Πίστη Αγάπη Ελπίδα, στο Θέατρο Πράξη Επτά Studio

της Μαίρης Καραμπίνα

Το έργο “Πίστη Αγάπη Ελπίδα” του γερμανόφωνου Αυστρο-Ούγγρου Έντεν Φον Χόρβατ επιλέγουν -πλήρη συνειδήσει ή μη, μάλλον μικρή σημασία έχει- να παρουσιάσουν οι απόφοιτοι της δραματικής σχολής Πράξη Επτά, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της δασκάλας τους, ηθοποιού και σκηνοθέτη, Μάνιας Παπαδημητρίου, και να λάβουν το βάπτισμα του πυρός ως επαγγελματίες -έστω ως μη σπουδαστές- της τέχνης τους, στο ατμοσφαιρικό “θεατράκι” του πεζόδρομου της Βαλτετσίου.

 

Στην Κεντρική Ευρώπη του Μεσοπολέμου, μία άνεργη γυναίκα, σε προφανή κατάσταση οικονομικής δυσχέρειας και προσπάθεια αναζήτησης διεξόδου από αυτήν, θα βάλει ενέχυρο το σώμα της στο Κρατικό Ανατομείο, προκειμένου να εξασφαλίσει μια άδεια “ασκήσεως επαγγέλματος”… πλασιέ.

Ένα ιδιότυπο κράμα ανθρώπινων μορφών, μία σύντομη ερωτική ιστορία, κατηγορίες για απάτη, η εμπλοκή με το δημόσιο και τη δικαστική εξουσία θα κάμψουν και τις -όποιες- τελευταίες ελπίδες της και θα την οδηγήσουν, μοιραία, στην αναζήτηση της λύτρωσης από μία πραγματικότητα που πλέον μοιάζει με εφιάλτη.

Γραμμένο στην “καρδιά” του Μεσοπολέμου -το 1932- και με φόντο μια (προ-ναζιστική) Γερμανία υπό καθεστός οικονομικής ανέχειας, πολιτικής και κοινωνικής παρακμής, το “Πίστη Αγάπη Ελπίδα”, έργο βαθιά πολιτικό -πρώτιστα με την αριστοτελική έννοια του όρου- είναι από εκείνα τα κείμενα που, αφότου παραδεχθείς τις όποιες αναλογίες με το σήμερα -πράγμα μάλλον εύκολο-, σε κάνουν να αναρωτιέσαι: αν τότε και αν και τώρα, μήπως πάντα και από πάντα; Μήπως η ηθική κατάπτωση δεν είναι δείγμα των καιρών, παρά είναι οι “καιροί” -περασμένοι και σύγχρονοι- δείγμα των ανθρώπινων αξιακών συστημάτων;

Από εκείνα ακριβώς τα κείμενα που, παρ’ όλη την αποτύπωση του ζοφερού της ύπαρξης, άλλοτε περισσότερο “κομψά” και συγκεκαλυμμένα και άλλοτε ωμά, ως του αρμόζει, εγκολπώνουν, χωρίς ιδιαιτέρως να καλλιεργούν, αλλά περισσότερο  να “ενθαρρύνουν”, την -κατά τον Χόβαρτ αναγκαία- ουτοπία· εκείνη της ελπίδας: “Ό,τι είναι ψεύτικο θα φθαρεί, παρ’ όλο που σήμερα εξουσιάζει. Ό,τι είναι αληθινό αυτό θα ‘ρθει, παρ’ όλο που σήμερα ξεθωριάζει”.

Δείτε το trailer!

Συντελεστές

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Μάνια Παπαδημητρίου

Ηθοποιοί: Κατερίνα Αγγελίτσα, Νίκος Βαΐου, Σάββας Βασιλειάδης, Δημήτρης Γερολυμάτος, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Φοίβος Καννάς, Ίρις Κατσούλα, Δημήτρης Ντίνας, Ηλίας Άρης Τοπάλογλου

Μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου

Γιατί να το δεις; Γιατί ίσως αναζητάς κι εσύ κάπου να πιστέψεις, κάποιον να αγαπήσεις και κάτι να ελπίσεις.

Και γιατί -ποιος ξέρει!- ίσως, σε μερικά χρόνια από σήμερα, τα ονόματα αυτών των εννέα παιδιών να είναι συνυφασμένα με την -τότε- ελληνική θεατρική πραγματικότητα. (Μην πεις ότι δεν σου το είπα!)

Κάθε Κυριακή στις 20:00 και Δευτέρα στις 21:00

Πράξη Επτά Studio

Βαλτετσίου 45, Εξάρχεια

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3800624

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!