Φοιτητική ζωή στην Πάτρα: Μια πόλη φτιαγμένη για τους φοιτητές

του Ιάσονα Κρανιά

Δεν υπάρχει μαθητής σε σχολείο της Ελλάδας που να μην έχει ακούσει ότι η Πάτρα είναι η πόλη με την καλύτερη, ίσως, φοιτητική ζωή. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο φυσικά. Ο αριθμός των φοιτητών που εισάγονται κάθε χρόνο στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι μεταξύ των 4.500 και 5000. Κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι οι επιλογές για καινούργιες γνωριμίες και παρέες είναι απεριόριστες. Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ένας καινούργιος φοιτητής στην Πάτρα ώστε να έχει μια πραγματικά αξέχαστη φοιτητική ζωή;

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά της Πάτρας είναι ότι υπάρχουν επιλογές για διασκέδαση για όλες τις προτιμήσεις. Συνήθως οι πρωτοετείς φοιτητές ξεκινούν τις εξόδους τους στα σκαλάκια του Αγίου Νικολάου, όπου γίνονται οι πρώτες γνωριμίες. Κατά κανόνα τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, που ξεκινάνε τα μαθήματα στις σχολές, υπάρχουν παρέες των 15-20 πρωτοετών εκεί. Όπως είναι φυσικό, δεν είναι δυνατό να ταιριάξουν όλοι με όλους και για αυτό οι έξοδοι αυτοί έχουν κυρίως αναγνωριστικό χαρακτήρα.

Πάτρα- πόλη για φοιτητές

Στη συνέχεια, όταν αρχίσουν να διαμορφώνονται μικρότερες παρέες, αυτές προτιμούν να πηγαίνουν πλέον στην Ηφαίστου. Η Ηφαίστου είναι ένας δρόμος γεμάτος με μαγαζιά, κυρίως κρασάδικα, που είναι ασφυκτικά γεμάτος από φοιτητές σχεδόν καθημερινά. Αυτό φυσικά δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω γνωριμίες και διασκέδαση που είναι και η πεμπτουσία της φοιτητικής ζωής. Περαιτέρω επιλογές για κοινωνικοποίηση αποτελεί η οδός Γεροκωστοπούλου και τα σκαλάκια της αλλά και ο πεζόδρομος της Ρήγα Φεραίου. Δεν μπορεί να μην αναφερθεί και η πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, με την εντυπωσιακή της αρχιτεκτονική και τα δύο σιντριβάνια της, που αποτελεί το απόλυτο σημείο συνάντησης και εκκίνησης όλων των εξόδων.

Φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό κάποιος να ακολουθήσει την πεπατημένη και να κάνει αυτά που κάνουν όλοι οι πρωτοετείς. Όπως αναφέρθηκε, οι επιλογές είναι απεριόριστες. Λίγο πιο εναλλακτικές επιλογές αποτελούν τα σκαλάκια στην οδό Πατρέως και η πλατεία Όλγας, στην οποία γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και συναυλίες κατά καιρούς.

Οι συναυλίες στην Πάτρα επίσης αποτελούν πόλο έλξης και για φοιτητές αλλά και για όλες τις ηλικίες, αφού δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο όνομα καλλιτέχνη στην Ελλάδα που να μην επιλέγει την Πάτρα στο πλαίσιο κάποιας περιοδείας του.

Δραστηριότητες ενός φοιτητή στην Πάτρα

Εκτός όμως από τη διασκέδαση, ένας πρωτοετής φοιτητής μπορεί να ασχοληθεί και με πολλά πράγματα στην καθημερινότητα του. Για παράδειγμα υπάρχουν πολλά ωδεία στην πόλη σε περίπτωση που κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική. Ακόμα, για τους πιο αθλητικούς, τα γυμναστήρια και τα αθλητικά σωματεία όλων των σπορ είναι πολυάριθμα. Δεν λείπουν φυσικά οι κοινωνικές δράσεις, όπως το συλλογικό μαγείρεμα κάθε Δευτέρα στην Πλατεία Βουδ στα Υψηλά Αλώνια , από την Συλλογική Κουζίνα Αλληλεγγύης Πάτρας, για όσους το έχουν ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση, η Πάτρα αποτελεί την ιδανική πόλη για  φοιτητές ώστε να είναι τα φοιτητικά του χρόνια, τα καλύτερα της ζωής του. Οι επιλογές είναι πάμπολλες και σίγουρα δεν μπορούν να καταγραφούν όλες. Άλλωστε, η αναζήτηση και η εύρεση των ιδανικών μαγαζιών και δραστηριοτήτων για τον καθένα, αποτελεί μέρος της εμπειρίας.

Τέλος, πολύ σημαντικό για τους πρωτοετείς φοιτητές είναι να αναπτύξουν μια σχετικά καλή επαφή με τη σχολή τους από την αρχή της φοίτησης τους. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις, όπως το να χρωστάνε πολλά μαθήματα και θα μπορούν να συνδυάσουν την ακαδημαϊκή τους πορεία με μία όμορφη φοιτητική ζωή.

 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!