Πρωτοετής

Από τη Νίκολα Παγκράτη

Αχ! Φοιτητική ζωή! Ό,τι καλύτερο λένε όλοι, αξέχαστα χρόνια και μοναδικός σταθμός για όλη μας τη ζωή! Ενθουσιαζόμαστε όλοι, παλεύουμε και δίνουμε πολλά πράγματα για να περάσουμε στην σχολή της προτίμησής μας. Άλλοι προτιμούν το επιβλητικό στυλ και την αρχοντιά μιας μεγαλούπολης και άλλοι την ρομαντική και γλυκιά διάθεση μιας μικρότερης πόλης. Όπου όμως και αν καταλήξει κάποιος, αυτό για το οποίο αγωνιά και κυνηγάει είναι η ανεξαρτησία και τα καινούρια πράγματα τα οποία πρόκειται να ζήσει. Άλλοι αναζητούν πολλά πάρτι, άλλοι ξενύχτια και άλλοι τη ζεστασιά μιας παρέας, μαγείρεμα με φίλους και σπιτίσιες στιγμές! Ό,τι κι αν αναζητά ο φοιτητής ένα πράγμα πρέπει να γνωρίζεις, φίλε μου πρωτοετή, ότι όπως και εάν επιλέξεις να ζήσεις τη φοιτητική σου ζωή, ζήσε την αναλόγως με αυτά που ικανοποιούν εσένα και σε κάνουν ευτυχισμένο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα καταλήξεις με δυο φίλους σου να βλέπεις για εκατοστή φορά την ταινία που λατρεύεις τρώγοντας απέξω ή κάποια οικογενειακή συσκευασία από πατατάκια!

Πέρα όμως από αυτά μπορώ να να φανταστώ τις γκριμάτσες ευτυχίας που θα σχηματίζει το πρόσωπό σου όταν θα πας πρώτη μέρα στην παράδοση του μαθήματός σου και όταν θα μπεις μέσα, θα σουφρώσεις τα φρύδια σου, θα χαμογελάσεις λες και ερωτεύτηκες τη νέα σου ζωή, θα βρεις μια θέση, θα κοιτάς γύρω σου και θα ανυπομονείς να το ζήσεις όλο αυτό! Μπορώ να φανταστώ την επιβράβευση που δίνει αυτή η στιγμή, όπου λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να βιώσεις ένα μικρό κομμάτι ευτυχίας μέσα σου. Πολύ όμορφο συναίσθημα, θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω και ως μια στιγμή ολοκλήρωσης, δεν νομίζεις; Επίσης, θεωρώ ότι θα μπορούσα να φανταστώ και την γκριμάτσα απελπισίας ακόμα και το γούρλωμα των ματιών σου, όταν θα έβλεπες τον καθηγητή σου να μιλάει λες και έχει φάει εφημερίδα, όταν θα προσπαθείς να κατανοήσεις και τα μάτια σου θα βλέπουν αριθμούς, προτάσεις, γράμματα τριγύρω, όταν θα απελπιστείς και το χέρι σου θα αρχίσει να τρέμει από την ταχύτητα που θα γράφεις…  Αυτό όμως είναι το Πανεπιστήμιο και μην μου πεις ότι δεν είχες ακούσει ποτέ ότι θα είναι έτσι. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι κάποια στιγμή θα περάσει από το κεφάλι σου η σκέψη “Είμαι στη σωστή σχολή”; Μην φρικάρεις όμως έτσι. Η φοιτητική ζωή είναι όμορφη αλλά θα έχει και τις δυσκολίες της. Και μην ξεχνάς είναι πρώτα μαθήματα, πρώτο εξάμηνο χρειάζεται να περάσει μια περίοδος προσαρμογής!

