Πάμε…Ακρόπολη!

Της Νικολίας Σαββοπούλου

Σίγουρα υπάρχουν πολλά μέρη στην Αθήνα, στα οποία κάθε φοιτητής που σέβεται  τον εαυτό του, αξίζει να πάει.  Αυτή τη φορά, όμως, πριν αποφασίσεις ποιο θα είναι το επόμενο μαγαζί που πρέπει να επισκεφτείς, έχω να σου προτείνω το εξής…

Ανεβαίνουμε Ακρόπολη!

Κάτι μου λέει πως θα κουνήσεις καταφατικά το κεφάλι και θα πεις «Καλή ιδέα τα βραχάκια». Δε θα διαφωνήσω, τα Βραχάκια έχουν τη χάρη τους, αλλά υπάρχει κάτι ακόμη καλύτερο! Η ανάβαση στην ίδια την Ακρόπολη!

Και εδώ πρέπει να σου πω κάτι που πιθανόν να μη γνωρίζεις. Εκτός από όλες τις μειωμένες τιμές που σου προσφέρει το φοιτητικό πάσο σε διάφορες δραστηριότητες, σου επιτρέπει δωρεάν είσοδο σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ελλάδας.  Επωφελήσου από την ευκαιρία αυτή και επισκέψου όσους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους μπορείς. Είναι προνόμιό σου και αξίζει να το εκμεταλλευτείς.

Η διαδρομή προς τον βράχο δεν είναι τόσο κουραστική όσο την φαντάζεσαι, αρκεί να φορέσεις τα αθλητικά σου! Όσο ανηφορίζεις, θα έχεις την ευκαιρία να δεις και το εσωτερικό του θεάτρου του Ηρώδου του Αττικού, το οποίο είναι πράγματι εντυπωσιακό. Και μέχρι να σκεφτείς πως θα ήταν ωραία να πας σε καμιά παράσταση στο αρχαίο θέατρο που μόλις είδες, θα έχεις φτάσει μπροστά στον ναό της Αθηνάς Νίκης, τον πρώτο ναό που συναντά κανείς καθώς πλησιάζει την κορυφή του βράχου. Ανεβαίνοντας μερικά σκαλιά, θα αντικρίσεις τον Παρθενώνα, ο οποίος είναι πολύ πιο επιβλητικός από κοντά. Σίγουρα θα αρχίσεις να χαζεύεις τους τεράστιους κίονες, τις μικρές λεπτομέρειες στα μάρμαρα, ενώ παράλληλα, η θέα όλης της Αττικής να απλώνεται μπροστά σου, θα σε έχει αποστομώσει. Λίγο πιο πέρα από τον Παρθενώνα, βρίσκεται το Ερέχθειο, ο ναός με τις περίφημες Καρυάτιδες, οι οποίες  συγκινούν, ταξιδεύουν και προκαλούν δέος στον επισκέπτη.

Μπορείς να κάνεις μια περιμετρική βόλτα στον βράχο για να δεις τη θέα της Αττικής από όλες τις γωνίες. Όλα φαίνονται από εκεί πάνω! Και επειδή τέτοια θέα είναι πειρασμός για φωτογραφίες, φόρτισε καλά τη φωτογραφική ή το κινητό σου!

Και ενώ θα κατηφορίσεις κάποια στιγμή, η αλήθεια είναι πως η Ακρόπολη δεν τελειώνει στην έξοδο του βράχου. Συνεχίζεται και στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο δε θα μπορούσε να έχει καλύτερη θέση από το να είναι αντικριστά με τον βράχο της Ακρόπολης. Προτού απορρίψεις a priori την επίσκεψη σε αυτό, σκέψου πως η είσοδος είναι και εδώ δωρεάν, μπορείς να καθίσεις όση ώρα θέλεις  –ακόμη και εάν βαρεθείς γρήγορα μπορείς να φύγεις–  ενώ, παράλληλα, δε θα υπάρχει ξεναγός που ενδέχεται να σε κουράσει με λεπτομέρειες. Τόλμησε το!

Αντικρίζοντας τα  εντυπωσιακά εκθέματα, θα αρχίσεις να αποκτάς μια σφαιρική ματιά για την αρχαία Αθήνα. Οι Καρυάτιδες θα βρεθούν πάλι μπροστά σου, σε μια εξαίρετη θέση μέσα στο μουσείο, ωστόσο μια Καρυάτιδα θα λείπει. Το κενό της είναι μια εκκωφαντική σιωπή που γεμίζει τον χώρο.

Τα κομμάτια του παζλ αυτού της ιστορίας με την οποία ήρθες σε επαφή θα μπουν στη θέση τους και η εικόνα που θα σχηματιστεί θα απεικονίζει για τον καθένα τη γεύση που του άφησε αυτή η μεγάλη  βόλτα που ξεκίνησε από την ανάβαση στον βράχο.

Θα έχει φτάσει μεσημέρι και σίγουρα η βόλτα σου αξίζει να ολοκληρωθεί με έναν ωραίο καφέ στην Πλάκα, το πιο γραφικό μέρος της Αθήνας.

Τη στιγμή που κάποιοι ταξιδεύουν από την άλλη άκρη του πλανήτη για να δουν από κοντά την Ακρόπολη και το μουσείο της, ακόμη και εάν βρίσκεσαι στην άλλη γωνιά της Αθήνας, το εμπόδιο είναι μικρό. Σήμερα, λοιπόν, θα ανέβουμε Ακρόπολη!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!