Παγκόσμια ημέρα ανθρωπισμού

της Γιολάντας Τσαβδάρη

Η παγκόσμια ημέρα ανθρωπισμού καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ με σκοπό να τιμήσει αυτούς που συμμετέχουν ενεργά σε ανθρωπιστικές αποστολές ανά τον κόσμο. Επιπλέον την ημέρα αυτή τιμάται η μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη συμμετοχή σε αυτές τις αποστολές.

Γιατί επιλέχθηκε η 19η Αυγούστου για την παγκόσμια ημέρα ανθρωπισμού

Ως παγκόσμια ημέρα ανθρωπισμού ορίστηκε η 19η Αυγούστου. Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία αλλά κρύβει τη δική της ιστορία. Την 19η Αυγούστου 2003 ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης Σέρζιο Βιέρια ντε Μέλο και άλλοι 21 συνάδελφοί του έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβαρδιστικής επίθεσης στο αρχηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

Κίνδυνοι των ανθρωπιστικών εκδηλώσεων 

Σε γενικότερα πλαίσια η ανθρωπιστική κοινότητα οργανώνει παγκόσμιες εκστρατείες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας ανθρωπισμού. Στόχος τους είναι η υποστήριξη της ασφάλειας των μελών των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Aλλά και την αξιοπρέπεια, την ευημερία και την επιβίωση ανθρώπων που πλήττονται από κρίσεις.

Ωστόσο, η προσπάθεια των ανθρώπων αυτών συναντά πολλά εμπόδια. Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν πέσει θύματα περίπου 4.400 μέλη οργανώσεων, ενώ το 2017 έγιναν 143 σοβαρές επιθέσεις κατά των δράσεων ανθρωπιστικής βοήθειας. Κάποια από τα πιο επικίνδυνα μέρη για ανθρωπιστικές εκδηλώσεις είναι το Αφγανιστάν, το Σουδάν, η Σομαλία, το Πακιστάν, η Νιγηρία, το Κονγκό, η Συρία, το Ιράκ και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Γι’αυτό λοιπόν, η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπισμού στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τη σωτήρια βοήθεια που παρέχουν τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα όσοι συμμετέχουν σε αυτές.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!