Ξεκινάς λοιπόν και σαν πρωτοετής  χρησιμοποιείς την φιλοσοφία του λυκείου. Και εδώ δεν θα επεκταθώ σε αυτά που όλοι αναφέρονται, τα κλασσικά δηλαδή “τα μαθήματα δεν είναι όπως στο λύκειο, τα οικονομικά σου περιορισμένα” κλπ, αλλά θα αναφερθώ στον τρόπο που αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους. Εδώ δεν έχεις την παρέα που είχες στην πόλη σου και σίγουρα θα κάνεις το λάθος να κρίνεις τους ανθρώπους στην αρχή γιατί ο ένας δεν θα σου κάνει, ο άλλος θα παραείναι πολύ συντηριτικός ή πολύ κοινωνικός και “τρελός”. Αυτό θα γίνει γιατί είχες μάθει να ζεις με την σταθερότητα ότι είχες φίλους και παρέες και δεν σε ένοιαζε να έχεις και πάρα πολλές παρέες. Στην φοιτητική ζωή όμως δεν μπορείς να αποκλείσεις κανέναν, γιατί πλέον δεν θα περιοριστείς στην κλειστή κοινωνία του πανεπιστημίου ή της γειτονιάς σου αλλά θα γνωρίσεις πολύ κόσμο από τον πιο καλόκαρδο και ευαίσθητο μέχρι τον πιο διπρόσωπο και κομπλεξικό. Γι αυτό καλύτερα να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και τις απαιτήσεις σου περιορισμένες για λίγο καιρό, γιατί στην τελική μπορεί να γνωρίσεις ανθρώπους που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο σε όλη σου τη ζωή. Η συμβουλή μου; Δεν θα ζήσεις την ζωή όπως οι τύποι στα “φιλαράκια” ούτε θα είσαι η Τζένιφερ Άνιστον αλλά ούτε και ο Μάθιου Πέρι, οπότε προσπάθησε να  κατανοήσεις  το νόημα της κοινωνικοποίησης σε προσωπικό επίπεδο και να το κάνεις πράξη ζωής.

Σύμπτωμα πρωτοετή φοιτητή τρίτο. “Μπράβο παιδί μου!” Αυτή θα είναι η απάντηση της μαμάς σου όταν θα της λες ότι διάβασες για την εξεταστική! Μπαίνεις μέσα με τον αέρα του επιτυχόντα, περιμένεις τα θέματα και σκέφτεσαι πόσο φοβερός είσαι που χωρίς καθόλου διάβασμα θα σκίσειςςςς!!! Και έρχονται τα θέματα, γουρλώνεις τα μάτια, σε διακατέχει θυμός και τρελαίνεσαι. Αναρωτιέσαι πότε ο καθηγητής σας τα έδειξε αυτά στην τάξη, γιατί τα θέματα δεν ήταν πιο βατά και ποιος είναι ο λόγος που οι υπόλοιποι φοιτητές σου λέγανε ότι ήταν αραχτοί στην φοιτητική ζωή και περνούσαν μαθήματα. Και θα πάει χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια, το ότι από το χάραμα αποφάσισες να κοιμάσαι νωρίς, το ότι κατέληξες σαν τους τρελούς να κοιτάς τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σου, να τρως ανελλιπώς την ίδια πίτα από το “πόστο”, την πίτα του παππού, την ίδια πίτσα από τα “ντόμινος”, να ξεσκίζεσαι γενικά στο γρήγορο φαγητό και μέσα σε όλα αυτά να βλέπεις όλες τις σειρές του Mega ή του Antenna σε επανάληψη! Nα έχει καταντήσει η αγαπημένη σου σειρά ρουτίνα και να βλέπεις καινούριες τηλεοπτικές σειρές  στον υπολογιστή σου τελειώνοντας όλες τις σεζόν σε… το πολύ τρεις μέρες! Ε, όχι πια! Νιώθεις τόσο αδικημένος!!   “Δεν φταίω εγώ, αυτός με έκοψε!”. Η κλασσική ατάκα του νέου απαρηγόρητου φοιτητή και η πιο γνωστή δικαιολογία απέναντι στον γονιό! Δεν υπάρχει πιθανότητα στην πρώτη σου εξεταστική να δεχθείς ότι κόπηκες, επειδή δεν διάβασες! Κανόνας για την αντίδραση κάθε πρωτοετή! Μην το αρνηθείς, είμαι σίγουρη ότι η πρώτη σου αντιμετώπιση κάπως έτσι θα είναι.

Για το τέλος, φίλε μου, θέλω να κατανοήσεις ότι δεν θέλω να σε απογοητεύσω ούτε να σε κάνω να προβληματιστείς, αντιθέτως θέλω να δικαιολογήσω ή απλά να σε κάνω να σκεφτείς τις φυσιολογικές ατέλειες τις οποίες προφανώς ξέχασες έξω από το φοιτητικό σου “σενάριο”. Η φοιτητική ζωή είναι πολύ όμορφη, θα έχει και τις αναποδιές της αλλά θα σου αφήσει και μιά ξεχωριστή γλύκα την οποία δεν θα ξαναγευτείς ποτέ. Οπότε η συμβουλή μου είναι να αδράξεις την ευκαιρία και να την ζήσεις στα μέτρα σου και έτσι όπως σε ευχαριστεί! Και μην ξεχνάς ότι αυτό είναι το ξεκίνημα της δικιάς σου ζωής! Κάνε το όσο πιο δυναμικά μπορείς!! Καλή αρχή!

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/