Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης

της Ελευθερίας Χασάπη

Η εκπαίδευση, ως δημόσιο αγαθό μεγάλης σπουδαιότητας, αποτελεί το όπλο προς αντιμετώπιση προβλημάτων που μαστίζουν την παγκόσμια κοινότητα. Αν και για τους περισσότερους από εμάς συνιστά κάτι δεδομένο, έχει διαπιστωθεί πως 262 εκατομμύρια παιδιά, έφηβοι και νέοι δεν πηγαίνουν σχολείο, εκ των οποίων τα περισσότερα από αυτά είναι κορίτσια. Aν όλα τα κορίτσια και τα αγόρια ολοκλήρωναν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 420 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να βγουν από τη μάστιγα της φτώχειας. Για την ανάδειξη της σημασίας της εκπαίδευσης σε πολλούς τομείς, η 24η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2018 ως Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης.

Κάποιοι πρωτοστάτες της εκπαίδευσης

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ ΟΗΕ 

Ο πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες, πρώην Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και νυν Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά το εξής: «Η εκπαίδευση αλλάζει ζωές. Πολύ πριν υπηρετήσω στα Ηνωμένα Έθνη ή να αποκτήσω δημόσιο αξίωμα στη δική μου χώρα, ήμουν δάσκαλος. Στις φτωχογειτονιές της Λισαβόνας, είδα ότι η εκπαίδευση αποτελεί κινητήρια δύναμη για την εξάλειψη της φτώχειας και μία δύναμη για την ειρήνη».

Μαλάλα Γιουσαφζάι

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, μία νεαρή κοπέλα από το Πακιστάν είναι γνωστή για την προσπάθειά της να μπορούν τα κορίτσια της χώρας της να έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η ιστορία της, και ιδίως η απόπειρα δολοφονίας της σε σχολικό λεωφορείο, αποτελούν απόδειξη ότι η μάθηση, ακόμα και σήμερα δεν είναι δεδομένη για όλους. Ως η νεότερη κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης αποφάνθηκε το εξής: «ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα στυλό μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».

Νέλσον Μαντέλα 

O πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και τιμημένος με το Νόμπελ Ειρήνης, Νέλσον Μαντέλα έχει αγωνιστεί για την εξάλειψη φυλετικών διακρίσεων. Οι φράσεις του –χαραγμένες στη μνήμη των ανθρώπων- αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη για τους λαούς. Χαρακτηριστικά έχει πει ότι: «η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο».

Σπουδαιότητα εκπαίδευσης

Σήμερα η εκπαίδευση δεν βρίσκεται τυχαία στο επίκεντρο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και αυτό γιατί επιδρά σε όλους του τομείς δράσεως. Οι κυβερνήσεις των κρατών του ΟΗΕ καλούνται να θέτουν ως πρωταρχικό στόχο την ποιοτική, ανοιχτή και ισότιμη εκπαίδευση, καθώς η τελευταία βοηθά στις:

  • Μείωση φτώχειας
  • Μείωση ανισοτήτων και βελτίωση της υγείας
  • Επίτευξη ισότητας φύλων και εξάλειψη παιδικών γάμων
  • Προστασία των πόρων του πλανήτη
  • Καταπολέμηση της γλώσσας μίσους, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας
  • Σταθεροποίηση του ηθικού υποβάθρου των ατόμων
  • Αποκατάσταση των νέων στην κοινωνία

Εκπαίδευση με τη στενή έννοια του όρου χαρακτηρίζει την παροχή παιδείας από το εκπαιδευτικό σύστημα. Επιπλέον, περιγράφει το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα. Όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μοναδικός στόχος δεν αποτελεί η γραφή, η ανάγνωση και η αριθμητική, αλλά η πολύπλευρη καλλιέργεια και μόρφωση του ατόμου, ώστε να αποκτήσει τα κατάλληλα εφόδια προς διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του. Το άτομο εκπαιδεύεται για να προετοιμαστεί και να ανταπεξέλθει στον έξω κόσμο, στην πραγματικότητα. Δεν είναι άδικο να στερείται κανείς των απαραίτητων εφοδίων και να απέχει από αυτή την εμπειρία; Ας δώσουμε προτεραιότητα στην εκπαίδευση ως δημόσιο αγαθό. Να την υποστηρίξουμε με συνεργασία και χρηματοδότηση.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!