επίσης, και την εμπλοκή σε βίαιους καυγάδες, όπως προκύπτουν από την «Πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων-μαθητών» (2018). Συγκεριμένα, είναι αξιοσημείωτο πως:

  • Ένας στους 5 εφήβους (19,1%) αναφέρει ότι υπέστη εκφοβισμό (bullying).
  • Ένας στους 7 εφήβους (14,2%) αναφέρει ότι έκανε ο ίδιος εκφοβισμό (bullying) σε άλλους μαθητές.

Χαμηλό, αλλά άξιο προσοχής ποσοστό εφήβων (2,6%) αναφέρουν ότι υφίστανται εκφοβισμό (bullying) αρκετές φορές την εβδομάδα. Διαχρονικά, από το 1998 έως το 2018, το ποσοστό εφήβων,  που αναφέρουν ότι υπέστησαν εκφοβισμό (bullying) τουλάχιστον 1-2 φορές τους τελευταίους 2 μήνες πριν τη διεξαγωγή της έρευνας, μειώνεται.  Καταγράφει σημαντική μείωση από 28,9% σε 19,1%, με τη μείωση αυτή να είναι εντονότερη από το 2010 έως το 2014 (από 27,6% σε 18,3%). Ο σχολικός εκφοβισμός, μπορεί να βγει από το σχολικό περιβάλλον και να πάρει την μορφή ηλεκτρονικού εκφοβισμού.

Βίαιοι καυγάδες

Παράλληλα, διαφαίνεται ότι ένας στους 5 εφήβους (19,4%) ενεπλάκη σε βίαιο καυγά τουλάχιστον 2 φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών πριν τη διεξαγωγή της έρευνας. Συγκεκριμένα, τα αγόρια αναφέρουν εμπλοκή σε βίαιους καυγάδες σε τριπλάσιο ποσοστό (29,3%) συγκριτικά με τα κορίτσια (9,6%), ενώ οι 11χρονοι και 13χρονοι μαθητές σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τους 15χρονους.

Διαχρονικά, την τελευταία 16ετία, το ποσοστό εφήβων, που αναφέρουν εμπλοκή σε βίαιους καυγάδες τουλάχιστον 2 φορές τους τελευταίους 12 μήνες πριν τη διεξαγωγή της έρευνας, παρουσιάζει διακυμάνσεις, καθώς από 22,0% το 2002, αυξάνεται σημαντικά σε 28,1% το 2010, ενώ το 2014, μειώνεται σε 17,4% και παραμένει σχετικά σταθερό το 2018, στο 19,4%.

Bullying & οικονομικά στρώματα

Άξιο αναφοράς αποτελεί και το φαινόμενο του εκφοβισμού σε σχέση με το οικονομικό επίπεδο, καθώς οι έφηβοι, των οποίων οι οικογένειες κατηγοριοποιούνται στο κατώτερα οικονομικά στρώματα,  αναφέρουν ότι υφίστανται εκφοβισμό (bullying) με τη μορφή σωματικής βίας, άσχημων χαρακτηρισμών για την εθνικότητα, αλλά και τη θρησκεία τους, σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με συνομίληκούς τους ανώτερου οικονομικού επιπέδου.

Σημερινή κατάσταση

Συμπερασματικά, όπως αναφέρει και η κα. Άννα Κοκκέβη, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη του τομέα Επιδημιολογικών και Ψυχοκοινωνικών Ερευνών του ΕΠΙΨΥ,  επισημαίνει πως «είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα ποσοστά εφήβων στην χώρα μας που αναφέρουν ότι υφίστανται εκφοβισμό (bullying) στο σχολείο, καταγράφουν μείωση». Επίσης, υποστηρίζει πως «αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση και εντατικοποίηση των σχετικών παρεμβάσεων πρόληψης την τελευταία δεκαετία».

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!