Δημοκρατία

Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας

της Εύης Μακρυγιάννη

Η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) το 1997. Μάλιστα από το 2007 αναγνωρίστηκε και από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τι γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας;

Στις 15 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε το πιο συμμετοχικό και πολυφωνικό πολίτευμα που έχει γνωρίσει μέχρι τώρα η ανθρωπότητα, τη δημοκρατία. Γεννημένη επί αρχαιοτάτων χρόνων στην Αθήνα η δημοκρατία συμβολίζει ως όρος τη δύναμη του λαού να εκλέγει πολιτικούς αντιπροσώπους, να κρίνει και να καθορίζει με ψηφοφορία την εξέλιξη κρατικών ζητημάτων και να παρεμβαίνει (εμμέσως πλέον) όπου το θεωρεί απαραίτητο.

Δημοκρατία στην αρχαία Ελλάδα

Πώς γιορτάζεται η συγκεκριμένη μέρα;

Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε από το 2008 να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας ενεργά σε όλα σχολεία. Την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται διαγωνισμοί έκθεσης και ζωγραφικής. Οι νικητές τιμώνται με βραβεία, τα οποία ορίζει η Βουλή των Ελλήνων.

Ποια η αξία της Δημοκρατίας;

Στον 21ο αιώνα η έννοια της δημοκρατίας έχει αμφισβητηθεί ιδιαίτερα. Η κυριαρχία των ΜΜΕ θέτει αμφιβολίες σχετικά με το αν τελικά υπάρχει αληθινή δημοκρατία που πηγάζει από τη δύναμη και τη φωνή του λαού ή δημοκρατία των Μέσων που φαίνεται να παρουσιάζει μια επίπλαστη δημοκρατία, η οποία κατά βάθος συγκαλύπτει έντονη χειραγώγηση και προσανατολισμό.

Η συγκεκριμένη μέρα δεν πρέπει να θέτει υπό αμφισβήτηση την έννοια της δημοκρατίας. Δημοκρατία υπάρχει στην ελευθερία να είμαστε ελεύθεροι, να σκεφτόμαστε ελεύθερα, να μιλάμε ελεύθερα. Μπορεί όμως να σταθεί η αφορμή να αξιολογήσουμε την έννοια και την ουσία της δημοκρατίας του αιώνα μας.

Διεθνής Ημέρα ΔημοκρατίαςΩς πολίτες ενός δημοκρατικού κράτους και ως απόγονοι του λαού που γέννησε το πολίτευμα αυτό οφείλουμε να γνωρίζουμε και να γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας. Πολύ περισσότερο, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά για τη διατήρηση της δημοκρατίας στη χώρα μας και τη διάδοσή της και σε άλλες.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!