Παγκόσμια Ημέρα για την Εθελοντική Αιμοδοσία

της Αλεξάνδρας Κουτσουβά

Εθελοντική Αιμοδοσία: Καθιέρωση Εορτασμού

Στις 14 Ιουνίου εορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Η ημερομηνία εορτασμού της σαφώς και δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του Γερμανού γιατρού Karl Landsteiner. Ο Landsteiner κατά το έτος 1900 ήταν εκείνος που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος. Για την συνεισφορά του αυτή μάλιστα βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1930.

Εθελοντική Αιμοδοσία: Στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας

Η ανάδειξη της 14ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη έχει πολλαπλούς στόχους να επιτύχει. Πρώτος και κύριος σκοπός είναι να εξαλείψει κάθε φόβο και προκατάληψη που περιβάλλει την εθελοντική αιμοδοσία, καθώς και να καταπολεμήσει το κλίμα άγνοιας που επικρατεί γύρω από το ζήτημα. Είναι, δυστυχώς, μία κοινή αλήθεια πως ένα μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας όχι μόνο αγνοεί την αξία της αιμοδοσίας και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει μέσα από αυτή την διαδικασία, αλλά φοβάται κιόλας να συνεισφέρει με τον τρόπο του, καθώς θεωρεί πως η διαδικασία μπορεί να ενέχει κινδύνους.

Επιπροσθέτως, η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη μπορεί να θεωρηθεί σαν φόρος τιμής προς εκείνους του εθελοντές αιμοδότες που ανιδιοτελώς προσφέρουν το πολύτιμο αυτό αγαθό σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Επιμέρους στόχοι που η Παγκόσμια Ημέρα προσπαθεί να επιτύχει είναι προφανώς και η εξάπλωση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας σε ευρύτερο κοινό, καθώς και η ελπίδα μετατροπής των περιστασιακών εθελοντών αιμοδοτών σε τακτικούς αιμοδότες. Βασική ακόμη επιδίωξη να διαδοθεί η αξία της ανιδιοτέλειας, αφού ο εθελοντής δίνοντας το αίμα του δεν περιμένει κανένα αντάλλαγμα για αυτή του την πράξη.

Εθελοντική Αιμοδοσία και Κορονοϊός

Στην εποχή του κορονοϊού, μάλιστα, υπάρχει παρατεταμένη διστακτικότητα και ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών περιορίστηκε δραστικά λόγω του φόβου πιθανής μόλυνσης από την επίσκεψη στο εκάστοτε νοσοκομείο για αιμοδοσία. Για τον λόγο αυτό, πολλοί δήμοι της Ελλάδος διαμόρφωσαν ειδικά κέντρα αποκλειστικά για σκοπούς αιμοδοσίας, προκειμένου να νιώθουν ασφάλεια οι εθελοντές.

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2024

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη κλείνει τα 20 χρόνια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θέλοντας να ευχαριστήσει τους αιμοδότες/τριες για την προσφορά τους, όρισε ως σύνθημά της καμπάνιας το εξής: «20 χρόνια προσφοράς: Σας ευχαριστούμε, αιμοδότες!» .

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!